in

Dua Lipa: ”Jag tror mina ex vet vilka låtar som handlar om dem”

dua lipa
Markus Pritzi

Artisten Dua Lipa om hur man kommer över någon, att skriva låtar om sina ex och systerskap. Mer

Dua Lipa, 22, har tagit världen med storm med låtar som Be the one och Hotter than hell. Lipa föddes i London i en kosovoalbansk familj. De flyttade till Kosovos huvudstad Pristina när Lipa var elva år, men efter fyra år flyttade hon ensam tillbaka till England för att satsa på en musikkarriär. Precis som flera andra av dagens stjärnor började Lipa med att lägga upp covers på Youtube, och det tog inte lång tid innan hon upptäcktes och fick ett skivkontrakt. Nu är Lipas karaktäristiska djupa stämma tillsammans med kraftfulla popmelodier något att räkna med på topplistor världen över.

Med hitlåten New rules gjorde Lipa Youtube-historia genom att som yngsta kvinnliga artist nå en miljard visningar på en musikvideo.

I New rules sjunger du om hur man inte faller för en dålig kille igen. Vad är ditt bästa tips för hur man kommer över någon?

– Uppbrott är riktigt kluriga. Folk tror att ett förhållande ska vara som en saga, men så är det ju nästan aldrig. Men jag tänker att om ett förhållande ger dig mer smärta och gör dig mer ledsen än vad det gör dig glad och lycklig, så är det inte rätt. Om du inser att förhållandet inte är det du behöver i ditt liv så hjälper det dig att komma över personen snabbare.

Du har ju några låtar där du sjunger om dina ex, har någon av dem någonsin sagt något om en låt?

– Jag tror mina ex vet vilka låtar som är om dem, men ingen av dem har sagt något. IDGAF handlar om min första pojkvän som jag var tillsammans med när jag var typ 16 år. Han var inte alls snäll mot mig, men när låten kom ut var han den första som hörde av sig och sa att låten var bra, och frågade om jag ville ses. Det kändes så bra att han ville ha mig tillbaka, medan jag inte ville ha något alls med honom att göra längre, haha.

Är det jobbigt att skriva en låt om någon som du vet att hela världen kommer få höra?

– Jag får lite lätt ångest över att människor kommer veta mer om mig och mitt privatliv. Men samtidigt är detta min konst, det jag vill skriva om. Folk kommer också alltid hitta på egna teorier om vem en låt handlar om. Men det får vara upp till dem att hitta på saker.

Om man lyssnar på Dua Lipas självbetitlade album, tittar på hennes musikvideos och scrollar igenom stjärnans Instagram, förstår man snabbt att Lipa lägger stor vikt vid att stärka tjejer och alltid stå på deras sida.

Vad betyder girl power och systerskap för dig?

– Det är hela mitt liv. Jag har alltid hängt med tjejer, jag växte upp och såg mamma umgås med sina tjejkompisar. Just nu finns det en stark feministisk kamp som verkligen gör skillnad. Med allt som händer i världen tycker jag det är viktigt att visa stöd och solidaritet. Det borde vara självklart att alla kvinnor ska vara lika mycket värda och ha samma möjligheter.

Vem är den starkaste kvinnan du vet?

– Min mamma. I hela mitt liv har jag sett henne anpassa sig till olika situationer och alltid hålla huvudet högt. Hon har lärt mig hur jag är boss över mig själv. Hur jag kan få allt jag vill utan att behöva förlita mig på att andra människor ska ta mig dit. Det starkaste man kan vara är att vara sin egen människa, det har hon lärt mig.

Om du har en dålig dag och behöver en självförtroendeboost, vad gör du då?

– Mina vänner hjälper mig alltid att ta mig tillbaka till 100 procent om jag fallit. Jag behöver oftast inte säga något heller, de märker om något är fel. Vi hjälper alltid varandra att må bättre.

Här kan du följa Dua Lipa på Instagram: