in

Sugen på att arbeta hemifrån? Här är jobben för dig!

Jobba hemifrån
Bildkälla: Freepik

Drömmer du om att jobba hemifrån? Kanske tycker du det är lättare att koncentrera dig om du slipper sitta på ett kontor? Då har vi några tips till dig! Mer

Att jobba hemifrån kan kännas lyxigt för många. Du kan disponera din egen tid, styra över ditt eget schema och behöver inte stressen med att åka till och från jobbet. Men vilka yrken bör man satsa på om man vill jobba på distans? Många tror att distansarbete är förknippat med lägre löner, men så behöver det inte vara. Däremot kan det krävas en examen och andra meriter för att få jobben med högre löner!

Vi listar några för-och nackdelar med att jobba hemifrån och längre ner i artikeln hittar du några yrken som kan passa dig.

Vilka är fördelarna med att jobba hemifrån?

Många känner sig mer effektiva när de jobbar hemifrån. Kanske är det lättare att koncentrera sig när man sitter själv, jämfört med att sitta i ett stort kontorslandskap. Att slippa pendla fram och tillbaka från jobb och skippa dyr utelunch flera gånger i veckan kan också vara bra för plånboken.

jobba hemifrån
Bildkälla: Unsplash

Vilka är nackdelarna med att jobba hemifrån?

Men det finns också några nackdelar med att jobba hemma. Vissa har kanske svårt att skilja på jobb och fritid. Det kan lätt kännas som att man jobbar litegrann hela tiden. Det kan även vara svårt att hålla fokus. Man kanske slår på tv:n, hänger lite tvätt, passar på att få lite hemmasysslor gjorda när man ändå ”har möjlighet”. Man går också miste om det sociala livet på jobbet, den där fikapausen med kollegan kan vara viktigare än du tror!

Oavsett för- och nackdelar, om du känner att distansarbete är rätt för dig, kör! Här kommer fem yrken du kan satsa på.

Psykolog

Trots att det kanske inte är det första yrket som du kommer att tänka på när du hör ”distansarbete”, blir det allt vanligare att utföra psykologiska tjänster online inom hälsa och sjukvård. Så om du är en person som vill hjälpa andra, och är intresserad av människors psyken och beteenden, skulle det här kunna vara ett jobb för dig.

Genomsnittslön för psykolog: cirka 42 800 kronor i månaden.

Bildkälla: Freepik
Bildkälla: Freepik

Optiker

Det låter kanske otroligt för den som inte är insatt, men det är faktiskt möjligt att arbeta som optiker på distans och utföra digitala ögonundersökningar hemifrån. Som distansoptiker utför du synundersökningar hemifrån och online. Till din hjälp har du en klinisk assistent som är med kunden i synundersökningsrummet. Från din egen datorskärm följer du assistentens arbete, journalför och via videokonferens kommunicerar du med kunden och gör de bedömningar som bara du som optiker kan göra.

Genomsnittslön för optiker: cirka 39 800 kronor i månaden.

Rekryterare

Som rekryterare hjälper du företag eller myndigheter att hitta lämpliga kandidater när rekryteringsbehov uppstår. Vilka jobb som ska tillsättas kan variera, men målet är alltid samma – att hitta rätt kandidater till arbetsuppgifter och positioner som måste bemannas eller tillsättas.

Genomsnittslön för rekryterare: cirka 42 400 kronor i månaden.

Program- och mjukvaruutvecklare 

Som program-och mjukvaruuvecklare är din uppgift att skapa och underhålla programvara, såsom mobiler, datorer, hemelektronik och molntjänster. Du har ansvaret att omvandla idéer till användarvänliga och effektiva lösningar. Genom att skriva koder samt testa och felsöka mjukvaran säkerställer du att allt funkar. Ett perfekt jobb för en datanörd!

Genomsnittslön för program- och mjukvaruutvecklare: cirka 50 700 kronor i månaden.