in

Flickor utsatta för övergrepp på statligt ungdomshem – ”Trodde min käke skulle brytas”

overgrepp pa sis hem
Faksimil SVT / Uppdrag granskning

Flickor i statens vård blir utsatta för misshandel och sexuella ofredanden av personal som finns till för att hjälpa dem, det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Mer

Misshandel, våldtäkt, hot, kränkningar och sexuella ofredanden – det är vad personal ska ha utsatt flickor, ibland så unga som 12 år, för på det statliga ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg. SVT:s Uppdrag granskning kan avslöja att det finns 61 polis- och Ivo-anmälningar om brott och missförhållanden på Björkbacken, ett boende dit flickor skickas för att tvångsvårdas. Att beslutet om tvångsvård fattats kan bero på att ett brott begåtts, men kan också handla om att en flicka lider av psykisk sjukdom eller har ett självskadebeteende.

I Uppdrag gransknings program berättar flera flickor om hur de brottats ner, hållits fast och isolerats. En flicka berättar om hur en personal började ta på henne för att sedan våldta henne när de tittade på film. Lirje, 16, berättar om hur hon blev tryckt mot golvet.

– De höll mig mot golvet så jag trodde att min käke skulle brytas av, säger hon till Uppdrag granskning.

En annan flicka har blivit spottad i ansiktet av en personal, vilket fångats på film. Och ytterligare en blev isolerad i en liten cell, så kallad vård i enskildhet, i 67 dagar i sträck.

Flickor fortsatte placeras på hemmet – trots att problemen var kända

Problemen har i många år varit kända för såväl Björbackens ledning som för Statets instiutionsstyrelse, Sis, som ansvarar för ungdomshemmen. Det har gjorts flera handlingsplaner och utbildningsinsatser för att komma till rätta med våldet, men ingenting har hänt. Snarare tvärtom, problemen har med åren förvärrats – samtidigt har flickor fortsatt skickats dit för vård.

Det dröjde till december 2020 innan Björkbacken stängde.

– Det har ju naturligtvis vidtagits ett stort antal åtgärder. Jag kan väl bara konstatera att man borde förmodligen ha vidtagit de här kraftfullare åtgärderna tidigare än vad som har skett nu, säger senior rådgivare till generaldirektören på Sis, Jan-Eric Josefsson, till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning sänds onsdag 27 januari kl 20.00 på SVT1 och på SVT play.

Samma problem finns på HVB-hem

2019 granskade VeckoRevyn sexuella övergrepp på HVB-hem, det vill säga hem som unga som behöver stöd och vård kan bo på. Det visade sig att det skett över 100 övergrepp på fyra år på de boende som finns till för att hjälpa och stötta barn och unga som behöver hjälp.