in

Emma Stone: ”Mina manliga kollegor har gått ned i lön för att vi ska få lika mycket betalt”

emma stone loner

Ojämställda löner är ett problem inom alla yrken, och det är inget undantag för Hollywood-skådisar. Mer

De hetaste skådespelarna i USA må tjäna mycket, men det betyder inte att deras löner är rättvisa. Löneklyftorna är lika verkliga där som på andra håll i samhället, något som många skådespelare de senaste åren adresserat. Bland annat har Jennifer Lawrence, Jessica Chastain och Kerry Washington drivit frågan om ojämställda löner i Hollywood.

Nu har även Emma Stone uttalat sig och det i samband med presskonferenser inför filmen ”Battle of the Sexes”, där hon spelar tennis-legendaren Billie Jean King. Hon var under sin tenniskarriär en av världens bästa spelare och utmanade 1973 ex-proffset Bobby Riggs i en match som kom att kallas ”The battle of the Sexes”, efter att Riggs sagt att han kunde vinna över vilken kvinna som helst.

Billie Jean King gick segrande ur matchen och blev legendarisk både på och utanför planen, där hon ständigt bedrev feministisk kamp och kämpade för att kvinnor skulle tas seriöst inom sporten.

anigif enhanced buzz 16620 1385140462 15

Filmen som baseras på Billie Jean Kings liv och den ödesdigra matchen har premiär i höst. I samband med filmen har presskonferenserna och intervjuerna till stor del handlat om just feminism och jämställdhet, något Stone inte verkar ha något emot.

Manliga kollegor har gått ner i lön

Extra uppmärksammat blev ett samtal som skådespelarna hade tillsammans med den verkliga King. Under ett runda bordet-samtal berättade Stone att de enda gångerna hon själv har haft lika hög lön som sina manliga kollegor är de gånger männen gått ner i lön.

– Hittills i min karriär har jag behövt att mina manliga motspelare tar en lönesäkning så att min lön ska kunna matcha deras. Det är något de har gjort för mig för att de känner att det är rätt. Det är också något som inte alltid diskuteras – att det är så att våra jämställda löner kräver att personer osjälviskt säger ”det här är det rätta att göra”.

emma stone

[adSpace placement=”auto”]

 

Stone gick även in på mer konkreta siffror och sa att kvinnor i hennes yrke tjänar ungefär 20 procent mindre än män, men att det är svårmätt eftersom deras löner ofta beror på roller, hur stora filmerna är och hur bra de går på biograferna.

I samband med det uttalandet bestämde sig tog Billie Jean King för att lägga in en brasklapp, och det är en så viktig sådan.

– För vita kvinnor, ja. Om du är afroamerikan eller latinamerikansk så går lönen ner ännu mer, medan asien-amerikanska kvinnor tjänar tio procent mindre än män.

Intersektionalitet* ftw!

Både Emma Stone och King har fått credd och pepp för sina viktiga uttalanden. Men många är också kritiska till den metod som Stone tvingas ta till för att nå samma lönenivå som sina manliga kollegor. Ska de verkligen behöva gå ner i lön, kan inte de som sätter lönerna betala Stone mer istället?

Jo, det hade vi önskat!

*Ordet ”intersektionalitet” används när man visar på hur olika maktordningar och diskriminering påverkar och förstärker varandra. Det finns inte bara ett sätt att se på till exempel ojämställda löner, eftersom det inom de diskrimerade (alltså kvinnorna) också finns en maktordning. 

 

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss