in

Filmstjärnan Shailene Woodley: ”Jag är rädd varje dag”

divergent allegiant shailenewoodley tris
Skådespelaren Shailene Woodley

Allegiant-aktuella skådespelaren Shailene Woodley i en intervju med VeckoRevyn om hur det är att spela in Divergent-filmerna och varför hon väljer att leva utanför Hollywoods röda mattor och mingel. Mer

Den 9 mars har ”Allegiant”, den tredje delen i Divergent-trilogin, biopremiär. Filmerna som baserar sig på författarens Veronica Roths dystopiska romaner utspelar sig i ett framtida Chicago där samhället är uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En viss dag varje år är alla sextonåringar tvungna att välja vilken falang de vill tillhöra för resten av sina liv. För huvudpersonen Beatrice Prior, spelad av 24-åriga Shailene Woodley, faller valet valet på De tappra. I verkligheten känner sig Woodley däremot inte så tapper.

– I riktiga livet är jag rädd varje dag. Jag kan vara orolig för att säga fel sak åt en journalist och sen bli citerad världen över eller bara för att prata med främmande människor. Jag försöker ändå se rädslan som en plattform där jag kan öva på att vara modig. Det är till exempel modigt att våga vara sårbar.

Golden Globe-nominerad

Shailene Woodley växte upp utanför Los Angeles och fick sitt genombrott som sjuttonåring i tv-serien ”The Secret Life of an American Teenager”. 2011 spelade hon emot George Clooney i ”The Descendants”, en roll som hon blev nominerad en Golden Globe för. Många känner säkert igen henne från filmen ”The Fault in our Stars”. De senaste åren har hon lagt tid på att spela in Divergent-serien tillsammans med motspelare som Kate Winslet, Theo James, och Bill Skarsgård.

– Det är väldigt roligt att göra Divergent-filmerna, vi skrattar mycket och att jobba är som att leka dagen lång. I actionfilmer finns det sällan massor av känslomässiga scener så vi kan skoja mycket på jobbet.

Divergent_Allegiant
Divergent-filmerna bygger på Veronica Roths romaner.

Woodley säger att det enda hon verkligen tycker är jobbigt med inspelningarna är att springa så mycket hela tiden.

– Alla mina motspelare är så bra på att springa, själv hamnar jag alltid på efterkälken.

[adSpace]

Säger nej till Hollywoodlivet

Woodley är klädd i jeans och en mörkgrå polotröja med ett stort bronssmycke. Just den här dagen ser hon lite trött ut efter att ha gett intervjuer hela veckan. Trots att hon hela sitt vuxna liv spelat i filmer som blivit publiksuccéer säger hon att hennes liv inte förändrats nämnvärt. Hon beskriver sig själv som en helt vanlig ung kvinna som bara råkar jobba som skådespelare.

– Som skådis kan man välja att leva det extrema Hollywoodlivet med fester, alkohol och röda mattan. Det är lätt att bli uppslukad av det. Jag har ändå valt att leva utanför det livet, det finns så mycket intressant på andra sidan filmvärlden.

Shailene Woodley vägrar sociala medier
Shailene Woodley vägrar sociala medier

Woodley har bland annat engagerat sig i miljöfrågor. Hon vägrar se framtiden som den dystopi som Veronica Roth målar upp i sina böcker.

– Jag tror på den nya generationen. Det är extremt viktigt att alla unga röstar och att folk är medvetna om varifrån maten de äter kommer och att de köper ekologiska produkter. Det handlar inte bara om egen hälsa, utan också om att vi håller på att förgifta odlingsjorden med en massa kemikalier. Vi måste tänka på senare generationer, de har också rätt till ren mat.

[adSpace]

Finns inte på sociala medier

Trots att Woodley säger att hon är en alldeles vanligt drygt tjugoåring finns det några skillnader mellan henne och de allra flesta av oss i samma generation. Hon har valt att leva helt offline och finns inte på sociala medier.

– Man kan inte ens skicka ett handskrivet brev till mig eftersom jag för tillfället inte har ett eget hem, utan lever i min resväska. Sedan 2013 har jag spelat in Divergent-filmerna i Atlanta och inte haft tid att kolla på hus. Om jag ska vara ärlig saknar jag faktiskt ett eget kök att laga mat i.

Divergent_Allegiant_ShaileneWoodley
Woodley i rollen som Beatrice ”Tris” Prior.

Woodley är en bokslukare

Istället för att lägga tid på sociala medier lägger Woodley tid på att läsa och säger att hon är en riktig bokslukare.

– Om jag får rekommendera en bok, ifall ni redan läst allt Veronica Roth skrivit, är det ”The Tibetan Book of Living and Dying” av Sogyal Rinpoche.

Så har tjugo minuter gott, filmbolagets representanter kommer fram och viskar att det är dags att gå vidare till nästa intervju. Woodley ler tappert, tar sin kaffekopp och försvinner ut.

Allegiant_TheoJames_ShaileneWoodley
Tris och Four spelas av Shailene Woodley och Theo James
Allegiant_BillSkarsgard
Svenske skådisen Bill Skarsgård är med i Allegiant

Text: Jeanette Öhman