in

Franskt lagförslag: bötfäll män som sextrakasserar på gatan

frankrike sexuella trakasserier lag

Nu håller vi tummarna för att den nya lagen röstas igenom! Mer

Hashtaggen #metoo fick fart och började delas världen över efter att Hollywood-producenten Harvey Weinstein anklagats för sexuella övergrepp mot ett trettio-tal kvinnor. Det pågår just nu en brinnande debatt kring sexualbrott och den verkar inte avtal. Nu kommer också nyheten om att Frankrike kan införa en lag som gör det möjligt att bötfälla personer som sextrakasserar folk på gatan.

Lagstiftningen föreslogs av landets jämställdhetsminister Marlène Schiappa, och innebär att man kan bli bötfälld för catcalling eller andra sexuella trakasserier på gatan. Lagförslaget är bara en av många åtgärder för att få bukt på sexuellt våld och trakasserier på gatan.

– Idén är att samhället som en helhet omdefinierar vad som är acceptabelt eller inte, säger Schiappa till franska nyhetstidningen La Croix.

En grupp som består av politiker, poliser och domare kommer arbeta ihop för att definiera vad exakt som utgör sexuella trakasserier innan man röstar om lagen nästa år.

Till Frankrikes radio RTL säger Schiappa att processen är ”helt nödvändig eftersom sexuella trakasserier som det är nu inte finns definierade i lagen.”

– En individ vet väldigt väl när de börjar känna sig skrämda, otrygga eller trakasserade på gatan. En man som följer efter en kvinna flera kvarter eller frågar om hennes nummer 17 gånger, till exempel, är trakasserier, svarade Schiappa när hon fick frågan om vad skillnaden mellan sexuella trakasserier och flört är.

Samtidigt som den nya lagen ska ta hand om sexuella trakasserier på gatan, innehåller lagförslaget också att tiden för när en person som utsatts för sexuella övergrepp som barn får anmäla brottet ska förlängas, från 20 till 30 år efter att den utsatta personen har fyllt 18 år. Lagförslaget vill också stärka lagen om sex med minderåriga.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss