in

Andra ”Börshajen” Farhad, 23 år: ”Jag tjänade min första miljon på aktier”

andra farhad dragare

Det som började som en googling när hon var 16 år för Andra Farhad är nu hennes heltidsjobb. Mer

Andra Farhad växte upp i Fittja, en förort till Stockholm. Hennes föräldrar jobbade ”som dårar”, ändå var pengar en begränsad resurs i familjen.

– Jag hade inte det som mina skolkompisar hade, och jag förstod att om jag ville ändra min och min familjs situation behövde jag skaffa pengar. Så jag googlade ”Hur blir jag rik?” och kom in på en Flashback-tråd om börsen och aktier. Jag bara: Vad fan är börsen?, och klickade ner tråden.

Några veckor senare hörde Andra hennes pappas vän prata om aktier, ett ord hon hade läst en gång förut. 16-åriga Andra gick tillbaka till forumtråden och började läsa på. Hon jobbade extra och skrapade ihop alla pengar hon hade, 20 000 kr, som hon la på aktier i stålindustrin.

– Det gick jättebra, i början. På fyra månader ökade värdet med 30 procent. Men sen förlorade jag allt. Jag hade ju egentligen ingen aning om vad jag gjorde och hade satsat alla pengar på en enda sak. Men trots att jag förlorade pengarna hade den första vinsten gett mersmak. Jag visste att jag skulle kunna klara det igen.

Hon tog ett jobb som barista och jobbade varje dag efter skolan och många helger. Varje gång hon fick tid över läste hon på om börsen. Hon lärde sig mer och mer, och började investera bredare, i fler bolag i olika branschen. Som 21-åring hade hon tjänat in sin första miljon. Och det som började med en googling för att lösa ett problem är nu Andras heltidsjobb.

– Nu driver jag mitt bolag Börshajen, föreläser, utbildar och på min sajt finns gratiskurser om ekonomi och aktier. Mitt mål är att fler ska börja investera. Framförallt vi tjejer! Det är så viktigt att tjejer lär sig mer om ekonomi. Pengar, att veta att du kan sluta ett hemskt jobb eller flytta ifrån din sambo, ger frihet och trygghet.

Vad är det viktigaste du har lärt dig när det gäller investeringar? 

– Att diversifiera, alltså att sprida sina chanser och risker, och inte satsa allt på ett kort. Fördela pengarna mellan 8–12 bolag i olika branscher du tror på, till exempel några bolag i retail, fastigheter och medicin. Den största jag har lärt mig är att aktier inte är så svårt som många tror!

Vilka är dina tre bästa nybörjartips? 

1. Börja! Jag har så många vänner som sa att de skulle börja för två år sen, men fortfarande inte har fått tummen ur. Skippa det andra glaset vin och investera en hundring! Börja med små summor, som du kan förlora, så lär du dig längs vägen.

2. Träna! Innan jag började investera på riktigt tog jag ett block, skrev ner kursen jag hade tänkt köpa och tittade på hur värdet förändrades. Jag övade utan att satsa några pengar. Många tänker att man behöver en miljon för att börja, men du behöver börja för att komma till miljonen.

3. Spara regelbundet! Sätt inte in en stor klumpsumma i aktier direkt, för då finns det en risk att du köper vid en topp alltså när aktien är dyr. Om du istället sätter in månadsvis får du in både toppar och dalar.

Foto: Daniel Roos