in

Dramatens vd Eirik Stubø avgår efter senaste veckornas kritik

Eirik Stubø dramatens VD slutar
Foto: Sören Vilks

Efter de senaste veckornas kritikstorm tvingas nu Dramatens vd och konstnärliga ledare Eirik Stubø bort. Mer

I samband med att dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är sändes fick Dramaten ta emot mycket kritik för hur de hanterat samarbetet med den skådespelare som misshandlade Josefin Nilsson. Han fick trots fällande dom fortsätta vara verksam på Dramaten och var en av dess mest framstående skådespelare fram till dess att dokumentären sändes, varpå han fick sluta.

I samband med det sa Dramatens vd Eirik Stubø att han borde ha sagt upp alla samarbeten med skådespelaren direkt, och att han idag ångrar sitt beslut. Samtidigt gick flera andra skådespelare som idag är verksamma på Dramaten ut och berättade om hur dålig arbetsmiljön är och hur de behandlats illa.

Läs också:Var fjärde ung kvinna riskerar att gå Josefin Nilssons öde till mötes

Under måndagen meddelade Dramatens styrelse att Eirik Stubø med omedelbar verkan ska avgå som vd och konstnärlig ledare. I ett uttalande säger styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström att Stubø har gjort ett bra och viktigt jobb, men att:

”Styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö. Och vi tror att detta bäst sker med en ny vd”, säger Ulrika Årehed Kågström.

VD-posten har nu hamnat på Maria Groop Russel, som tidigare var Dramatens vice vd.