in

Bloggskola del 3 – bilder i bloggen

I bloggskolan får du tips och tricks från några av sveriges största bloggare. Tredje avsnittet – så använder du bilder!

Mer

Bloggexpert: Engla ”Englas showroom” Pettersson
Namn: Engla Pettersson
Ålder:
28
Blogg:
Engla´s Showroom, www.englasshowroom.com


Hur kom det sig att du började blogga?
Jag ville skriva av mig, som en dagbok.

Hur länge har du bloggat?
Sedan juni 2005
 

Så använder du bilder i bloggen

 

Ta egna bilder
Att kunna ta egna och personliga bilder är oerhört viktigt för innehållet i din blogg. Skaffa en bra digitalkamera som du kan ha med dig i handväskan och snabbt kan plocka fram när du får inspiration. Det är en stor fördel om kameran är enkel att koppla till datorn för snabb överföring av dina bilder. Vissa kameror har även inbyggda ”bloggfunktioner” som tex vändbar display så att du enkelt kan ta bilder på dig själv.

Använd mycket bilder
Se till att hela tiden varva text och bild i bloggen. Försök att alltid hålla ett minimun på minst en bild per inlägg och våga bjuda på dig själv, en bild säger mer än tusen ord! 

Håll hög kvalité
Skippa halvsuddiga mobilbilder om du kan och satsa istället på stora bilder med hög kvalité. Detta höjer kvalitén på bloggen avsevärt!

Ta bilder ”in action”
Bloggexperten Engla Pettersson menar att man inte behöver vara någon duktig fotograf fär att ta bra vardagsbilder. Se till att ha kameran med dig, många gillar att se bilder ”in action”.

Håll koll på upphovsrätten
Det är förbjudet att publicera någon annans bild utan tillåtelse och att läsa på om upphovsrättslagen kan vara en bra idé om du vill satsa på din blogg. Ett sätt att undvika upphovsrättsbekymmer, förutom att ta bilder själv, är att använda sig av så kallade royaltyfria bilder eller att köpa loss enstaka bilder från bildbyråer. Här hittar du länkar till olika sidor där du både kan köpa och ladda ner bilder gratis! 

Självklart kan man även fråga upphovsmannen till en bild, dvs fotografen, om man får lov att använda en bild i utbyte mot exempelvis en länk till fotografens hemsida.