in

HALLOWEENSPECIAL: Tror du på spöken?

bild 2
HALLOWEENSPECIAL: Tror du på spöken?

Gastkramande, obegripliga och suddiga i kanten. VeckoRevyn tar sig an spökfrågan lagom till Halloween. Varning för mörkrädda!

Mer

2
spoke

Ett spöke är anden, själen eller skuggan av en avliden individ. Historier om spöken har alltid figurerat bland folk, oberoende land, kultur eller ålder. Enligt svensk sägen är spöket osynligt och overksamt under dagen, för att sedan leva rövare på natten.

Spöken återvänder ofta till platser de varit på, eller som upprört dem, under livstiden. Kyrkor, galgbackar, slott och herrgårdar är till exempel beryktade spökplatser.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att spöken faktiskt finns, men inte heller några självklara motbevis…

lsalala
krapperup

Håll dig borta från Krapperup slott under nyårsnatten! Det är just då som den mystiska kvinnan vandrar runt i slottet på jakt efter en spegel hon gömt bakom en av tavlorna. Råkar hon tappa tavlan hon flyttar i marken – betyder det att någon i släkten kommer dö inom en snar framtid.

På 1700-talet blev godsherren, som jobbade som militär, anklagad för att vara spion åt ryssarna. Han dömdes till fängelse och landsförvisning – trots att han ständigt hävdade att han var oskyldig. Först efter sin död har han kunnat återvända till sitt hem på Krapperup slott – där han går runt och jämrar sig över sitt orättvisa öde.

En natt för några år sedan vaknade slottsfrun av att en kall hand lades över hennes ansikte. Framför henne stod den sorgsna militären som förgäves sökte tröst.

brita

Slottsfrun Brita Bååt var enligt historien en ilsken, elak och tjurig kvinna – och enligt sägen har hon aldrig lämnat slottet efter sin död.

Under sin livstid orsakade hon hennes två mäns död, och kanske var det därför som ödet slog tillbaka mot henne så hårt.

En julaftonsnatt vaknade Brita av att det lyste i kyrkan utanför slottet. Hon trodde självklart, till sin stora fasa, att hon försovit sig och inte hunnit i tid till julottan – och sprang genast dit. När kyrkans tunga port slogs upp möttes hon av en massa benrangel som höll mässa i kyrkan. Plötsligt dök de två vålnaderna av hennes döda män upp och attackerade henne med värja och en stor sten. Brita svimmade av skräcken, och vaknade aldrig mer upp.

Sen dess har man kunnat se en kvinnlig skepnad gå långsamt genom salarna i Engsö slott varje kväll klockan åtta. Och värjan, den hänger kvar i Engsö kyrka än idag.

pumpa

Gast: En gast är en synonym för spöke som kan användas som samlingsnamn för olika ’spöksorter’.

Gastkramad: Ett begrepp för oförklarliga sjukdomsfall som, enligt folksägen, enbart kan ha orsakats av ett spöke.

Gengångare: Gengångaren är anden eller själen av en individ som oftast dött en våldsam eller tragisk död. Det här spöket har oftast inget speciellt att ta itu med – utan upprepar snarare händelser från livet. Brita Bååt (läs ovan), som vandrar på samma sätt varje kväll klockan åtta, är ett utmärkt exempel på en gengångare.

Myling: En mylning är spöket av ett odöpt barn som blivit mördat i tidig ålder. Mylingar har alltid skepnaden av ett barn, och ger ibland ifrån sig barnskrik och gråt.

Poltergeist: Till skillnad från andra spöken är poltergeisten inte en ande av en avliden – utan en energi som tagit fysisk form. Poltergeisten är ett spöke som samspelar med de levande – oftast genom att göra sig hörda med hjälp av fotsteg, knackningar och suckar. En poltergeist har ofta något ogjort, och har därför kommit tillbaka i hopp om att ställa saker och ting till rätta för att få ro.

dela

Läs mer om Halloween på VeckoRevyn.com!
TEST: Har du Halloweenkoll?
6 tips för en lyckad Halloween