in

Här är programledarna för Musikhjälpen 2016 – vi är SÅ pepp!

musikhjalpen dragare

Musikhjälpen 2016 drar igång 12 december och äntligen avslöjas det vilka som är programledare! Mer

Den 12 december kliver programledarna Kodjo Akolor, Josefine Jinder aka Little Jinder och Pelle Almqvist från The Hives in i Musikhjälpen-buren som i år står i Örebro. Årets tema är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”, något programledarna tycker är ett bra tema

Josefine: Temat är greppbart. Med tanke på hur det ser ut i världen är det viktigt som fan. Det känns extremt rimligt att man försöker göra någonting åt det. Och utbildning är ju lite nyckeln till att man ska kunna bygga upp ett samhälle igen. Det är svinrelevant.

Pelle: Ja, precis. Och det är så mycket som händer på tre år när man går i skolan. Tre år går fort, om man då är sex-nio år så är det så mycket liv däremellan som skulle blivit av men som man missade.

musikhjalpen-3-strl
Little Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist är programledare för Musikhjälpen 2016! Foto: SVT.

Över 30 miljoner barn kan inte gå i skolan på grund av krig och konflikter. Det en mänsklig rättighet att gå i grundskola, samtidigt som skolor attackeras och ockuperas varje dag. I Syrien är över 6000 skolor redan förstörda, skadade eller ockuperade av militära styrkor, och många skolor används som skydd för människor på flykt.

Vad betydde skolan för er?
J: Det känns ju lite hyckleri eftersom att jag hoppade av. Typ ”alla ska gå i skolan, men jag sket i det”.

Kodjo: Det är därför detta temat är så bra. Det är lätt att sätta det i perspektiv med våran tillvaro. Vi lever i mångt och mycket i en väldigt enkel tillvaro. Vi har fri utbildning och många människor vill gå i skolan. Det är viktigt att tänka på att våran vardag är någon annans dröm och högsta mål.

J: Det tror jag kommer bli tungt. Att påminnas om hur bra man har det och få en känga som påminner en om hur privilegierad man är.

För Josefine och Pelle är det första gången de kliver in i buren som programledare, men för Kodjo, som varit programledare för Musikhjälpen i fem år, blir detta hans sjätte och sista gång.

[adSpace placement=”auto”]

K: Det känns bitterljuvt. Men jag kände att det var dags att släppa fram någon annan. Och kanske också för att känna ”you can’t fire me, I quit”, haha. För egen del skulle jag gärna hålla på med Musikhjälpen i all oändlighet tills folk tröttnar på mig. Men jag känner ett stort ansvar gentemot formatet och programmet att det ska få utvecklas och fortsätta skapa det engagemanget det gör utan att det nödvändigtvis ska behöva vara en person som återkommer hela tiden.

Finns det någon händelse under dessa åren som du kommer ihåg extra starkt?

K: Det finns någon som stuckit ut varenda år men jag skulle säga att det alltid har varit ett barn som har imponerat på mig mest. Jag tror att det kommer vara samma sak i år. Barnen är de som fortfarande tror på att det går att påverka och förändra. De är med och de vill, och de tror och de kan. Verkligheten har inte förstört dem än.

musikhjalpen-1-strl
Foto: SVT.

Har du Kodjo lärt dig hur du kan förbereda dig?

K: Om jag har. Oj, oj, vad jag sitter på kunskaper. Haha, nej. Det enda jag vet är väl att det inte går att förbereda sig på något sätt. Det är nog den enda tryggheten jag har i det här. Det går inte, och då är det lugnt.

J: Jag är så inbyggt dåligt förberedd. Och har varit det i hela mitt liv tror jag. Vilket är varför detta är ett så bra upplägg. Jag tycker att det är tråkigt att förbereda sig, man vill ju bli överraskad av det man gör, haha.

Vad tycker ni ska bli mest spännande med det här?

J: Helheten tror jag, tråkigt svar. Hela upplevelsen att bara vara där. Jag har ju varit där och spelat förut och stämningen är ju jävligt speciell.

K: Hur är stämningen?

J: Jo men det pågår saker hela tiden, det är folk överallt. Väldigt mycket organiserat kaos som man kommer in i samtidigt som man tycker att det är mysigt där. Det är en speciell stämning som man vill utforska.

P: Sjukt bra svar, jag instämmer!

 

[adSpace placement=”auto”]

little-jinder-mh
Coola Little Jinder är högaktuell med Så Mycket Bättre och forsätter vara aktuell i december med Musikhjälpen. Foto: SVT.

Hur tror ni att ni kommer känna när ni kliver ur buren?

J: Jag tror att jag kommer känna mig deppig och sorgsen. Fast på ett bra sätt kanske, att man vill göra mer.

P: Det kommer bli tungt att få reda på hur eländigt det är, men det är ju bra. Det ska man veta.

Om ni skulle ringa in och önska en låt, vilken skulle ni välja och varför?

P: Jag tänker att det är det jag ska göra i sändning. Säga låtar som folk ska önska så jag kan styra musiken, haha.

J: Någonting med lite drag, tror jag.

K: Jag vill höra Let it go från Frozen, den engelska versionen. Och Beach Boys med God Only Knows för att det är en av mina favoritfilmer och i min familj så har vi det som våran julfilm.

Har ni någon person som ni önskar kom in i buren?

K: KUNGEN!

J: Jag tänkte precis Kungen och Drottningen, eller typ ABBA.

K: Det har typ varit en stående invit till Kungen att komma och säga hej. Det är trots allt mitt sista år så det skulle vara kul om han tittade förbi.

 

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och stora delar sänds också i SVT2.

Exempel på vad pengarna kan räcka till 
50 kronor kan räcka till 250 blyertspennor så att barn kan lära sig skriva.
200 kronor kan räcka till en yrkesutbildning för ungdomar i El Salvador för att undvika att de rekryteras till kriminella gäng.
300 kronor kan räcka till skolbänkar och skolmaterial till en skola som återtagits för undervisning.
500 kr och uppåt kan bidra till att återuppbygga en sönderskjuten skola i Central Afrikanska Republiken.
1000 kr och uppåt kan räcka till ett skolkit med allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn.