in

11 tips: Så blir du ett proffs på löneförhandling

Så ska du löneförhandla
Bild: freepik

Att löneförhandla kan vara läskigt, speciellt när man ska göra det för första gången. När ska man löneförhandla egentligen? Hur ofta ska man göra det? Och hur går det till? Vi svarar på frågorna och kommer med tipsen som får dig att glänsa under förhandlingen! Mer

När man nämner ordet lönesamtal får många en klump i magen, då det ofta innebär ett tillfälle att förhandla sin lön. Men att löneförhandla behöver inte vara jobbigt och läskigt, se det istället som ett gyllene tillfälle att visa framfötterna och förhoppningsvis få mer pengar på kontot varje månad!

Hur går det till och när ska man löneförhandla?

Anna Hagman, som är facklig rådgivare på Unionen, svarar på vanliga funderingar som man kan ha kring löneförhandlingar.

Vad är en löneförhandling?

– Det är en förhandling där man ska komma fram till en lönenivå som känns bra för både dig och din arbetsgivare. Det kan se lite olika ut beroende på om lönesamtalet är inför en nyanställning eller om den sker under tiden som man är anställd och har jobbat där ett tag.

Vad ska man tänka på när man löneförhandlar?

– Förbered dig innan! Arbetsgivaren är ofta förberedd och har flera lönesamtal varje år, om du också förbereder dig innan ökar det chansen att få det resultat du önskar. Håll en god ton, var positiv och saklig samtidigt som du är tydlig med det du vill framföra. Oavsett om det är ett nytt jobb du söker eller om det är ditt årliga lönesamtal, var beredd på att kompromissa.

Hur går det till när man löneförhandlar?

– Det kan gå till på många olika sätt. Ofta samtalar man om året som gått. Framförallt är det viktigt att kunna motivera varför man tycker att man förtjänar en löneökning eller en viss lön. Att man själv tycker att man är värd det är inte ett sakligt argument, visa på vad du bidrar med på företaget istället! Om man vid ett tidigare lönesamtal frågat vad man ska göra för att få en högre lön kan man i kommande lönesamtal återkomma till det och påminna chefen om att man faktiskt har gjort det man kommit överens om. Om det är en förhandling inför en ny anställning kan det se annorlunda ut. Då får man trycka på vad man har för erfarenheter och utbildning som kan vara till nytta i den nya tjänsten. Fundera på vad du kommer att bidra med. Kanske har du en unik kompetens eller erfarenhet som de letar efter?

Tips för att löneförhandla på bästa sätt
Anna Hagman. Bild: Patrik Nygren

Ska man tänka på något speciellt sätt när man löneförhandlar ingångslönen jämfört med att löneförhandla efter en provanställning?

– Tänk på att ingångslönen är den lön som du kommer att utgå från i kommande förhandlingar på just den arbetsplatsen, så gå inte in för lågt! Efter en provanställningsperiod är det möjligt att du får en ny chans att förhandla men det är inte säkert. Det kan vara bra att komma överens om att lönen ökar med x antal kronor om det blir en fortsatt anställning efter prövoperioden, och att man har det skriftligt! När man förhandlar efter en provanställning kan man visa på vad man presterat under perioden men också lyfta vad man har för idéer framåt.

Hur mycket höjning brukar man kunna be om?

– Det beror på vad förhandlingen gäller. Om man till exempel har fått mer krävande arbetsuppgifter, ökade befogenheter och större ansvar kan man förhandla om en större ökning än vad man oftast gör i ett årligt lönesamtal där man brukar förhandla om några procents ökning. Om man har kollektivavtal på sin arbetsplats finns det oftast en satt procentsats som arbetsgivaren brukar utgå ifrån och den varierar mellan olika arbetsplatser. I vissa samtal handlar det om att höja sin timlön med några kronor och i andra om att öka månadslönen med många tusenlappar. Fundera själv på vad som du tycker är rimligt.

När ska man löneförhandla?

– Det kan man göra precis när som helst! Bra tillfällen kan vara när man har gjort något extra bra, när man får nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar. Då ska man passa på!

Hur ofta ska man löneförhandla?

– Det kan man göra hur ofta som helst. Det är rekommenderat att göra det minst en gång om året. Om du arbetar på ett företag som har kollektivavtal har du rätt till lönesamtal och lönerevision varje år. Försök att få in ett årligt lönesamtal i ditt anställningsavtal om du inte omfattas av ett kollektivavtal.

Har du några tips till någon som vill löneförhandla?

– Ta i lite, det är bra med förhandlingsutrymme. Precis lika glad och tacksam som du är för ditt jobb, lika glad och tacksam är arbetsgivaren för att du väljer att jobba just där. Båda parter har ett behov av varandra, du vill ha ett arbete som du trivs med till en skälig lön och arbetsgivaren ska känna att de får ut det bästa av dig till en rimlig lön. Tänk också på att du kan ställa frågor, det kan vara skönt att inte vara den som hela tiden pratar och ska motivera varför du tycker att du ska få en viss lön. Fråga vad din arbetsgivare förväntar sig av dig. Berätta vilken lön du siktar på och fråga hur du ska ta dig dit. Då visar du att du är beredd att ta på dig nya arbetsuppgifter och mer ansvar i utbyte mot en högre lön.

