in

Forskning visar: det finns en anledning till att vissa ”ser ut att heta” ett visst namn

namn

Har du någon gång sett en person och tänkt ”Gud, vad hon ser ut som en Jessica!” Det kan mycket väl vara så att du hade rätt. Ny forskning visar nämligen att vi ofta kan gissa oss till vad människor heter baserat på hur de ser ut. Mer

I en studie publicerad i Journal of Personality and Social Psychology har kommit fram till att vi inom olika kulturer faktiskt kan gissa vad andra människor heter. Hur sjukt? Vi har ju alla varit med om det någon gång, att man får en känsla av att kunna gissa någon namn – och nu visar det sig att den känslan faktiskt kan stämma.

Genom att samla in mängder med data har forskare lyckats visa att vi ibland kan gissa vad folk heter, och det är inte bara baserat på tur. I de grupper man har forskat på har folk fått se ansikten på till exempel fyra person och blivit presenterade för fyra namn. Om man skulle matcha personerna med namnen helt slumpmässigt hade chansen att gissa rätt varit 25 procent, men i den här forskningen kom man fram till att deltagarna gissade rätt på namn och person 40 procent av gångerna, även när man bytte grupperna av människor som gissade så blev resultatet 40 procent. Denna forskning skedde i Frankrike. I Israel har man gjort samma typ av tester och fått fram liknande resultat, skriver Elite Daily. Chansen att para ihop personer med namn är dock avgränsad till länder och kulturer, till exempel skulle amerikanare inte kunna para ihop rätt ansikte med rätt namn i Sverige.

1*pESY71uBW3PlN7cXrvRg Q

För att säkerställa att det inte var så att forskarna bara hade råkat hitta folk som var sjukt bra på att matcha namn med ansiktet utvecklade de en algoritm som gjorde det möjligt för en dator att göra samma sak. Forskarna tankade in 100 000 profilbilder i en databas och gav datorn två alternativ på namn, och datorn kunde gissa rätt i mer än 50 procent av fallen! Den lärde sig helt enkelt mer och mer vilka likheter människor som heter samma sak har.

Det forskarna har kommit fram till är att vi människor förknippar vissa karaktärsdrag med vissa namn, och att dessa kan forma oss som människor. Så, om vi förknippar massa saker med personer som heter ”Jessica” så kan de som heter Jessica influeras av det och anamma de dragen. Vi vill verkligen vara tydliga med att man KAN inspireras, inte att alla gör det. Men hur som helst: COOLT!