in

Här är Sias mäktiga hyllning till offren på gayklubben i Orlando

siany

I videon till sin nya singel ”The Greatest” hyllar Sia offren i attacken mot gayklubben Pulse i Orlando i juni. En spöklik men väldigt vacker video som inte lämnar någon oberörd. Mer

Den australiska artisten Sias nya video till sången ”The Greatest” inleds och avslutas med en tyst minut och bilder på livlösa, askgrå-sminkade kroppar i en mörk lokal som är en mix av ett fängelse, en övergiven lägenhet i en krigszon och en igenbommad nattklubb. Från ett ensamt fönster och några skotthål i väggen strilar ljus in – ljus som trotsar mörkret.

Sedan en närbild på en förtvivlad flickas ansikte; när hon torkar sina tårar bildas en symbolisk regnbåge på hennes kinder. När musiken kommer igång börjar de livlösa kropparna få liv och börjar dansa tillsammans med den lilla flickan, som såklart spelas av Sias favoritdansare: 13-åriga Maddie Ziegler. Hon har tidigare spelat, eller snarare dansat, huvudrollen i videorna till bland annat Chandelier och Elastic Heart. Sia visar ju som bekant aldrig sitt eget ansikte.

49 dansare symboliserar 49 döda

Texten till ”The Greatest”, Sias första nya släpp sedan hennes sjunde studioalbum ”This Is Acting” i januari, är en trotsig hyllning till livet och att aldrig ge upp. Med sin omisskännliga klara och starka stämma sjunger Sia bland annat:

Don’t give up, I won’t give up
Don’t give up, no no no
I’m free to be the greatest, I’m alive
I’m free to be the greatest here tonight

Det var den 12 juni i år som 29-åriga Omar Mateen sköt ihjäl 49 människor och skadade 53 på gayklubben Pulse i Orlando, Florida. Detta var den dödligaste masskjutningen i USA hittills utförd av en ensam förövare. I videon till The Greatest deltar symboliskt nog 49 unga dansare tillsammans med budskapet #WeAreYourChildren.

Se Sias omskakande video till ”The Greatest” här: