in

Experten: ”Det är ett jobb som ska utföras och det bör du få betalt för”

linda
Bildkälla: Pesce Huang /Unsplash och Linda Hörnfeldt. Fotograf: Jonas Forsberg

Kläder, nappflaskor och posters som betalning för ett arbete har blivit en skadlig branschnorm för influencers. Det menar Linda Hörnfeldt, som arbetar med att hjälpa influencers bygga sina personliga varumärken i sociala medier. Mer

Det var efter att Linda Hörnfeldt fått in en rad vittnesmål från personer som känner sig felbehandlade av företag, som hon hörde av sig till VeckoRevyn. Vittnesmålen handlade om allt ifrån att personer inte fått information om att de behöver skatta på produkterna de får i marknadsföringssyfte, till att influencers är trött på att aldrig få betalt för jobben de utför.

Vi valde att kika närmare på tre av företagen som anlitar privatpersoner för att marknadsföra deras produkter i sociala medier – och där ersättningen består av produkter, rabattkoder och presentkort. Det kan du läsa om här.

Men dessa företag är långt ifrån ensamma att arbeta på det här sättet. Enligt Linda, som även är grundare och ordförande för branschorganisationen Influencers of Sweden, rör det sig snarare om en branschnorm, något som hon menar kan få förödande konsekvenser. 

– Att göra så här förstör branschen. Det gynnar företagen, inte dig. Att göra på det här sättet är extremt billig marknadsföring för dem. Det måste man ha med sig. There’s no such thing as a free lunch. Det finns inte heller något som heter gåva, utan det finns alltid en förväntan och önskan om en motprestation från din sida. Det här är inget som företag gör för att vara schyssta.

Influencers of Sweden en ideell förening som jobbar för att synliggöra branschens utveckling, skapa mötesplatser och samverkan mellan influencers och verka för gemensam branschetik.

Vad menar du när du säger att det här förstör branschen?

– Det eliminerar konkurrensen. Om företag kan få gratis marknadsföring, varför ska de då betala för det? Det leder till att människor som försörjer sig på detta inte kan ta betalt längre.

Hur ska man som influencer eller privatperson tänka om ett företag hör av sig och vill ge en produkter som ersättning för att marknadsföra företaget i sociala medier?

– Oavsett vad så ska man ha med sig att företag inte gör det här för att vara trevlig mot dig, utan för att de vill ha något av dig. Det är ett jobb som ska utföras och det bör du få betalt för.

En annan viktig aspekt som du som privatperson behöver tänka på är att du kan behöva betala inkomstskatt för de produkter du tar emot och gör reklam för i sociala medier. Av de som VeckoRevyn pratat med är det få som är medvetna om att de behöver göra just det.

– Det gör dels att du går back, men också att du medvetet eller omedvetet bryter mot lagen.

– Om jag ska vara hård tycker jag att om du inte vill jobba som influencer ska du inte ta emot produkter som betalning. Det är inte ett yrke för alla. Bara för att du har en kamera är du inte fotograf, och bara för att du kan skriva är du inte journalist.

Vad vill du säga till företagen som betalar för sin marknadsföring med produkter?

– Betala för jobbet du beställer. Marknadsföring kostar pengar. Vill du inte betala för dig får du gå ut på din egen Instagram och hustla till dig din egen publik. Behandla en influencer som en vanlig konsult. Beskriv vad du vill ha och var medveten om att influencers är bäst när det kommer till att bygga varumärken.

Om man har ett litet konto, men en ambition att lyckas inom branschen, hur ska man då göra om ett företag hör av sig och vill anlita dig, och betala med produkter?

– Det enda kapitalet man har som influencer är följarna. Bygg upp relationen till din publik och försök sälja saker du faktiskt bryr dig om. Många sätter samarbeten som en fjäder i hatten, men det är inte företagen som bestämmer utan publiken. Folk måste generellt sluta tänka att de ska få samarbeten och att det ska vara fokus. Gör man för mycket av det kommer publiken att tröttna innan det ens har tagit fart.

För de som vill lyckas i branschen menar Linda att det är viktigt att tänka långsiktigt. Man behöver ha en nisch och veta varför folk ska vilja följa en. Man behöver hitta ett sätt att sticka ut.

– Du behöver bygga en relation till följarna. Att skaffa annonsörer är punkt tio på listan. Det enda som betyder något är publiken, den är vad annonsörerna vill åt.

För den som har nått punkt tio på listan menar Linda att ett bra samarbete börjar med gemensamma värderingar. Fråga dig själv om du kan stå för företaget i längden. Hon menar också att det är bra om man kan få till ett långsiktigt samarbete och sälja in flera nedslag med samma annonsör.

– Du måste se det som ett jobb. Se dig själv som företagare om du ska driva en business! Och oavsett vad: ta aldrig under 2000 kronor för ett samarbete. Det är branschstandard. Sen hur mycket mer än 2000 kronor man kan ta beror på erfarenhet, kvalitet och varumärke.

Linda menar att många företag lockar till sig samarbeten genom en särskild retorik, genom att smickra unga kvinnor och säga att de älskar just deras konton.

– Många unga kvinnor hamnar i kläm. Det här blir deras första ingång i arbetslivet, och det ger en skev bild. För de som vill bli influencers kan det kännas smickrande att företag vill göra samarbeten med en. Men vad gör detta med deras arbetsmoral och självkänsla? Vad gör det med den generationen? När man inser att man inte är så jävla speciell som man kanske trodde från början?

Under den här granskningen har VeckoRevyn tagit research-hjälp av Linda Hörnfeldt som arbetar med att hjälpa influencers bygga personliga varumärken på sociala medier. Via henne har VeckoRevyn fått ta del av en rad vittnesmål som såväl privatpersoner som influencers skickat till henne. Hon har en god inblick i branschen och besitter en kunskap som varit önskvärd och nödvändig för att granskningen ska bli korrekt.