in

3 enkla meningar förklarar: det har du egentligen sagt ”ja” till när du godkänt Instagrams villkor

instagram dragare

Ärligt talat nu, hur många läste faktiskt igenom användaravtalet på Instagram när ni skapade ert konto? Ingen? Nä, inte vi heller. Det hoppas advokaten Jenny Afia ändra på, genom att göra avtalet betydligt enklare att förstå. Mer

De flesta användaravtal vi behöver tacka ja till när vi ska skapa konton på sociala medier eller köpa något över internet läser vi inte. För det första, vem orkar? För det andra, vem fattar något över huvud taget?

Advokaten Jenny Afia bestämde sig för att skriva om Instagrams villkor så att användare, speciellt tonåringar, kunde förstå vad det är som faktiskt står.

”Unga personer ger oavsiktligt ifrån sig personlig information, de har ingen riktig uppfattning om vem det är som får den informationen, var de har den och vad de kan göra med den”, sa Afia till Washington Post.

Afia lyckades få ner Instagrams villkor av användande till en mening som unga kan förstå. ”Använd inte någon annans konto utan deras tillstånd och försök inte ta reda på deras inloggnings-information”.

Instagrams integritetspolicy lyckades Afia få ner till två (väldigt långa) meningar. ” Även om du är ansvarig för vad du lägger upp på Instagram, så kan vi behålla, använda och dela din personliga information med företag som kopplade till Instagram. Den informationen inkluderar ditt namn, mejladress, skola, var du bor, bilder, telefonnummer, dina lajks och det du inte lajkar, var du går, vilka dina vänner är, hur ofta du använder Instagram och all annan personlig information vi kan hitta så som din födelsedag eller de du chattar med, inkluderad privata meddelanden i appen.”

Afia tror att det är mer troligt att tonåringar läser och förstår vad de godkänner om användaravtalet är skrivet på detta viset. Efter att en 13-årig tjej sett vad Afia skrivit ner sa hon ”jag hade använt direktmeddelande mycket mindre om jag visste att Instagram kunde läsa dem”.

Afia hoppas också att Instagram överväger att förenkla sina villkor så att ungdomar kan förstå vad det är som de samtycker till.