in

Galna konspirationsteorin efter Loreens vinst i Eurovision

esc
Bildkälla: Unsplash

Sveriges vinst i Eurovision Song Contest har väckt starka reaktioner, och på Tiktok cirkulerar en galen konspirationsteori. Mer

Loreen kammade hem Eurovision-segern för Sveriges räkning, och blev därmed den första kvinnan någonsin att vinna tävlingen två gånger. Men vinsten har lett till en hel del diskussioner, främst i sociala medier.

Först och främst – blev Finland snuvade på segern? Det anser många ESC-fans efter att landet fick fler tittarröster än Sverige, men där Loreen ändå stod som vinnare tack vare juryrösterna. På Tiktok sprids hashtaggar som #canceljuryvotes och #justiceforfinland, och i kommentarsfältet hos Eurovisions officiella instagramkonto syns finska flaggor och limegröna hjärtan, som symboliserar Käärijäs scenklädsel.

Kritiska röster hörs även från Norge, som skulle hamnat betydligt längre ner i tabellen om endast juryns röster hade räknats. Bland annat menar den norska supporterorganisationen Eurovision Norway att systemet med juryröster är orättvist, och att EBU borde ta sig en ”rejäl funderare”, enligt nyhetsbyrån NTB.

Samtidigt sprids en konspirationsteori på Tiktok om att resultatet är riggat, eftersom att det nästa år har gått 50 år sedan ABBA vann med Waterloo – och att det därför hela tiden fanns en plan om att tävlingen ska hållas i Sverige 2024.