in

18-åriga Emma Gonzalez tystnad på scen under #marchforourlives hyllas

emma gonzalez marchforourlives
Mike Stocker / IBL

Under helgens stora protestmarsch #marchforourlives hamnade Emma Gonzalez och det hon sa, eller framförallt inte sa, i fokus. Nu hyllas hon världen över. Mer

Den 14 februari klev en 19-årig före detta elev in på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. Sex minuter och 20 sekunder senare hade han skjutit 17 elever och personal till döds, och skadat ytterligare 17. Skjutningen är en av de dödligaste skolskjutningarna i världen, men anledningen till att vi kommer prata om den lång tid framöver beror på något helt annat.

Den här skjutningen har nämligen blivit startskottet på de största protesterna någonsin mot USAs vapenlagar – och det är den 18-åriga eleven Emma Gonzalez som blivit frontperson.

Tillsammans med andra elever på skolan startade hon hashtagen #neveragain och krävde förändringar i de vapenlagar som finns i USA idag. Hon höll också, bara dagar efter skjutningen, ett tal riktat till USAs politiker.

Vi är barnen ni kommer läsa om i historieböckerna. Inte för att vi kommer att vara ännu en del av statistiken för masskjutningar i USA, utan för att vi kommer vara den sista masskjutningen.

På bara några veckor organiserade elever från Stoneman Douglas High School en protestmarsch, #marchforourlives, och under söndagen, när den ägde rum, stod det klart att det är den största, om inte den största, endags-protesten som ägt rum i USA. Hundratusentals personer samlades i Washington för att kräva förändring, stötta alla som blivit utsatta i skolskjutningar och protestera mot USAs vapenlobby NRA.

Återigen var Emma Gonzalez en av dem som lämnade störst intryck. Med sitt tal, som till största del bestod av tystnad, lämnade hon ingen oberörd. Efter talet har hon hyllats för sitt mod, dels för att hon orkat och vågat driva frågan – men också för att hon inför hundratusentals personer stod tyst och rakryggad.

Skolskjutning pågick lika länge  som Gonzalez tal

Skjutningen på Gonzalez skola pågick i 6 minuter och 20 sekunder. Så lång tid stod hon på scen, helt tyst förutom några inledande meningar där hon bland annat räknade upp namnen på alla de som dog i skjutningen.

Sedan: tystnad.

Gonzalez tal visade tydligt hur sex minuter kan kännas kort och evighetslånga på en och samma gång.

Här kan du se Emma Gonzalez tal: