in

Efter larm om att unga pressas till hårt sex – nu ska alla lärare utbildas i sexualkunskap

skolan dragar
Bildkälla: Ivan Aleksic / Unsplash

Nu ska alla blivande lärare i Sverige utbildas i sexualkunskap och samlevnad. Målet är att den nya undervisningen ska innefatta mer än bara anatomi och könssjukdomar. Mer

Från och med höstterminen 2021 ska alla blivande lärare i Sverige utbildas i sexualkunskap och samlevnad, ett examensmål som idag bara är obligatorisk för de som utbildar sig till mellanstadielärare. Det rapporterar SvD idag. Utbildningen ska göras om och dessutom byta namn till ”sex och relationer”, för att visa att sexualundervisning handlar om mer än bara anatomi och könssjukdomar.

– Unga tjejer och killar ska inte få sin första sexualundervisning från porrindustrin, säger högskoleminister Matilda Ernkrans till SvD.

Redan 2018 kritiserade skolinspektionen den sexualkunskap som finns i svenska skolor idag, och i januariavtalet från 2018 fanns det med en punkt om att sexualkunskapen i skolan behövde förbättras. 

– Det kändes angeläget då, och det känns än mer angeläget nu, säger Matilda Ernkrans till SvD.

Larm om att unga pressas till hårt sex

En av anledningarna till att det känns angeläget nu är den senaste tidens debatt om att unga pressas till hårt sex. Detta efter att barnmorskan Katarina Svensson Flood delade ett inlägg på Facebook där hon vittnade om att unga personer söker sig till vården, då de har ont vid samlag och sår i underlivet. En av de vanligaste orsakerna är hårt sex.

– Internet gör allt så mycket mer tillgängligt och till stor del är det som förr var våldsporr, mainstream i dag. Gränserna flyttas fram, säger hon i en intervju med SvD.

Några exempel som barnmorskan berättade om i inlägget var fall där killen trycker sin knytnäve mot tjejens mage för att det ska bli trängre i slidan, att man har oralsex så att tjejen nästan kräks och att man har sex bakifrån så att livmodertappen stöts emot. Hon reagerade också på att många av de hon möter, såväl unga tjejer som unga killar, känt sig pressade att ställa upp.

– Det är viktigt att vi inte lägger skulden på tjejerna som inte avbryter utan där den hör hemma, nämligen ett samhälle som fått dem att tro att sex är något killar har med dem. I stället för tillsammans med dem, säger Katarina Svensson Flood till tidningen.

I intervjun med SvD menar barnmorskan att sexualundervisningen i skolorna har misslyckats. Men än är det oklart vad beslutet om ändringar på lärarutbildningen kommer innebära för elevernas sexualundervisning.

– Det blir högskolorna och universiteten ihop med Skolverket som kommer besluta om hur det här ska utformas i lärarutbildningen och sedan implementeras i skolan. Det vi beslutar om nu är ett nytt examensmål, du kan inte gå ut som lärare utan att klara av att undervisa i detta, säger Matilda Ernkrans till SvD.