in

Timanställd i coronatider? Här är dina rättigheter!

timanställd tillsvidare gäller karensavdrag och sjuklön
Bild: Josh Appel / Unsplash och Anggun Tan / Unsplash

Att vara timanställd i coronatider kan minst sagt kännas oroande. Har du varit tvungen att sjukskriva dig vid minsta lilla förkylningssymtom? Eller har din arbetsgivare avbokat dina pass till följd av färre kunder? Här är dina rättigheter. Mer

Har dina schemalagda pass blivit avbokade den senaste tiden? Eller har du varit tvungen att stanna hemma från jobbet mer än vanligt för att minska smittspridningen av coronaviruset? Och har det i sin tur fått dig att känna dig orolig över din ekonomiska situation? Vi vet, det här är en kritisk period. Men kom ihåg att det finns lagar som fortfarande gäller.

Vi har pratat med Erik Söderlund som är jurist och arbetsrättslig rådgivare på fackförbundet ST, för att reda ut vilka rättigheter som gäller för dig som är timanställd. Han menar dock att man alltid behöver kolla på varje enskild situation och se vad som gäller i just det fallet, men här är vad som gäller generellt.

1. Vad innebär min timanställning?

Det första du behöver göra är att ta reda på exakt vilken typ av anställning du har, vilket står i ditt anställningsavtal. Timanställning är nämligen ingen anställningsform – utan din anställning är antingen tillsvidare eller tidsbegränsad. En timanställning innebär snarare att du får betalt per timme.   

2. Vad är skillnaden mellan tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning? 

En tillsvidareanställning innebär att du, precis som det låter, är anställd tillsvidare. Tidsbegränsad anställning kan däremot se ut på lite olika sätt – det kan till exempel röra sig om ett vikariat eller en säsongsanställning – men gemensamt för dessa är att anställningen är tidsbegränsad. Det finns även en annan typ av tidsbegränsad anställning som kallas intermittent anställning. Den kan gälla om du jobbar extra eller vid behov. 

– Intermittent anställning innebär att varje bokat arbetspass är ett nytt ingånget avtal om arbete, man arbetar vid behov och arbetsgivaren behöver inte vara skyldig att erbjuda något vidare arbete framöver. Man behöver titta i sitt individuella anställningsavtal för att se vilken anställningsform man har, säger Erik Söderlund.

timanställd och tillsvidareanställd i samband med coronaviruset – gäller karensavdrag och sjuklön
Bild: Michael Longmire / Unsplash

3. Jag har behövt sjukanmäla mig, kan jag få ut sjuklön som timanställd?

Om man är timanställd kan det ibland vara svårt att veta vad som gäller om man blir sjuk, och det kan hända att man utgår från att inkomst förloras i samband med att man behöver sjukanmäla sig. Men så är inte fallet. 

– De som är timanställda med inbokade pass har rätt till sjuklön för de dagar då de haft inbokade arbetspass, men inte för dagar då man inte hade något arbete inbokat, säger Erik Söderlund. 

I vanliga fall behöver du lämna ett läkarintyg till din arbetsgivare om du är sjuk mer än sju dagar, men i samband med coronavirusets spridning har det kravet tillfälligt tagits bort. Oavsett vilket kollektivavtal din arbetsplats har (mer om det längre ner!) är din arbetsgivare skyldig att betala ut sjuklön för de dagar du haft inbokade arbetspass. Men det finns undantag! 

– Om en anställning är kortare än en månad behöver anställningen ha pågått i fjorton kalenderdagar i följd innan man har rätt till sjuklön. Det finns alltså situationer där intermittent anställda inte har rätt till sjuklön från arbetsgivaren, det beror på hur man arbetat innan man blev sjuk. Då behöver man istället vända sig till Försäkringskassan för sjukpenning redan från första sjukdagen, säger Erik Söderlund. 

4. Vad är skillnaden mellan sjuklön och sjukpenning?

Om du får sjuklön eller sjukpenning beror helt enkelt på vem som ersätter dig när du blivit sjuk. Det är arbetsgivaren som betalar ut din sjuklön. Sjukpenning betalas ut av Försäkringskassan om du är sjuk mer än fjorton dagar.

