in

EU-förslag kan sätta stopp för ”vegoburgare” och ”sojakorv”

EU vill förbjuda sojakorv och vegoburgare

Ett nytt EU-förslag vill att endast produkter som innehåller kött ska få heta korv och burgare. Mer

Sojakorv och vegoburgare har blivit en vanliga produkt i många svenska hem och på restauranger. Nu vill europaparlamentets jordbrukskommitté sätta stopp för namnen på produkterna. De menar att det är vilseledande för konsumenten att kalla vegetariska och veganska produkter för korv, burgare, kebab, skinka och liknande. Därför har de nu röstat igenom ett förslag om att namn på produkter som idag innehåller kött ska vara exklusiva för livsmedel som innehåller just kött. I praktiken betyder det att sojakorv och vegoburgare inte längre ska få heta så.

Förslaget har än så länge bara röstats ja till i jordbrukskommittén, och behöver även tas upp och godkännas i Europaparlamentet, vilket kan ske tidigast i slutet av maj.

Tidigare beslutat att havremjölk inte får kallas mjölk

Korv- och burgar-förslaget är inte det första i EU som syftar till att begränsa vad vegetariska och veganska produkter får heta. 2017 slog Europadomstolen fast att termer som grädde, smör, ost och yoghurt endast får användas på mejeriprodukter. Det som tidigare kallts havremjölk måste nu kallas till exempel havredryck.Undantaget som har tillåtit är kokosmjölk, jordnötssmör och mandelmjölk.