Tips vid löneförhandling
Bild: Freepik

11 tips: så blir du expert på att löneförhandla

Är det dags för dig att förhandla om din lön? Här kommer elva tips som gör dig till ett riktigt proffs på löneförhandling!

1. Se till att du är redo

Om du ska löneförhandla är det viktigt att du är redo. Om du inte själv tycker du borde få löneförhöjning är det inte dags att löneförhandla ännu. Några frågor som du borde fundera om svaret är ”ja” på innan du ska löneförhandla är:

  • Har du överträffat förväntningarna som arbetsgivaren haft på dig?
  • Har du dykt upp på jobbet och gjort ditt bästa?
  • Har du fått nya arbetsuppgifter och ansvarsområden?

2. Förstå ditt värde och var redo med argument

Att vara förberedd när man löneförhandlar är A och O! Var redo att svara på ett gäng frågor som din arbetsgivare kan komma att ställa. Där ingår frågor som varför du förtjänar att få en löneförhöjning och hur mycket löneförhöjning du vill ha. Se till att du vet ditt värde! Om du inte själv vet varför du borde få löneförhöjning, hur ska då din arbetsgivare veta det? Skriv upp anledningarna till att du förtjänar en höjning och lär dig dem som ett rinnande vatten. Öva gärna dina argument med en kompis innan du har lönesamtalet.

Löneförhandla rätt
Bild: STIL / Unsplash

3. Var saklig

Kom ihåg att vara saklig när du löneförhandlar. Säg inte att du behöver en löneförhöjning för att du precis köpt en ny lägenhet mitt i stan, utan håll dig till vad du gör för arbetsplatsen som gör att du förtjänar en högre lön. Ta upp att du fått mer ansvar eller fler arbetsuppgifter, inte att din hyra gått upp. Det gäller oavsett om det är ett nytt jobb eller ett årligt lönesamtal.

4. Kolla upp vilken lön dina kollegor har

Du kommer gå in i förhandlingen med en större trygghet för lönen som du vill ha om du vet om vad dina kollegor, som har liknande roll som du, tjänar. Du kan kontakta ditt fackförbund för att se statistik på löner på din arbetsplats eller söka hos SCB vad man vanligtvis tjänar inom vissa yrken.

5. Begär mer än du hoppas få

Då löneförhandling just är en förhandling är det en bra idé att föreslå en högre lön än du tror att du kommer att få. Säg att du vill ha 3,5 procent mer lön även om du är nöjd med en höjning på 2 procent. Då finns det spelrum för att kompromissa och ändå bli nöjd.

6. Våga be om den lönen du vill ha

Det är viktigt att du går in i lönesamtalet förberedd för den självklara frågan: hur hög lön vill jag förhandla fram? Var beredd med en siffra som du vill ha och våga säga den högt. Enligt Anna Hagman är det viktigt att både fundera över vad din drömlön är, men också vilken summa du kan nöja dig med.

– Bestäm dig innan förhandlingen för vad du ska säga för summa. Säg den högt för dig själv innan så att du låter trygg och säker när du presenterar den. Det kan bli så att man annars tappar modet när man kommer in i rummet och inte vågar säga den summan som man vill ha. Fundera över olika nivåer innan. Vad är drömlönen? Var känner du dig nöjd? Vad är ok? Finns det en gräns där du tackar nej eller börjar söka nytt jobb?

7. Bestäm en specifik siffra

En studie visar att det är bättre att vara specifik med siffrorna när man löneförhandlar, alltså att hellre be om en lön på exempelvis 23 750 kronor än 24 000 kronor. Då framstår det som att du gjort mer research för vilken lön som din tjänst är värd och sannolikheten är större att din arbetsgivare går med på en slutgiltig lön som är nära den lönen som du föreslagit.

8. Var redo med en plan B

Var beredd på att din arbetsgivare kanske inte ger dig den lön som du vill ha. Men, det handlar inte alltid bara om pengar. Du kan förhandla om andra förmåner som flexiblare arbetstider, tjänstebil eller fler semesterdagar istället.

Löneförhandla som ett proffs
Bild: Freepik

9. Tajma rätt – gärna en fredag!

Det finns kanske ingen specifik forskning kring när det är som bäst att löneförhandla, då alla arbetsgivare är olika. Men en fredagsförmiddag verkar vara en bra tid att passa på att fråga om en förhandling, då arbetsgivaren är på bra humör och helgen närmar sig.

10. Var trevlig men bestämd

Se till att du inte tappar humöret eller blir sur under förhandlingen, då riskerar du att arbetsgivaren blir irriterad och den dåliga stämningen kommer att vara allt annat än bra för dina chanser. Var trevlig även om det inte går som du vill, men stå på dig och var självsäker i dina argument. För som sagt, det gäller att kompromissa så att ni båda blir nöjda.

11. Sätt en lägsta summa

I värsta fall går inte löneförhandlingen som du tänkt dig och då kan det vara bra att ha en lägsta gräns för vad ni förhandlar fram. Om lönen inte hamnar inom den gränsen kan det vara en bra idé att fundera om det är värt att stanna på företaget. Hota inte din arbetsgivare med att du ska säga upp dig och ställ inga ultimatum, men ha i bakhuvudet att det är ett alternativ att lämna företaget om du inte känner dig rättvist behandlad.