in

Guide: så ser du Skam från Sverige med VPN

å kan du se säsong 4 av skam i sverige med vpn

I vår kommer säsong 4 av Skam och vi får äntligen reda på vem som blir seriens nya huvudperson! Tidigare säsonger har du kunnat se på SVT Play, men inför säsong 4 blockar NRK användare utanför Norge från att se Skam. När nyheten kom fick många panik – men det är faktiskt inte alls svårt att se Skam säsong 4 från Sverige! Följ bara vår enkla guide!

Mer

Älskar du Skam och tycker det är asjobbigt att NRK har blockat utländska tittare från att se serien? Du är inte ensam, men du behöver heller inte oroa dig. Vi förklarar nedan exakt hur du gör för att se Skam från Sverige.

Skrolla ner för guide om hur du ser Skam med VPN

NRK har nu i samband med ett trailersläpp berättat att Skam säsong 4 kommer att ha premiär den 10 april, och att det här blir den sista säsongen någonsin. Många spekulanter hade rätt när de trodde att Sana blir huvudpersonen i säsong 4, för det blir nämligen henne vi ska få följa i många veckor framöver.

Skam säsong 4 börjar sändas i Sverige redan den 15 april, men vill man se avsnitten på fredagar eller följa dem dagligen så är det den här guiden som gäller!

Se hela trailern för Skam säsong 4 här.

å kan du se säsong 4 av skam i sverige med vpn

Missa inte: här är de nya Skam-tröjorna med våra norska favorituttryck (serr, du måste ha en!)

Det här behöver du för att kunna se Skam i Sverige

Det du behöver för att kunna se Skam, eller andra saker som är blockade för den geografiska plats du befinner dig på, är ett VPN (virtuellt privat nätverk). Det används för att skapa en säker koppling mellan din dator och den plats på nätet som du vill besöka. Dessutom kan en VPN-tjänst kryptera den information som skickas från din dator. Det betyder i praktiken att NRK inte kan se från vilken geografisk plats du försöker komma åt Skam, och du släpps därför igenom. De tror helt enkelt att du befinner dig i Norge och därmed har rätt att streama innehållet. Lätt som en plätt!

Ibland sägs det att VPN-tjänster skulle vara olagliga, men så är inte fallet.

Julia Skott är teknikexpert, journalist och författare, och en fena på allt som har med VPN att göra. Vi tog ett snack med henne för att reda ut några saker.Experten: se skam med vpn från sverige

Vad är viktigt att tänka på när man väljer VPN-tjänst?

– Att man vet vad man får. Googla reda på betyg, varningar, och så vidare.

Kan VPN-tjänster göra det lättare att få virus eller liknande?

– Nja, snarare kan man riskera att ladda ner ett VPN-program som ger en virus eller gör andra dumma saker med ens dator.

Finns det några problem med att använda VPN?

– Ibland kan man få problem med vissa sidor eller tjänster, beroende på vad man använder. Framför allt kanske man inte ska förlita sig helt på att allt är helt skyddat eller hemligt bara för att man använder VPN.

Ibland får man höra att det är olagligt att använda VPN-tjänster, men så är inte fallet.

– Själva tekniken i sig är inte olaglig, och det kan finnas många olika anledningar att vilja kryptera sitt surfande eller dölja sin identitet. Däremot kan vissa saker man använder det till självklart vara olagliga. Vad gäller att låtsas vara någon annanstans i världen för att få tillgång till till exempel streamingtjänster har det vad jag vet inte kommit några domar om än, så det är en slags gråzon som inte är helt utredd.

[adSpace] 

så ser du säsong 4 av skam i sverige med vpn

Att se Skam från Sverige via VPN är inte olagligt

Julia Skott får medhåll av Linnea Harnesk, jurist och expert på immaterialrätt.

– I dagsläget finns det ingen lagstiftning i Sverige som förbjuder användning av VPN eller att inneha programvara på sin dator. Om det bara handlar om att ta fram en IP-adress som indikerar att man befinner sig på en annan plats är det i sig inte olagligt. Det är enbart ett utnyttjande av bristerna eller svagheter i befintliga system som används för att identifiera var man befinner sig.

Tror du att det här kan komma att ändras i lag?

– Det är väldigt osannolikt. VPN-tjänster används i stor utsträckning till helt okonventionella saker som att till exempel komma åt en gemensam arbetsmapp från jobbet om man jobbar hemma. Säker kan man dock aldrig vara.

Kan användningen av VPN-tjänster bryta mot användarvillkor? Vad kan i så fall hända?

– Ja, det som kan vara otillåtet är att man kan bryta mot användarvillkor uppställda av aktören som tillhandahåller innehållet man vill ta del av. Det kan mycket väl vara så att du genom att till exempel titta på Skam på NRK via VPN-brygga bryter mot villkor både hos NRK och VPN-programmet. Det kan ju också ses i ljuset av att NRK likt SVT är public service och statligt ägt. Det kan egentligen inte hända så mycket om man byter mot användarvillkoren mer än att du skulle kunna bli avstängd eller utestängd från sidan eller tjänsten.

å kan du se säsong 4 av skam i sverige med vpn

SKAM en av varje

Men vilken VPN-tjänst kan man se Skam från Sverige?

Det finns både gratis-alternativ av VPN-tjänster och sådana som du kan betala för. Här är några exempel på tjänster som är bra:

VPN för mobilen/iPaden:

Gratis: Det finns en rad VPN-tjänster för mobilen som är gratis, men alla de har långsam surf och lämpar sig inte för att streama film och serier. Då är det bättre att lägga lite pengar på att köpa en bra och snabb VPN-tjänst eller använda datorn!

Betal: Cyberghost

För datorn:

Gratis: Hotspot Shield

Betal: F-Secure Freedom
Hur installerar man VPN för att kunna se Skam från Sverige?

De VPN-tjänster som nämns ovan är väldigt enkla och användarvänliga, så att installera dem bör inte vara några större problem. De installeras som vilket annat program som helst! Men för den som känner sig osäker har vi gjort en liten how to-guide i videon nedan.

Guide till hur du ser Skam i Sverige:

 

Här är en tidigare smyfilmning av Skam-gänget:

Har du mot förmodan ännu inte sett Skam eller vill du kanske drömma dig tillbaka i tiden medan du väntar på säsong 4 – kolla in den allra första trailern för Skam!

Här hittar du fler artiklar om Skam:

9 stadier du går igenom när du sett klart Skam (vi har alla varit där!)

Hen blir huvudroll i Skam säsong 4 (i alla fall om vi ska tro oddsen!)

Världens sämsta nyhet – nu kanske vi inte kommer få se Skam mer!

Skam-William satsar på karriär som DJ – här kan du se honom uppträda

18 tecken på att du är beroende av tv-serien Skam

11 viktiga saker Skam har lärt oss om kvinnlig vänskap

30 procent fler söker hjälp för sexuella övergrepp efter ”Skam” – därför är serien så sjukt viktig

Nyheten om Skam gör oss SÅ ledsna – de har lurat oss hela tiden!

Allt du vill veta om skådespelarna i Skam – ålder, Instagram-konton och intressen

Här är Skam-scenen med Isak och Even som vi aldrig fick se

Följ Skam-skådisarna på Snapchat – vi har listan!

Fans har upptäckt ett dolt meddelande i Skam – har du sett det?

Hur gamla är skådespelarna i Skam? Vi har svaret!

Då kommer säsong 3 av Skam till SVT Play (ledtråd: det är snaaart!

Nu är det bestämt: det blir en fjärde säsong av Skam – då börjar den sändas