in

Här slår killarna tillbaka mot sexism med en enda bild – hyllas världen över

locker room

När en video där Donald Trump pratar om att ”ta kvinnor på fittan” släpptes ursäktade han sitt sexistiska språk med att det var vanliga ”omklädningsrumsskämt” (så kallad locker room banter). Men nu slår män i idrottsvärlden tillbaka och menar att det i deras omklädningsrum aldrig skulle få pågå. Mer

Det var tidigare i oktober som The Washington Post publicerade en artikel innehållandes en video på Trump från 2005. I videon, som Trump inte är medveten om spelas in, berättar han hur han på grund av sitt kändisskap kan tafsa på, kyssa och ha sex med kvinnor.

– Jag dras automatiskt till vackra kvinnor – jag börjar bara kyssa dem. Det är som en magnet. Jag bara kysser, jag väntar inte ens. Och när man är en stjärna så låter dem en göra det. Man kan göra vad man vill, ta dem på fittan, säger Trump i videoklippet som möttes av enorm kritik.

I en presidentdebatt mellan honom och Hillary Clinton några dagar efter det att videon publicerades ställer debattmoderatorn Trump mot väggen.

– Du skröt om att du har trakasserat kvinnor sexuellt. Förstår du det? frågar moderatorn.

Varpå Trump svarar:

– Det är omklädningsrumsskämt.

Alltså något som inte är på allvar och som ”alla killar gör”.

Men det stämmer inte. Och det har några manliga idrottare på Centennial High School i Oregon, USA, bestämt sig för att bevisa.

De bestämde sig för att köpa tröjor med texten ”Wild Feminist” och ta en bild när de har dem på sig i omklädningsrummet.

De la sedan ut bilden på skolans Facebook-sida tillsammans med texten:
”Sexuella trakasserier är inte omklädningsrumsskämt”.

Bilden har fått flera tusentals delningar och likes.

”Vi pratar absolut inte om kvinnor på ett förnedrande sätt”

I en intervju med Huffington Post berättar Rhys Atkinson (till vänster i bild) varför han och hans kompisar valde att ta ställning.

[adSpace placement=”auto”]

– Det är väldigt viktigt att prata om det här, för det måste göras tydligt att det finns män som stöttar kvinnor och kvinnors rättigheter. Jag tror på allas lika värde. Alla förtjänar samma rättigheter, och det är orättvist att kvinnor förnedras genom ord och handlingar, säger han och fortsätter:

– Som idrottare spenderar jag mycket tid i omklädningsrum och jag vistas bland många idrottare, och vi pratar absolut inte om kvinnor på ett förnedrande sätt. Oftast brukar jag prata om min idrott och vad jag vill göra i framtiden.

Men killarna på Centennial High School är inte de enda som tagit ställning. Sedan deras bild blev viral har idrottsmän som fotbollsspelaren Zarek Valentin och OS-stjärnan Miles Chamley-Watson också haft t-shirten på sig och tagit foto i omklädningsrum.

 

”Sexual assault is not locker room banter” #wildfeminist” ? @wearewildfang . I support women. #ImWithHer

Ett foto publicerat av Miles Chamley-Watson (@mchamleywatson)

Tröjorna som killarna har på sig kommer från det amerikanska företaget ”Wildfang”.