in

PROGRAMLEDAREN MALIN OLSSON: ”Det handlar om att alla ska få samma rättigheter”

feminist javisst

Året är 2013. Vi har fortfarande lägre lön än män, vi löper större risk att utsättas för sexuellt våld och vi får bevittna hur kvinnokroppar bedöms, kritiseras och objektifieras dagligen.

Det är en lång väg kvar tills vi lever i en jämställd värld. I nya numret av VeckoRevyn vill vi, tillsammans med kändisarna Malin Olsson, Hanna Persson och Anna Bergendahl, förklara varför feminismen är så viktig.

Mer

Året är 2001 och Fröken Sverige-galan direktsänds på tv. Malin Olsson är på plats som en av de tävlande när två kvinnor springer upp på scenen med ett skynke som de har skrivit ”gubbslem” på. Syftet var att utföra en protest mot att en tävling som bedömde kvinnors utseende ens existerade.

– Jag hade precis gått ut skolan och såg tävlingen som en chans att komma ut i en värld jag ville vara i. Kuppen blev en brytpunkt som fick mig att börja fundera.

Idag är hon glad över att tävlingen inte finns kvar. 

– Det idealet ska inte pumpas ut i tv. Det finns andra sätt att komma fram på idag. Internet är ett bra forum. Har du en dröm kan du komma närmare den genom att till exempel starta en blogg om det du vill förmedla. Där når du ut på dina egna villkor.

Idag arbetar du som programledare. Hur upplever du tv-världen utifrån din yrkesroll? 

– Ibland kan saker komma ut fel när andra pratar om min prestation. När jag får beröm blir det ofta ett ”du är så himla duktig”. Det är såklart en fin komplimang, men jag önskar att andra ord kunde användas också. Att vara duktig är lite som att få en klapp på huvudet, som när man var liten och skulle stå som ett prydligt exempel för de busiga killarna. Det är trist. Det kan ju ändras bara genom att använda ett annat ord. Varför inte professionell? Eller stark?

Varför är du feminist idag?
 
– Varför inte? Alla borde vara det, både kvinnor och män. Vi har tagit många steg framåt, men vi har fortfarande en lång väg att gå. Feminismen behövs för att vi ska bli jämlika.

Läs fortsättningen på Malins intervju, samt vad bloggerskan Hanna Persson och sångerskan Anna Bergendahl har att säga om ämnet i nya numret av VeckoRevyn. I butik nu!

 

omslag vr