in

Här är alla kontroverser kring Hogwarts legacy

Hogwarts Legacy release date
Bildkälla: Warner Bros

Alltid drömt om att plugga på Hogwarts? I det nya tv-spelet Hogwarts legacy kan du typ göra det! Men i samband med lanseringen har nya diskussioner om Harry Potter-författaren J.K. Rowlings transfobi blossat upp till ytan igen. Mer

Aktivister och tidigare Harry Potter-fans uppmuntrar till en bojkott av Hogwarts legacy, spelforum har bannlyst diskussioner om spelet, och vissa spelsajter har begränsat sin rapportering. I de flesta fall genomförs bojkotter av Hogwarts legacy på individuell nivå, det vill säga att människor väljer att inte köpa, spela eller på annat sätt stödja spelet, enligt Den of geek.

Kritiken grundar sig i att spelet genererar nya intäkter till Harry Potter-författaren J.K. Rowling som flertalet gånger har uttryckt sig transfobiskt. Kritiken har resulterat i att spelare har hittat andra alternativ. Till exempel har spelhemsidan itch.io i motdemostration skapat en sida som heter Trans Witches are Witches. Sidan innehåller 69 spel från HBTQ+-utvecklare som man kan spela om man vill bojkotta Hogwarts legacy. Fans har också organiserat välgörenhetskampanjer som uppmuntrar spelare att ge pengarna de skulle ha spenderat på Hogwarts legacy till HBTQ-organisationer istället.

Hogwarts Legacy multiplayer
Bildkälla: Warner Bros

Hogwarts legacy är redan en bästsäljare

Warner Bros, som ligger bakom spelet säger att ”J.K. Rowling inte är direkt involverad i skapandet av spelet, men som författare av trollkarlsvärlden och en av världens bästa berättare så ligger hennes fantastiska böcker som grund för projekt. Det här är inte en ny berättelse från J.K. Rowling, men vi har haft ett nära samarbete med hennes team när det gäller alla aspekter av spelet för att se till att det lever upp till fansens magiska förväntningar”, enligt The New York Times.

Samtidigt introducerar det nya spelet en ny karaktär som heter Sirona Ryan och är transperson, enligt Entertainment Weekly. Sirona förklarar i spelet att det tog en sekund för hennes gamla vänner att inse att hon faktiskt var en häxa och inte en trollkarl.

Trots kritiken och snack och bojkott har spelet redan hunnit bli en bästsäljare, skriver Forbes. Det har dessutom redan slagit ett rekord på Twitch, där spelet blev det mest tittade på någonsin när några twitch-profiler streamade när de fick prova spelet tidigt.

Finns Hogwarts legacy på PS och Nintendo Switch?

Ja! Det kommer gå att spela Hogwats legacy på PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox Series X and Series S, Xbox One och Microsoft Windows. Men när spelet släpptes den 10 februari var det bara till Playstation 5, Xbox Series S/X och PC. För PS4 och Xbox One kommer spelet ut den 4 april och för Nintentdo switch den 25 juli 2023.

Kolla på trailern till Hogwarts legacy här:

Bakgrund: Här uttalar sig J.K. Rowlings transfobiskt

Nedan syns några exempel då Harry Potter författaren J.K. Rowling har uttryckt sig transfobiskt.

Under 2018 gillade J.K. Rowling en tweet som refererade till transpersoner som ”män i klänning”. Kort därefter hävdade författaren att hon gillade tweeten av misstag i ett ”klumpigt ögonblick”. Men 2019 twittrade J.K. Rowling om sitt stöd för Maya Forstater, en forskare från Center for Global Development, som förlorade sitt jobb efter att ha twittrat om att personer inte kan ”ändra sitt biologiska kön”.

Den 6 juni 2020 retweetade J.K. Rowling en artikel som diskuterade ”människor som menstruerar”, och kritiserade att artikeln inte använde sig av ordet kvinnor: ”Människor som har mens. Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för de människorna. Någon hjälp mig. Wumben? Wimpund? Woomud?” skrev hon.

Den tweeten fick en hel del motreaktioner, men Harry Potter-författaren gav sig inte och fortsatte berätta om sina åsikter mer detaljerat:

”Om kön inte är på riktigt finns det ingen attraktion för samkönade. Om kön inte är verkligt, raderas den levda verkligheten för kvinnor globalt. Jag känner och älskar transpersoner, men att ta bort begreppet kön tar bort möjligheten för många att meningsfullt diskutera sina liv. Det är inte hat att tala sanning”, twittrade hon.

Sommaren 2020 publicerade författaren ett långt inlägg på sin hemsida som handlade om ”fem skäl till att vara orolig för den nya transaktivismen”. I samma veva skrev hon en tweet med texten ”TERF Wars”, där TERF står för transexkluderande radikalfeminist.

Den hösten släpptes även en ny bok av författaren. I Trouble Blood får vi följa en detektiv på jakt efter en cis-man som klär sig som en kvinna för att jaga och mörda cis-kvinnor. The Telegraphs recension beskrev boken som ”en bok vars moral verkar vara: lita aldrig på en man i klänning”.