in

Hela listan: målgrupperna partierna riktar sig till i Facebook-annonser

dragar
Bildkälla: Partiernas annonser på Facebook.

Dyra klockor, bensin eller studier? Vilken politisk reklam du nås av på Facebook beror mycket på vem du är och vad du har för intressen. Så vilka målgrupper riktar sig de olika partierna till i sociala medier? Vi har hela listan! Mer

35-årige Alexander Lundqvist älskar allt som är lyxigt. Han har en stor samling lyxklockor, en passion för sportbilar och är dessutom en skicklig golfspelare (inte den billigaste hobbyn direkt!). Inför EU-valet den 9 juni kommer Moderaterna göra allt för att försöka vinna hans röst. 

Socialdemokraterna kommer istället att rikta in sig på Sofia Andersson, en 32-årig kvinna med en kandidatexamen i arkitektur. Hon har ett stort intresse för IT och teknik, men förutom det är hon också engagerad i samhällsfrågor, frivilligarbete och projekt som syftar till att förbättra samhället för utsatta grupper. 

Sverigedemokraterna ger inte mycket för varken Alexander Lundqvist eller Sofia Andersson. De har istället siktet inställt på trebarnspappan Anders Nilsson, 42 år, en stolt norrlänning som efter gymnasiet flyttade till en mindre stad för att börja arbeta på en bensinstation. Ett drömjobb för Anders, som älskar allt som har med bilar och fordon att göra.

För Centerpartiet finns det en annan väljare som gäller – nämligen Emilia Bergström, 27-åringen som trots sin unga ålder redan hunnit påbörja en forskarutbildning inom marknadsföring och konsumentbeteende vid Uppsala universitet. 

Nej, personerna finns inte på riktigt, men via OpenAI har vi tagit fram personer baserade på de målgrupper som de olika partierna valt att rikta sina annonser på Facebook till. VeckoRevyn har gått igenom samtliga partiers annonser i Metas annonscenter som var aktiva den 14 mars och 90 dagar bakåt. Vid det tillfället hade bara fyra partier aktiva annonser som riktade sig till specifika målgrupper och intressen i sina annonser, vissa valde också att exkludera ett antal målgrupper. Det var stor skillnad på vilka väljare partierna valde att kommunicera med.

Äger du en gammal Iphone? Då finns det en stor chans att Socialdemokraterna kommer att synas i ditt flöde. Gillar du jakt och lyxklockor? Då är det istället reklam för Moderaterna som kommer dyka upp när du scrollar. Bilar och bensin-fans står Sverigedemokraterna för och Centerpartiet letar akademiker!

De här målgrupperna känns nästan som parodier på partiernas kärnväljare. Varför vill man nå dem man redan har? 

– Det här är som en uppvärmning inför EU-valet, och i val handlar det om att du måste få dina kärnväljare att gå och rösta. Först efter det kan man rikta in sig på att locka nya, säger Marie Grusell som är forskare och docent i politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. 

Grusell är en av Sveriges ledande experter när det kommer till politikernas och partiernas användning av sociala medier i kampanjer och kommunikation. Vad tycker hon målgruppsanpassningen, där dyra klockor och iPhone-modeller är några av kriterierna? Vi bad henne göra en kort analys av Socialdemokraternas, Centerpartiets, Moderaternas och Sverigedemokratiska målgruppsanpassning de senaste månaderna. 

Socialdemokraterna vill inte nå de mest välutbildade

När den här mätningen görs har Socialdemokraterna publicerat 96 annonser, vilket har kostat nära 93 000 kronor för partiet.


 • Socialdemokraternas inkluderade målgrupper:
 • Äger tidig version av iPhone (till exempel iPhone 6, 7 eller 8) en iPad och/eller iPod.
 • Använder Facebook via sin mobil och/eller iPad.
 • Utbildning/yrke: Hälso- och sjukvård, administrativa tjänster, yrkesutbildning (vidareutbildning), högskole-/universitetsexamen, bachelor- eller kandidatexamen (högre utbildning), tjänster inom städning och underhåll, en högskola/ett universitet, företag och ekonomi.
 • Övrigt: utbildning och bibliotek, transport och flytt, skyddstjänster, militär (Globalt), arkitektur och ingenjörskonst, IT och teknik, mat och restauranger, installation och reparation, samhälle och sociala tjänster, produktion, konst, underhållning, sport och media, försäljning, bygg och anläggning.


 • Socialdemokraternas exkluderade målgrupper:
 • Säljare företag, magisterexamen, säljare butik, miljøterapeut, gymnasieexamen, doktorsexamen, filosofie doktor, butik
socialdemokraterna
Så här ser personen som Socialdemokraterna riktar sig till ut enligt OpenAi.
Vi har använt presentationstexterna från artikelns inledning för att ta fram bilden.

Låt oss börja med Socialdemokraterna! Inför EU-valet den 9 juni riktar de sina FB-annonser till personer som äger gamla Apple-produkter och är intresserade av arkitektur, mat och samhälle. Men om du är säljare på ett företag, i butik eller har en doktorsexamen kan du nog räkna med att partiets annonser inte kommer dyka upp i ditt flöde – dessa grupper har nämligen exkluderats. 

Vad säger du om Socialdemokraterna, vad handlar alla dessa olika iPhone-modeller om? 

– Jag tänker att det handlar om den socioekonomiska aspekten. Det är äldre mobilmodeller man har sorterat på här, så det handlar kanske om en något äldre målgrupp och personer som inte byter telefon så ofta. 

