in

Dödligt partnervåld mot unga kvinnor minskar inte

partnervåld
Bildkälla: Unsplash

Det dödliga partnervåldet mot unga kvinnor minskar inte, enligt en ny rapport. Dessutom är Sveriges arbete mot våld i nära relationer inte anpassat efter den unga generationen.

– Det finns väldigt lite forskning om dödligt partnervåld mot unga. Inga svenska studier och få internationella belyser problemet, säger forskaren Shilan Caman i ett pressmeddelande. Mer

Hela 97 procent av offren för dödligt partnervåld är kvinnor och tjejer i heterosexuella relationer. Förövaren är alltså i de allra flest fall en man. Bland vuxna över 25 år har dock det dödliga våldet minskat – men det samma gäller inte för unga relationer. Det visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

– Mellan 1990 och 2017 har det skett en minskning med 1,7 procent i genomsnitt per år vad gäller dödligt partnervåld mot kvinnor. Det är inte en trend vi ser vad gäller dödligt partnervåld mot tjejer, säger forskaren Shilan Caman i ett pressmeddelande.

En av fyra unga kvinnor, mellan 16 och 24 år, har blivit utsatta för våld i nära relation. I vissa fall kan våldet få en dödlig utgång. Mellan 1990 och 2017 har det begåtts 65 fall av dödligt partnervåld mot unga. Det yngsta brottsoffret var 15 år. I genomsnitt begås det ungefär 14 fall av dödligt partnervåld mot kvinnor årligen.

Brist på forskning om dödligt partnervåld i unga relationer

I unga relationer är det vanligt med svartsjuka och kontrollbehov, enligt rapporten. Det som också är utmärkande för unga parrelationer är att tjejen oftare lämnar förhållandet, vilket senare kan leda till att hon blir stalkad av sitt ex. Sedan tidigare vet vi att risken att mördas också ökar när en kvinna lämnar en våldsam man.

Det finns stor brist på forskning om dödligt partnervåld bland unga och Sveriges arbete mot våld i nära relationer är inte anpassat till den unga generationen.

– Det finns väldigt lite forskning om dödligt partnervåld mot unga. Inga svenska studier och få internationella belyser problemet. Det betyder att det finns dåligt med kunskap i frågan, säger Shilan Caman.

Genom åren har det förebyggande arbetet varit riktat mot vuxna, därav syns skillnader mellan unga och vuxna. För att stoppa partnervåldet i den unga generationen måste helt andra aktörer involveras.

– Det finns många viktiga organisationer som kan arbeta förebyggande mot våld i ungas partnerrelationer, som BUP, ungdomsmottagningar och skolväsendet. Övergripande är hälso- och sjukvården en viktig kontaktingång för unga personer, så där finns bra potential för förebyggande arbete.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

  • Vid akuta situationer ring 112
  • Brottsofferjouren erbjuder stöd till dig som blir utsatt för brott.
  • Du kan ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt på 020-50 50 50. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Hos Roks kan du hitta kvinno- och tjejjourer nära dig.
  • Terrafem har en jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst, och erbjuder stödsamtal på flera olika språk. Du når dem på 020-52 10 10 och samtalet syns inte på din telefonräkning.
  • Om du är under 20 år kan du få stöd av Unga relationer. Du kan chatta anonymt varje kväll mellan klockan 20.00 och 22.00.