– Att du är timanställd bör sannolikt inte påverka rätten till sjukpenning. Sjukpenningen betalas ut utifrån den lön man tidigare haft. Gällande rätten till sjukpenning behöver man kontakta Försäkringskassan för att få svar av dem direkt, säger Erik Söderlund. 

5. Karensavdrag slopas – vad innebär det för mig som är timanställd? 

Karensavdrag innebär att du som är sjuk, oavsett anställningsform, inte får pengar den första dagen du är sjuk. Till följd av coronaviruset har detta tillfälligt ändrats, eftersom att alla som känner av minsta lilla förkylningssymtom ska stanna hemma utan att drabbas allt för hårt ekonomiskt. Den nya regeln innebär att Försäkringskassan betalar ut sjukpenning för din första sjukdag. Din arbetsgivare kommer göra karensavdrag precis som vanligt men du kan ansöka om ersättning för din första sjukdag hos Försäkringskassan. Slopat karensavdrag gäller från och med den 11 mars till den 31 maj i år.

– I normala fall tillämpas ett karensavdrag innan arbetsgivaren betalar ut sjuklön, men i nuläget är karensavdraget slopat vilket innebär att man får sjuklön redan från första sjukdagen, säger Erik Söderlund.

6. Min arbetsgivare har strukit mina timmar för att spara pengar, vad ska jag göra? 

Har din arbetsgivare avbokat dina arbetspass för att spara pengar under coronakrisen? Trots att det här är en påfrestande situation för många finns det fortfarande lagar och regler som gäller.

– Huvudregeln är att ingånget avtal om arbete gäller. Det innebär att arbetstagaren är skyldig att arbeta de pass som bokats in, och att arbetsgivaren är skyldig att betala lön för dessa arbetspass. Normalt sett kan arbetsgivaren inte ensidigt ställa in ett sedan tidigare bokat arbetspass. Om arbetsgivaren inte vill att man kommer och arbetar det bokade passet bör man alltså ändå ha rätt till lön för det aktuella passet, säger Erik Söderlund. 

Han tipsar också om att de som är medlemmar i facket, och som hamnar i en sådan här situation, alltid kan kontakta sitt fackförbund och be om hjälp.

timanställd och visstidsanställd under corona, gäller sjuklön och karensdag
Bild: Anggun Tan / Unsplash

7. Min arbetsgivare har sagt upp mig med kort varsel till följd av coronaviruset, får hen göra det?

Som tidigare nämnt – du har rätt till lön även om din arbetsgivare vill ställa in bokade arbetspass. Kolla också vad som står i ditt anställningsavtal, där borde det stå någonting om uppsägningstid. Vill din arbetsgivare förkorta din uppsägningstid måste ni vara överens om det. 

8. Hur ska jag egentligen ha koll på de här sakerna?

Vi vet, det här kan vara rörigt. Tre saker som alltid kan vara bra att ha koll på är:

  • Vad står i mitt anställningsavtal gällande arbetsform och uppsägningstid?
  • Har min arbetsplats ett kollektivavtal?
  • I så fall vilket? 

Kollektivavtal är ett avtal mellan din arbetsgivare och det fackförbund som gäller för din bransch. Avtalet finns till för att förbättra dina arbetsvillkor, och det är inte säkert att alla arbetsplatser har ett kollektivavtal. 

Vilken roll spelar det om ens arbetsplats har kollektivavtal eller inte när det kommer till de här frågorna? 

– Kollektivavtalet kan spela roll, men då olika kollektivavtal för olika branscher ser olika ut är det svårt att ge ett generellt svar på frågan. Undersök om arbetsplatsen har kollektivavtal och i så fall vilket. Kontakta aktuellt fackförbund och be om hjälp vid frågor eller för att be om hjälp med en arbetsgivare som till exempel vill ställa in inbokade pass, säger Erik Söderlund. 

Att bli medlem i ett fackförbund kan vara en bra idé om du vill ha hjälp med arbetsrättsliga frågor. Kolla upp vilket fackförbund som gäller för just din bransch! Ett medlemskap i a-kassan är ett annat tips. Det innebär att du kan få ersättning om du blir arbetslös. Både ett medlemskap i ett fackförbund och i a-kassan kostar, men om du har råd är det en bra investering för framtiden.