in

Happy Jankell: ”Jag sålde mitt ex kläder och drack bubbel för pengarna”

Happy Jankell pojkvän
Daniel Stigefelt

Filmaktuella Happy Jankell avslöjar hur det är att dejta när man är känd och hur hon tänker kring att visa brösten på film.

Mer

Betty Nicóle Hildegard Jankell, 23 år, skyndar sig in i fotostudion i centrala Stockholm. Hennes svarta skepparhatt och beige mockajacka skyddar något mot det kyliga regnet. Betty Nicole? Ja, Happy Jankell heter inte alls Happy utan har faktiskt Nicóle som tilltalsnamn.

– Jag har aldrig känt mig som en Nicole, jag har alltid känt mig som Happy. Min storasyster heter ju Felice, som betyder glädje och lycka, så redan när jag låg i magen kallade mamma mig för Happy. Men pappa ville att jag skulle heta Betty, efter seriefiguren Betty Boop. Sen när jag kom, ja, jag vet inte riktigt var Nicóle kom ifrån faktiskt.

I början av sin skådespelarkarriär var det nära att hon lanserade sig själv som Betty Jankell, istället för Happy. När hon som 15-åring hade sin första filmroll i dramat Tusen gånger starkare, och var tillsammans med motspelaren, tyckte han att Betty var ett bättre namn. Happy kändes inte tillräckligt seriöst, enligt hennes före detta pojkvän.

– Haha, man trodde ju att man visste allt när man var femton. Men jag minns att han sa ”Happy är en känsla, man kan inte vara professionell skådespelare och heta som en känsla”. Mitt ex, min pappa och farmor och farfar är de enda som har kallat mig för Betty.

Happy Jankell pojkvän

Happy ber om ursäkt på förhand för att hon kommer säga ”va?” tusen gånger under intervjun. Det har nämligen slagit lock i öronen, och det har hållit i sig i tre veckor, ända sedan hon sprang sitt livs första maraton när hon var förkyld och lite febrig. Sen dess är locket för öronen där.

– Det var ju inte jättebra direkt, att springa när jag var sjuk. Men jag hade tränat så länge inför loppet, som var i Berlin, och att springa ett maraton var ett av mina nyårslöften för 2017.

Vad ger löpningen dig? 
– Egentid och lugn. Idag med så mycket sociala medier och snabb information som går in genom ena örat och ut genom det andra, är det vikigt för mig med rejäla pauser. Att springa handlar ju bara om att sätta en fot före den andra, och sen upprepa, det handlar inte om något annat. Löpning ger mig en paus från omvärlden. Det är meditativt för mig. Jag har dessutom väldigt lätt för löpning, det är inte SÅ jobbigt att springa ett maraton för mig, vilket provocerar vissa. Men jag kan vara avundsjuk på dem för deras talanger. Så är ju livet, alla är bra på olika saker.

Happy Jankell intervju om sin pojkvän

Vad kan du vara avundsjuk på?
– Massa saker! Till exempel folk som är långa och smala och aldrig behöver lyfta ens en enkiloshantel. Utseende är tyvärr väldigt viktigt i min bransch och som ung kvinna spelar utseende tyvärr en stor roll. Jag är ganska stark när det kommer till ideal, och försöker att inte påverkas negativt. Det känns viktigt som offentlig person med många yngre följare. Men med det sagt så kan jag också ha negativa tankar om mitt utseende, även om jag försöker att inte agera på det. Jag ser så många tjejer i min närhet som går sönder av det här. Att det smala idealet är så normaliserat skrämmer mig.

Happy Jankell – Så är det att spela in lättklädda scener

Den 3 januari har filmen Ted – för kärlekens skull premiär. Den handlar om den svenska artisten Ted Gärdestad, som tog sitt liv som 41-åring. Adam Pålsson spelar Ted. Happy spelar Lotta Ramel, som var gift med honom i två år. När man är ung kvinna och skådespelare i Sverige finns det inte hur många film- och tv-roller som helst, berättar Happy. Så när det var dags för audition till Ted-filmen provspelade både hon, och hennes äldre syster Felice, för samma roll.

– Det är inte som att jag och Flisan konkurrerar med varandra direkt, vi är så olika till både utseende och personlighet.

Inom loppet av några veckor gick Happy och Felicie på audition för både Ted-filmen och för julkalendern. Happy var övertygad om att Felice skulle få Ted-rollen, och att hon skulle få julkalendern.

– Det blev tvärtom! Hon fick julkalendern och jag fick Ted. När de ringde mig från Ted sa jag flera gånger, ”ni vet att det är Happy ni pratar med va? Inte Felice”. Och Flisan sa samma sak när de ringde från julkalendern, ”Ni vet att det är Felice nu pratar med nu? Inte Happy”, haha.

Happy Jankell om sitt förhållnde

Hur var inspelningen? Jag har hört att det började med en ganska intim scen?
– Ja, det stämmer. Men det var ganska skönt för då blir man av med det direkt. Inspelningen var i Göteborg. Och min allra första scen var en lättklädd, intim scen med Adam.

Hur var det?
– Jag brukar alltid vara nervös första inspelningsdagen, oavsett. Det är första gången man träffar hela teamet och på något sätt den dagen karaktären sätts. Att min första scen skulle vara intim och sexig gjorde inte grundnervositeten mindre direkt. Men det var skönt att jag och Adam kände varandra sen innan, och att teamet var så proffsigt. Det är inte första gången jag har spelat in en sexscen på film eller tv, men innan har det främst varit kortfilmer och studentprojekt. Ted är en storfilm som förmodligen kommer ses av 90 procent av Sveriges befolkning.

Vad känner du inför det?
– Jag känner mig distanserad till antalet personer. Det är samma sak som följare på Instagram, det är svårt att tänka att det är riktiga människor. När jag var med i ungdomsserien Portkod på Svt var det ett tag det näst mest sedda tv-programmet i Sverige. Då var det en kompis som bara ”Förstår du hur många som har sett dig hångla? Som har sett dig gråta.” Och jag bara: ”Nej”. Det kanske är en skyddsmekanism. Jag tror inte det är bra att tänka på hur många som ser de projekt man gör.

Vad tycker jag egentligen om att visa mina bröst på film? Det kändes viktigt att jag hade tänkt igenom det.

Efter den första inspelningsdagen av Ted gick Happy till sitt hotellrum och tänkte igenom den lättklädda scenen. Det kändes viktigt.

– Vad tycker jag egentligen om att visa mina bröst på film? Det kändes viktigt att jag hade tänkt igenom det noga. Så att det inte bara blir en manlig regissör som frågar ”Är det okej att du inte har någon tröja?”. Under inspelningen sa jag bara ”ja, det är fine, jag tar av mig tröjan”, men efteråt ville jag tänka igenom det för mig själv, så att jag inte gjorde det för att pleasea någon. Jag tog en promenad där i Göteborg och frågade mig själv: ”Var det fine att visa brösten eller tycker du på något sätt att det var jobbigt?”, och jag kom fram till att nej, jag tycker inte det var jobbigt att visa brösten. Jag blev glad av det, för det kändes som ett gott tecken på något sätt. Som ett kvitto på att jag är ganska bekväm i mig själv.

Vad hade du för relation till Ted Gärdestad innan filmen?
– En stark relation. Det tror jag att de allra flesta i Sverige har. Hans låtar kommer att fortsätta sjungas och spelas under livets viktigaste stunder som bröllop, dop, begravningar och skolavslutningar.

Happy Jankell träffade kärleken på en app

Förutom sin förkylning och öronlocket mår Happy Jankell väldigt bra nu, berättar hon samtidigt som makeupartisten Liza fixar hennes hår. Happy och hennes pojkvän Alexander Sjögren har nyligen blivit sambo och flyttat in i en lägenhet, efter att först att blivit lurade på en annan lägenhet på Blocket, där de gav ”uthyraren” en ganska stor deposition till en lägenhet som egentligen inte kunde hyras ut.

– Man ska alltid lita på magkänslan alltså! Vi var och kollade på den lägenheten och träffade uthyraren, och det var något som kändes skumt redan från början. Nu har vi i alla fall flyttat ihop i en annan lägenhet som jag trivs så bra i. Jag känner mig mycket lugnare och tryggare nu.

Happy Jankell om sin syster Felice Jankell

Hur träffades du och din pojkvän?
– Via dejtingappen Happn.

Hur är det att vara med på dejtingappar när man är känd?
– Jag hade både Tinder och Happn innan och märkte stor skillnad på vilka som skrev till mig bara för att jag är en offentlig person och vilka som skrev för att de var intresserade på riktigt. Det var speciellt, för vissa personer jag träffade trodde att de redan kände mig. Kanske hade de sett mig i någon roll eller läst intervjuer. Men jag har vänner som kunde vara nervösa inför dejter för att de tänkte att den de träffade kanske skulle bli besviken på hur de såg ut på riktigt. Det behövde jag aldrig oroa mig för, haha! För om man googlar mitt namn, vilket jag tänker att alla gör innan en dejt, möts man av riktigt, riktigt fula bilder.

Stämmer det att du har sålt ett av dina exs klädesplagg på Blocket?
– Haha, var har du hört det? Det stämmer nästan. Det var förra hösten och mitt ex hade sårat mig ordentligt. Vi hade gjort slut, men jag bodde kvar i hans lägenhet när han var ute och reste en månad. Jag var väldigt ledsen och besviken och kände en hämndlystnad jag aldrig hade känt förut. Först tänkte jag spraya Happy över hela hans väggar och klippa sönder alla hans kläder, men jag sansade mig. Men sen hörde jag talas om en klädinsamling där överskottet skulle gå till bra ändamål, så jag sålde en del skor och kläder dit. Inte hans favoriter… Men han hade så mycket grejer. Jag fick en del pengar för det också, och för dem pengarna gick jag ut och drack bubbel med två kompisar! Nu i efterhand, visst, det var lite elakt, men han hade varit tusen gånger mer elak mot mig.

Min syster kan ta min ångest från mig. Och jag kan ta hennes.

Hur ofta hörs du och sin syster Felice?
– Minst fem gånger per dag. Hon är min levande ventil och vice versa. Både jag och Flisan har nära till ångest och rädsla, men det är som att vi kan ta över varandras känslor. Om jag mår dåligt kan jag plötsligt känna hur ångesten rinner av mig. En minut senare ringer hon och säger att hon mår jättedåligt. Flisan kan liksom ta min ångest från mig. Och jag kan ta hennes. Det här händer oftast när vi ska göra viktiga saker. Jag är egentligen inte så hokuspokus av mig, men det här är en såndär grej som jag bara inte kan förklara.

Sista frågan: vilken är din drömroll?
– Jag skulle verkligen vilja spela en kvinnlig superhjälpte i stil med Katniss Everdeen eller Lara Croft! Jag gillar att boxas, fightas och springa – det är väldigt mycket jag.

Happy Jankell pojkvän

Happy Jankell om…

NYÅRSLÖFTEN:
”Jag älskar nyårslöften! 2017 hade jag springa maraton och göra en resa längre bort än i Europa, och jag har gjort båda två. Jag tycker man ska sätta upp nyårslöften eller mål som är roliga och som man nästan vet att man kommer klara av. Jag

är också en förespråkare av lite mindre månadsmål! Jag kan till exempel ha ”träna åtta gånger” som mål i januari och ”se fyra filmer och ta en långpromenad med mamma” i februari. Jag har inte bestämt mina nyårslöften för 2018 än, det gör jag alltid på min födelsedag den 16 december.”

FOBIER:
”När jag var runt 18 år hade jag fobi för massa saker, för dörrar, pistoler och att vara själv. Jag var i ett förhållande då, och mina rädslor var en stor del av det förhållandet. Jag vågade aldrig vara hemma själv, inte ens dagtid. Jag kunde inte åka tunnelbana för jag trodde att alla hade pistoler och skulle skjuta mig. Varje kväll var min dåvarande kille tvungen att gå upp ur sängen och dubbelkolla så att dörren var låst. När vi gjorde slut blev det bättre, för då var jag tvungen att bli självständig. Han var fantastisk, men vi hade fallit in någon slags destruktiv vana där mina rädslor fick för stort utrymme. Jag tror det är jätteviktigt att kunna klara sig själv.”

STÄDNING:
”Det kan verkligen se ut som ett bombnedslag hemma hos oss. Så jag och min kille har kommit på en jättebra grej. Många par bråkar ju om städning, men det vill vi aldrig göra så vi försöker göra det till typ en lek. Vi sätter på vår favoritmusik jättehögt, sätter telefonerna på flightmode, ställer timern på 40 minuter och sen ser vi hur fint vi klarar av att städa på den tiden. Det är som tv-programmet Småstjärnorna, före och efter!”

Fakta om Happy Jankell: pojkvän, ålder, mamma och filmer

Namn: Betty Nicóle Hildegard Jankell.
Ålder: 23 år. Fyller 24 år den 16 december.
Familj: Storasyster Felice Jankell (skådespelare), mamma Annika Jankell (journalist) och pappa Thorsten Flinck (skådespelare och musiker). Bor med pojkvännen Alexander Sjögren i Stockholm.
Gör: Skådespelare.
Aktuell: I den andra säsongen av Jordskott och som Lotta Ramel i filmen Ted – för kärlekens skull, som har biopremiär 3/1.

AV: EMELIE LINDBLOM CARLSSON
FOTO: DANIEL STIGEFELT
STYLING: ANNIKA NORMAN
HÅR OCH MAKEUP: LIZA OD