in

Har du författardrömmar?

4av8ticoir9f3bsr
index.xml

Du vill skriva den stora romanen. Kanske har du redan ett ofärdigt manus som envisas med att förbli just ofärdigt. Vägen är lång och snårig, men inte omöjlig. Så här kan du göra för att komma i mål.

Mer

Du har det hela klart för dig. Du ska skriva en bok och få ut den i tryck. Så långt finns inga elaka moln på din himmel. Pennan är vässad, baskern är på och Strindberg blickar ut mot dig från hyllan. Nu kan inspirationen flöda. Du ser det framför dig: utmärkelser, topprecensioner och omgivningens hyllningar. Redan som barn satt du med näsan i böckerna och blev kallad lillgammal, nörd och andra skällsord. I svenskan blev du hyllad av din entusiastiska lärare då du med dina kilometerlånga uppsatser håvade in femma efter femma. Så nu sitter du där. Rastlös på din skrivbordsstol, och tittar ängsligt ut genom ditt fönster, medan A4-bladet lyser hånande från skärmen. Var det så här det skulle vara? Vad hände med den romantiska drömmen om långa, ljuva dagar med överfulla anteckningsblock på café? Sanningen är att den drömmen är blott en dröm. Så här ser verklig­heten ut.

Du vill skriva. Hur gärna? Om du inte brinner för det, så ta en funderare till om det verkligen är en bok du ska ägna dig åt. Brinner du så har du mycket att vinna.
För att bli författare måste du fila fram en stark berättarröst och ett eget språk. Det brukar kallas att hitta sin ton. Tonen är inget du föds med, utan något du utvecklar genom hårt arbete och en himla envishet.

Skriv, skriv, skriv. Skriv varje dag och ha alltid med dig ett anteckningsblock var du
är går … Även om du blir kallad pretto på köpet. Skrivandet är ett hantverk och som med alla hantverk så måste du öva och underhålla dem för att bli bättre. Skriv ner tankar och dialoger som du snappar upp på bussen eller i matkön. Förvånansvärt mycket börjar med en mening eller lösryckta ord.

Samma sak gäller läsandet. Läs varje dag och läs inte bara sådant som stryker dig medhårs, är underhållande och enkelt att förstå. Läs det som du i dagsläget anser vara tyngre litteratur, exempelvis gamla klassiker, ryska författare, experimentell lyrik, allt
som du inte är van vid. Det kanske känns nedslående i början, men du kommer snart att märka att det går lättare, och att ditt eget tankesätt om litteratur och ditt språk får nya dimensioner.

Analysera och reflektera över det du läser. Varför tycker jag att det här är bra eller dåligt? Finns det något här som jag kan lära mig av? Ta efter. Ja, det är sant. Du får sno. Det är inte stöld, för det du ska göra är ju inte att lägga texten i kopieringsmaskinen. Du ska heller inte använda författarens ord annat än för eget bruk. Se det som en skrivövning. Många författare har börjat på det här sättet. Även Bob Dylan, fast han tog det hela lite för långt då han översatte ett kinesiskt verk rakt av och gav ut det i form av låtar.
Tanken med att skriva som dina förebilder, att plocka fram en text och skriva av den är att hjälpa dig själv med att slipa fram din egna ton. Du definierar din smak och vet ungefär hur du själv ska gå tillväga.

Det finns massor av tips, men det här är det grundläggande. Disciplin och tid är dina bästa vänner. Att vara verksam författare innebär inte att sitta på barer och samla
inspiration. Okej, att Hemingway kunde, men se hur det gick för honom …

Sist men inte minst, ge inte upp. Var utrustad med ett enormt tålamod. Även när det känns som jobbigast, fortsätt skriv! Gå in i det här med inställningen att allt är möjligt om du verkligen, verkligen vill. Du har en fantastisk tid framför dig.

Tips på vägen – tomt blad till färdigt manus

4av8ticoir9f3ble

1. Planera. När du börjar, tänk på tema, karaktärer och skissa en handling. Det kommer antagligen inte bli som du tänkt dig, men du måste vara medveten om din intention med boken. Vad vill du berätta?

2. Se skrivandet som vilket annat arbete som helst. Gör ett schema och följ det. Det vill säga: måla inte naglarna, slötitta på såpor eller ring en kompis under den tiden. Skriv inte bara när andan faller på, då blir du färdig i tid till din pension. Men kom ihåg att arbetsmetod skiftar från författare till författare. Var trogen din egen. Se bara till att skriva regelbundet.

