in

Här är kvinnorna som gjorde Bidens vinst möjlig

vote 1
Bildkälla: Glen Carrie / Unsplash

I USA är svarta kvinnor Demokraternas mest lojala väljargrupp – och på flera håll i landet har dessutom enskilda svarta kvinnor bidragit till att Joe Biden nu blir USA:s nästa president. Mer

Så har USA fått en ny president. Efter några dagars rösträkning, en halv evighet och det högsta valdeltagandet på 120 år står det klart att det blir demokraternas Joe Biden som får leda landet de kommande fyra åren. Därmed blir också Kamala Harris USA:s första kvinnliga och svarta vicepresident. I sitt segertal adresserade hon just svarta kvinnor och sa: ”Black women are too often overlooked, but so often prove that they are the backbone of our democracy”.

USA:s svarta befolkning, och svarta kvinnor i synnerhet, är demokraternas mest lojala väljargrupp. Siffror från NBC visar att bland svarta kvinnor som röstade i årets val så la 91 procent sin röst på Joe Biden. 2016 var den siffran ännu högre, då hela 94 procent röstadeHillary Clinton. På flera håll i landet har dessutom enskilda individer bidragit till demokraternas vinst genom att öka valdeltagandet bland den svarta befolkningen, sprida kunskap om rösträtten och göra röstningsprocessen mer lättillgänglig för alla. Det finns framförallt en rad svarta kvinnor som gjorde det möjligt för Joe Biden att vinna valet.

Stacey Abrams – kan ha fått 800 000 personer att rösta i valet

En anledning till att extra många har röstat i årets USA-val kan med stor sannolikhet heta Stacey Abrams. Hon är en demokratisk politiker och rösträttsaktivist som inför valet arbetat med att öka valdeltagandet i USA och i synnerhet i Georgia, där hon tidigare varit delstatspolitiker. Traditionellt sett brukar Georgia gå till Republikanerna och faktum är att Demokraterna inte har vunnit delstaten på nästan trettio år. Men i år blev resultatet så pass jämnt att rösterna har behövts räknas om – och i skrivandets stund är det ännu oklart vilket parti som kommer ta hem delstaten, men just nu leder Demokraterna. Oavsett står det klart att stödet för Demokraterna har ökat i delstaten jämfört med valet 2016.

År 2018 ställde Stacey Abrams upp som kandidat till guvenörsvalet i delstaten men förlorade. I USA behöver man registrera sig för att ens kunna rösta, och än idag ifrågasätts valresultatet av demokrater som menar att hennes motståndare, republikanen Brian Kemp, försvårat röstregistreringsprocessen för många i delstaten, enligt BBC. Efter det bestämde sig Stacey Abrams för att fullt ut satsa på rösträttsfrågan, och sedan dess har alltså 800 000 nya väljare registrerat sig för att rösta i Georgia, skriver The Washington Post.

I Georgia bor många svarta väljare, och det var framförallt dessa som Stacey Abrams hade i åtanke när hon inledde sitt viktiga arbete 2018. Av de som nu registrerat sig är 49 procent yngre än 30 år och 45 procent tillhör en minoritetsgrupp. Båda grupperna tenderar i stor utsträckning att rösta på Demokraterna. Nu ryktas det om att Stacey Abrams kommer få en ministerpost i Joe Bidens regering, skriver USA Today.

LaTosha Brown – grundare av Black voters matter

LaTosha Brown är medgrundare av organisationen Black voters matter som arbetar för att öka valdeltagandet bland USA:s svarta befolkning. Organisationen är verksam i delstater bland annat Florida, North Carolina och Pennsylvania. I Browns arbete inför valet har hon bland annat fått fler personer från landet svarta befolkning att registrera sig för att rösta, men också spridit kunskap om varför det är viktigt att göra sin röst hörd, skriver CNBC.

Brittany S. Smalls – har fått fler att rösta i Pennsylvania

När Demokraterna vann delstaten Pennsylvania var det avgjort – Joe Biden blir USA:s nästa president. En som har arbetat aktivt för att få fler att använda sin rösträtt i delstaten är Brittany Smalls. Hon är samordnare för Black voters matter i Pennsylvania, och har enligt BBC dedikerat sitt liv åt att utbilda och stärka väljare i sin närhet – och visa att deras röster betyder något.

Nsé Ufot – kan ha fått 50 000 att rösta i valet

Nsé Ufot är VD för New Georgia Project, en politiskt obunden organisation som arbetar för att fler av delstatens medborgare ska registrera sig för att rösta. Enligt organisationen har de fått fler än 50 000 röstberättigade i delstaten att registrera sig i år, skriver The Hill. Som tidigare nämnt är det framför allt väljargrupper som traditionellt sett röstar på Demokraterna som registrerat sig i delstaten. Med andra ord kan hennes organisation ha bidragit till att partiet fått extra många röster i Georgia i år.