in

Greta Thunberg lanserar app – mejlar ministrar om elevers strejkande

Skärmavbild 2019 09 18 kl 15 37 52

Miljlrörelsen Fridays for Future med Greta Thunberg i spetsen har tagit fram en app som ska underlätta för klimatstrejkande elever. Frånvaron skickas automatiskt till skola och ministrar. Mer

I den nya appen kommer föräldrar och elever gå in och anmäla elevens frånvaro till skolan, samtidigt kommer ett mejl som går direkt till miljöministern Isabella Lövin (MP) och utbildningsministern Anna Ekström (S) att skickas ut. Mejlet förklarar att eleven klimatstrejkar och inte är i skolan. Målet med appen är att politiker ska bli medvetna om opinionen som bildas för klimatet och förstå den yngre generationens oro.

I ett pressmeddelande som släpptes i samband med applikationen skriver miljögruppen att klimatet ska gå före skolplikten. Men det håller inte alla med om.

Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket berättar att hon inte vill diskutera applikationen, men påpekar hur viktigt det är att elever följer skolplikten.  

– Eleverna har en skyldighet att vara i skolan, sedan är det upp till rektorn om man vill bevilja ledighet för en enskild elev. Men vi vill uppmuntra till en god dialog mellan hemmet och skolan, och det är viktigt att beakta även i det här fallet, säger Maria Olusson i en intervju med TT.

skyltar på "save the climate"
Källa: Unsplash

Greta Thunberg har synts i media i drygt ett års tid och befinner sig nu i New York där hon kommer delta i klimattoppmöten. Hon har nu ett sabbatsår från skolan.

TT skriver att New Yorks borgmästare, Bill de Blasio godtar ungdomarnas klimatstrejk och att den planerade skolstrejken, den 23 september, kommer ge giltig frånvaro.