3. Hitta likasinnade. Det är ovärderligt. Håll fast vid en mentor eller någon annan som är intresserad av litteratur. Be dem att läsa dina texter emellanåt för att få konstruktiv kritik eller råd.

4. Gå på författarföreläsningar. Kolla upp ditt lokala bibliotek för arrangemang. Författarna kommer oftast med bra råd och tips och efteråt känner du dig
förhoppningsvis mer motiverad.

5. Läs högt vad du skrivit. Lyssna på rytmen i meningarna. Låter det konstlat, upphackat eller stakar du dig? Skriv om.

6. ”Kill your darlings” heter det gamla slitna uttrycket och det är inte för inte det används i författaryrket. Kasta mycket. Halva processen är redigerandet av texter. Känns det inte i dig när du läser dina ord? Släng. Skriv om.

7. Gå upp i ditt skapande och försök tänk bort dig själv och dina eventuella läsare. Det är då resultatet blir som bäst.

8. Prioritera ditt projekt framför mycket annat.
Tacka nej till aktiviteter som upptar alltför mycket tid. Arbeta med delmål i sikte och belöna dig själv då och då.

9. Har du kört fast?
Ta en snabb promenad, läs en stund eller lyssna på musik. Rensa huvudet, men utnyttja tiden till att samla inspiration.

Hallå där …

4av8ticoir9pfmgq

Charlotte Pauli, lärare på Jakobsberg folkhögskola.

Varför skulle du rekommendera att studera på Jakobsbergs skrivarverkstad?
– Därför att det är ett gyllene tillfälle att möta likasinnade, människor som brinner för att skriva och läsa och samtala om livet och litteraturen. Därför att man på skrivarkursen får utrymme att på heltid ägna sig åt sitt eget skrivande och dessutom får kvalificerad respons på det man har skrivit. Därför att man också gör en massa andra trevliga saker: möter spännande författare, får gå på teater, poesiaftnar och förlagsbesök. Därför att det kan bli det bästa året i ens liv…
 
Tycker du att man märker en språkskillnad hos debutanter som gått skrivarutbildning och de som inte gjort det?
– Ja! De som har gått en skrivarkurs är ofta mer originella och har utvecklat en säkrare egen personlig stil!
 
Har du något tips till de som filar på ansökningarna?

– Själva ansökningsbrevet är väldigt viktigt! Där gäller det att vara tydlig med vem man är och vad man vill med sitt skrivande och varför man söker till just Jakobsbergs skrivarkurs. Det är fint om man dessutom bifogar ett par textprov som ger en bra bild av hur man skriver.
 
Om man vill skriva på egen hand, finns det något man bör man tänka på?
– Att skriva ofta och mycket. Att ha med sig penna och anteckningsbok överallt. Att inte vara alltför självkritisk. Att försöka vara sann mot sig själv. Att gå på lustprincipen och skriva det man vill och behöver. Att läsa massor av olika sorters litteratur. Att inte slötitta på TV.

Här kan du arbeta med ditt skrivande:

På en skrivarutbildning får du den unika chansen att satsa på ditt

skrivande på heltid. Du har deadlines och blir läst regelbundet av kurskamrater och handledare. Det är många som söker och få som antas, så fila extra mycket på antagningsbrev och arbetsprover.

  • Litterär gestaltning, Göteborg. Två-årigt författarprogram vid Göteborgs Universitet. Nästa ansökningstid är mars 2008 för start hösten 2008. För dem som debuterat eller befinner sig i närheten av en debut. Läs mer på litterargestaltning.gu.se
  • Biskops-Arnö, beläget på en ö i Mälaren. Här finns kurser inom lyrik/prosa och dramatik. Grundkursen är två terminer, med påbyggnadsnivå på en till två terminer. Ansök senast 17 april. Läs mer på biskops-arn.se
  • Jakobsbergs skrivarverkstad, Stockholm. Ettårig kurs på heltid med inriktning mot det skönlitterära eller dramatik. Finns även möjlighet till fördjupningstermin. Ansök senast 15 april. Läs mer på jakan.nu

Och det är inte slut där … det finns andra vägar:

  • Skicka in till debutanttävlingar, exempelvis Wahlström och Widstrands årliga debutantalogi och Ordfronts årliga debutanttävling.
  • Skicka in till tidskrifter, exempel Ponton, OO-tal och Lyrikvännen.
  • Gå med i en studiecirkel: abf.se.
  • Börja blogga och få dina texter lästa genom att hela tiden sprida ditt bloggnamn. Gör en följetång, skriv noveller eller en roman … och bli en superläst bloggförfattare, som annonsörerna rycker och drar i.