in

Anders Limpars topp 5 bästa arenor i England – ”Ett måste att besöka”

betting

Experten talar ut om de bästa arenorna för fotbollsfantaster som vill se mer av England. Mer

Anders Limpar är fotbollsspelaren som vunnit guldbollen, SM-guld, ligan i England, FA-cupen och var även med i det lag som tog brons i VM-94. Idag jobbar han som spelexpert hos Bettingstugan som delar ut gratis speltips varje dag och analyserar svenska bettingsidor

Fotbollsspelandet var förstås det primära under karriären men sakta växte även ett annat intresse fram – att se världen. Idag kan Anders mer njuta av resorna till främmande kontinenter och se länder som andra aldrig skulle besöka. Exempelvis Syrien, Nordkorea eller Somalia. Totalt är han uppe i snart 100 länder. Men intresset för fotboll har inte lagt sig. Under asiatiska mästerskapen nu i vintras reste Anders runt och såg totalt femton matcher på elva olika arenor under två veckor.

– Invigningen av asiatiska mästerskapen på Lusail Arena med 88000 där Qatar vinner med 2-0. Det var magiskt. Sådana arenor finns knappt i Europa, menar Anders som främst besöker England när han vill se fotboll.

I den här artikeln berättar Anders vilka fem favoritarenor han har när det kommer till engelsk fotboll. En liga där han har stenkoll på samtliga arenor och även spelat på de flesta.

5. St. James Park (Newcastle)

Newcastles hemmaarena slog upp portarna redan 1880 men byggdes om år 2000. Den tar in 52000 åskådare och sitter man på de tre nyaste sidorna; Milburn Stand, Leazes End och Gallowgate End så kan man få en fantastisk vy över arenan som även har glastak och en stor öppning för solljuset att nå in till planen. Anders älskar akustiken på arenan.

– Det man slås av när man är på St James Park är den otroliga ljudnivån. Det blir ett fantastiskt tryck från hemmafansen och som bortalag är det lätt att bli skrämd när man kliver in. Som åskådare är en sån ljudkuliss från en fröjd att höra men det gäller också att Newcastle spelar bra, annars kan det lätt bli att ljudkulissen blir negativt för laget.

4. Ellen Road (Leeds)

Elland Road är en arena med enbart sittplatser. Arenan används ofta i semifinalerna av FA-cupen samt när landslaget spelar. Totalt tar man in knappt 38000 åskådare. Anders gillar mycket med Leeds hemmaarena.

– Det är en stor plan, stora ytor och inte alls så tight som det är på många moderna arenor. Men jag gillar det. Publiken är väldigt sportslig här med och kunnig. Man kan applådera bra prestationer även om det inte är Leeds som gör dem. En mysig känsla överlag på Elland Road.

3. Anfield (Liverpool)

Anfield ligger förstås i fina Liverpool och med en kapacitet på över 60 000 sittplatser är det Englands femte största arena. Det har varit fotbollslaget Liverpools hem sedan 1892. Stadion har fyra läktare: Main Stand, Spion Kop, Sir Kenny Dalglish Stand och Anfield Road End. Arenan har två höga långsidor och två lägre kortsidor med traditionella hörn.

– Det man slås av med Anfield är att planen alltid, alltså verkligen alltid, är 100 procent. De måste ha världens bästa planskötare. Det finns även en historik som jag tycker blir påtaglig när man är på arenan. Alltid en väldigt bra stämning. En kunnig publik och som spelare kommer jag ihåg att det alltid var roligt att komma och spela mot Liverpool. Även om fansen ofta bär fram sitt lag till seger, menar Anders.

2. Highbury (Arsenal)

Highbury var Arsenals hem fram till 2006 då man istället flyttade till Emirates Stadium. Idag är Highbury riven och istället har det byggts lägenheter, ungefär det som hände med Råsunda 2012. Otroligt synd tycker Anders som älskade denna arena.

– Highbury hade en fantastisk gräsmatta som var en fröjd att spela på men även att titta på fotboll på. Spelet blev så mycket snabbare och mer underhållande när gräset är så fint som det var på Highbury. Det var en väldigt liten och tight plan och den stämning som var där inne var speciell. Jag har besökt Emirates många gånger men den är inte i närheten av Highbury och långt från min topp fem lista.

1. Goodison Park (Everton)

Goodison Park har varit värd för fler toppmatcher än någon annan arena i England. Med en kapacitet runt 40 000 åskådare kan det bli en otroligt fin stämning på arenan. Det här är Anders Limpars absoluta favoritarena.

– Jag kanske är färgad men jag tycker allt är så otroligt fint med Goodison Park. Läget på arenan, den perfekta storleken, atmosfären som ofta blir elektrisk, historian kring arenan även omklädningsrummen är fantastiska! Det här är ett måste att besöka om man uppskattar engelsk fotboll. Som spelare var det mitt hem men som åskådare kan jag nästan njuta ännu mer av denna stadion.