in

Fler ska få låna pengar till körkort – så påverkas du av regeringens nya budget

budget 1

Det ska bli billigare att anställa unga, fler ska få låna pengar till körkort och skatten på alkohol och tobak ska höjas. Vill du veta hur regeringens nya budgetförslag kan komma att påverka dig? Mer

Barn till ensamstående föräldrar ska få mer i underhållsbidrag, mobiluppkopplingen på tågen ska (äntligen!) bli bättre och inkomstskatten ska sänkas. Det är bara några av förslagen som presenterades den 21 september i regeringens budget för 2021. Den största delen av budgeten, 30 miljarder, går till skattesänkningar, medan 29 miljarder går till vård, skola och omsorg. Ungefär 10 miljarder satsas på miljön. Budget är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, och till stor del handlar den om att få Sverige på fötterna igen efter coronakrisen. Totalt vill regeringen satsa 105 miljarder kronor 2021, och ungefär 85 miljarder kronor 2022. Men vad innebär egentligen den nya budgeten för dig? Här är några punkter!

budget 2
Bildkälla: Micheile Henderson / Unsplash

1. Unga ska få låna pengar till körkort

Personer mellan 19 och 20 år ska få låna upp till 15 000 kronor av Centrala studiestödsnämnden, CSN, för att kunna ta körkort. Tidigare har ett krav varit att man behöver vara arbetslös för att kunna låna pengar till körkort. Ett krav som alltså nu tas bort, men för att få lånet behöver man ha en gymnasieexamen.

2. Det ska bli billigare att anställa unga

Många unga har förlorat jobbet i samband med coronakrisen, därför vill regeringen göra det billigare för företag att anställa just unga personer. Därmed sänks arbetsgivaravgifterna för personer mellan 19 och 23 år från 31,42 procent till 19,76 procent. Rabatten kommer gälla från april 2021 till och med april 2023.

3. Fler utbildningsplatser i skolorna

I budgeten för 2021 vill regeringen satsa på nya utbildningsplatser i skolorna, och främst prioritera de yrkesgrupper där det råder personalbrist – som exempelvis inom vård och skola. Från och med 2021 ska antalet utbildningsplatser öka med 55 000.

4. Höjningen av A-kassan förlängs

Regeringen vill förlänga den höjning av A-kassan som infördes i våras, och som innebär att de som är med i en A-kassa och förlorat jobbet får mer pengar per dag än tidigare. Höjningen skedde i samband med att många förlorade jobbet till följd av coronakrisen, och höjningen kommer att gälla till och med 2022.

5. Regeringen vill höja skatten för tobak och alkohol

Från och med 2023 vill regeringen höja skatterna för tobak och alkohol, men exakt hur mycket är ännu oklart. Pengarna ska gå till att finansiera försvarsutgifter.

– Samtidigt kan man då säga att man gör en god gärning om man tar en öl på fredagen, säger finansminister Magdalena Andersson till Expressen

drink
Bildkälla: Photo by Kobby Mendez / Unsplash

6. Ensamstående föräldrar ska få mer pengar

Regeringen planerar att höja underhållsstödet, vilket är det bidrag som en förälder som inte bor tillsammans med sitt barn ska bidra med varje månad. Stödet höjs med 150 kronor per barn och månad för de barn som är 15 år eller äldre. För de barn under 15 höjs stödet med 100 kronor. Det innebär att underhållsstödet kommer ligga på 1 700 kronor respektive 2 200 kronor i månaden. Detta för att underlätta ekonomin för ensamstående föräldrar.

7. Fler ska vilja cykla och åka tåg

Så ska bättre sent än aldrig mobiluppkopplingen på Sveriges fjärrtåg förbättras, vilket regeringen vill satsa 25 miljoner kronor per år under 2021 och 2022. Och för att fler ska vilja cykla vill regeringen även förbättra och bygga nya cykelvägar under de närmsta två åren. Dessutom ska ett skatteavdrag införas för personer som gör gröna investeringar, till exempel installerar solceller eller laddningspunkter för elfordon.

8. Regeringen vill sänka inkomstskatten

Sänkningen av inkomstskatten är tänkt att främst gynna låg- och medelinkomsttagare, samt pensionärer och de med sjuk- och föräldraförsäkring. Från och med januari 2021 sänks skatten med upp till 1 500 kronor. Skattesänkningarna beror till stor del på att den rödgröna regeringen sagt ja till många av Centerpartiets och Liberalernas krav på sänkt skatt.

Vill du läsa hela budgeten? Det kan du göra här.

Källa: Regeringen, Sveriges Radio, TT