Magdalena Anderssons parti siktar brett, och det är inte så förvånande, enligt Marie Grusell. Hon berättar om ett samtal hon hade med en gammal socialdemokratisk valgeneral i samband med att hon skrev en bok om politisk kommunikation, han sa: 

“Vi är ju politikens Ikea, varje hem ska ha minst en socialdemokrat på samma sätt som man har minst en Ikea-soffa, Billy-bokhylla eller stolar!”

– Och precis det ser man i deras annonser på Facebook, säger Grusell. 

Lyx, lyx och mera lyx för moderaterna

När den här mätning görs har Moderaterna publicerat 28 annonser, vilket har kostat lite över 50 000 kronor.


 • Moderaternas inkluderade målgrupper:
 • Yrke/utbildning: Real estate license, management consulting, finans (affärer och finans), Ekonomi (ekonomi), försäljning (affärer och finans), entreprenörskap (affärer och finans), högre utbildning (utbildning), försäljare
 • Intressen: Luxury watches, luxury, jakt (sport), lyxbil (fordon), sportbil (fordon), golf (sport), Lyxvaror (detaljhandel),
 • Övrigt: affärsresor (rese- och turismbranschen), aktiemarknad (investering), finansmarknad (investering)
 • Moderaterna hade inga exkluderade målgruppper.
moderaterna1
Så här ser personen som Moderaterna riktar sig till ut enligt OpenAi.
Vi har använt presentationstexterna från artikelns inledning för att ta fram bilden

Över till Moderaterna – de har valt att rikta sig till personer som gillar lyxklockor, sportbilar, jakt, golf och affärsresor.  Men också till de som är intresserade av finans, ekonomi och som kanske har ett “Real estate license”. Till skillnad från Socialdemokraterna har de inga exkluderade målgrupper.

Detta är helt i linje med målgruppen de försöker nå – de välbärgade svenskarna.

– Moderaterna har riktat annonserna väl, det ligger i linje med vilka de försöker nå här – och det är kärnväljarna, säger Grusell.

Bensin, bilar och Norrland? Rösta på SD!

När den här mätningen görs har Sverigedemokraterna publicerat 55 annonser, vilka de betalat lite mer än 174 000 kronor för.


 • Sverigedemokraternas inkluderade målgrupper:
 • Riktar sig till 64% män och 36% till alla
 • Intressen: Racing (sporter), bilar (fordon), monstertruck, rally, American Classic Cars, veteranfordon, motorcyklar (fordon), traktor (fordon), skoter (moped eller motorcykel), pickup (fordon), lastbilar (fordon), Volvo 700 Series, traktor, elektronisk dansmusik (musik), elektronisk musik (musik)
 • Övrigt: Bränsle, bensinstation, bensin, bensinpump, diesel, föräldrar (alla), föräldrar med barn i förpuberteten, tonåringar och vuxna barn, norrland
 • Yrke/utbildning: ekonomi, personalavdelning (affärer och finans), redovisning (affärer och finans), bokföring

 • Sverigedemokraternas exkluderade målgrupper:
 • Ingen specifik riktning till kvinnor
 • Geografiskt exkluderat Stockholm, Göteborg och Malmö
SD
Så här ser personen som Sverigedemokraterna riktar sig till ut enligt OpenAi.
Vi har använt presentationstexterna från artikelns inledning för att ta fram bilden

För Sverigedemokraterna, som har lagt mest pengar på Facebook-annonser den senaste tiden, är det personer med intresse för bilar och bensin som varit måltavlan. Partiet vill inte synas hos folk som bor i någon av Sveriges tre största städer, utan riktar sig främst till män som bor i Norrland.

– Dieselfrågan har varit väldigt stor och SD har en stor manlig väljargrupp. Just nu siktar de inte heller på att nå kvinnor, det kommer säkert ändras framåt valet 2026 – men det kräver att de hittar en bra kvinnlig kandidat som kan attrahera kvinnliga väljare. Hittar de det kommer deras kommunikation i sociala medier se helt annorlunda ut. 

Vad tänker du om att Sverigedemokraterna plockat bort storstäderna?

– De är trygga på att de redan har vunnit storstäderna, och nu är det dags att rikta alla resurser åt mindre städer. 

Centerns urval förvånar experten

Centerpartiet har publicerat 56 annonser de senaste 90 dagarna (när den här mätningen görs). För dessa har de betalat strax under 50 000 kronor.


 • Centerpartiets inkluderade målgrupper:
 • Utbildning: Högskoleexamen, högskole-/universitetsexamen, en högskola/ett universitet, påbörjad magister-/forskarutbildning, studerande på magister-/forskarutbildning, personer med högskole-/universitetsexamen, magisterexamen, doktorsexamen, studerande vid högskola/universitet, gymnasieexamen, år vid grundutbildning: 2023, 2024, 2025, 2026 och 2027
 • Centerpartiet hade inga exkluderade målgrupper.
centepartiet
Så här ser personen som Centerpartiet riktar sig till ut enligt OpenAi.
Vi har använt presentationstexterna från artikelns inledning för att ta fram bilden

Och så till sist: Centerpartiet. Det är ett stort fokus på utbildning när de valt vilka grupper de vill rikta in sig på. De vill att deras annonser ska synas hos personer med högskole- eller universitetsexamen eller högre. Gärna en magister- eller doktorsexamen! Centerpartiets val av målgrupp är den enda som överraskar Marie Grusell.

– Jag blev förvånad över att de har ett väldigt akademiskt perspektiv. Deras urval känns mer som Liberalerna, men de har de ju i viss mån något gemensamt med: det är gruppen kvinnor man försöker nå. 

Övriga partier har inte börjat annonsera än, men vi lovar att skriva en till artikel när de gör det!