in

Forskare bekräftar: Att skriva punkt i sms signalerar att du är arg

sms22

Du skickar ett sms med en fråga och får ett ”Okej.” tillbaka. Genast börjar du fundera över vad du har gjort för fel, varför är hen arg på dig? Den lilla punkten i slutet får dig helt ur balans – nu förklarar forskare varför. Mer

Språkforskare vid Universtity of Pennsylvania i USA har gjort en studie på collegestudenters sms-vanor. Resultatet visar att få studenter avslutar sina sms med en punkt, trots att det är det korrekta sättet att avsluta meningar på. Detta har gjort att punkten blivit mer betydelsefull när den faktiskt används.

– Att använda punkt får en större betydelse än att bara avsluta en mening eftersom mottagaren börjar fundera på varför du faktiskt har använt en punkt, säger Mark Liberman, professor i lingvistik vid Universtity of Pennsylvania, till New Republic.

Att svara ”Okej.” signalerar helt enkelt något annat än ”Okej” eftersom punkten tolkas som en del av budskapet i smset.

– Och det som användarna av punkt signalerar är, mest troligt, att detta är slutet på vårt samtal – eller åtminstone deras sista bidrag i det, säger Mark Liberman.

Att avsluta ett sms med punkt upplevs därför som aggressivt och som ett tecken på irritation. Så om du inte vill verka arg är det säkrast att du struntar i de grammatiska reglerna och skippar punkten 🙂

sara persson 640