in

BankID släpper digitalt id-kort i mobilen – så skaffar du det

Digitalt id-kort
Bildkälla: Unsplash

Tillhör du en av dem som gillar att ha allt i mobilen? Då har vi glada nyheter! Nu släpper BankID ett digitalt id-kort. Mer

Vad behöver jag för att skaffa digitalt id-kort i mobilen?

Från och med måndagen den 19 juni kan du som har ett mobilt BankID och ett nationellt id-kort eller ett giltigt pass skaffa en digital legitimation i mobilen. Har du allt du behöver? Då gör du så här för att få ditt digitala id-kort i mobilen:

  1. Aktivera funktionen i BankID-appen.
  2. Skanna av chippet på ditt pass eller ditt nationella id-kort med mobilen.
  3. Nu hämtar appen all info från ditt id-kort, till och med bilden!

Hur gör jag för att använda handlingen?

När du ska använda kortet för att legitimera dig behöver du läsa av ditt fingeravtryck, ditt ansikte eller ange en pinkod. Id-kortet har en rörlig QR-kod som butiken, där du vill legitimera dig, kan läsa av. Kortet är aktivt i två minuter.

id-kort i mobilen
Bildkälla: Unsplash

Är mitt digitala id-kort giltigt överallt?

Alla företag får själva bestämma om de vill acceptera det digitala id-kortet. Både Postnord och DHL har meddelat att det kommer gå att hämta ut paket med det nya kortet. Förhoppningsvis kommer det även gå att handla varor med åldersgräns, men id-kortet kommer inte kunna användas som resehandling vid utlandsresor och flygresor.

Hur fungerar Freja id-kort?

Tycker du att det här med digitala id-kort låter bekant? Det kanske är för att du har eller har hört talas om Freja id-kort. Företaget, som är en konkurrent till BankID, har sedan tidigare haft en slags legitimation som går att använda hos många butiker och postombud. Skillnaden är att deras variant inte är kopplat till ett pass eller nationellt id-kort.