in

De förlorar jobbet på grund av corona: ”Måste använda Klarna för att köpa mat”

corona_timanställd
Sofia Bergman och Nikki Fager Myrholm har båda drabbats ekonomiskt i samband med att coronoviruset sprids.

Sofia, Ida, Nikki, Amanda och Nora har alla förlorat jobbet eller blivit av med inbokade arbetspass som en följd av corona – något som påverkat deras ekonomi hårt. Mer

Artikeln är en sampublicering mellan Expressen och VeckoRevyn.

I takt med coronavirusets framfart i Sverige har fler och fler företag drabbats ekonomiskt. En konsekvens av det har blivit att personer som jobbar som timanställda, är vikarier eller har andra osäkra anställningar har fått arbetspass inställda eller blivit uppsagda. Särskilt unga finns bland de drabbade. Enligt siffror från SCB hade 33 procent av alla anställda mellan 16 och 29 år någon form av tidsbegränsad anställning 2016-2017. Den ekonomiska situationen som många av dem nu hamnar i har blivit, eller kan bli, ohållbar. 

Sofia, 25: ”Vet inte om jag kommer kunna flytta hemifrån”

sofia case corona
Sofia Bergman.

Sofia Bergman, 25, från Örnsköldsvik är en av alla de som med kort varsel fått de pass hon haft inbokade för närmaste tiden inställda. Hon jobbar som hotellstäderska och är timanställd. Hon kommer alltså in och städar när det behövs, vilket är ofta. 

– Jag brukar jobba i princip varje helg och ytterligare någon dag utöver det. Det kan jag alltid räkna med och det brukar räcka ganska gott, säger Sofia till Expressen/VeckoRevyn. 

Sofia, som skulle ha jobbat hela helgen, har förståelse för att hennes chef bokade av hennes pass, men är likväl orolig.

– Hotellet har fått massor med avbokningar, så det är klart att jag förstår att städare inte behövs då. Men varje dag inte jobbar är jag liksom arbetslös, jag har ingenting annat, säger Sofia som utöver sitt hotelljobb även extraknäcker som brevbärare. Där är hon nyanställd, och har inte hört någonting om varken bokningar av jobb eller avbokningar. 

Den första maj är det tänkt att Sofia ska flytta till en egen lägenhet. Idag har hon tur som kan bo hos sina föräldrar, men snart kommer helt nya utgifter.

– Hyresvärden vill såklart säkerställa att jag kan betala hyra och jag måste köpa möbler, säger hon.

Ändå försöker Sofia hålla sig lugn. Hon tror och hoppas att den rådande situationen kommer lösa sig innan sommaren, men menar samtidigt att hennes nuvarande ekonomiska situation möjliggör för henne att vara lugn. Det är en lyx långt ifrån alla har.

– Jag har jättemycket tur, men det är långt ifrån alla som har det. Vad ska timanställda som redan har egna lägenheter som måste betala hyra? Jag är orolig för hur lång tid det kommer ta för företagen att återhämta sig från det här. 

Ett annat problem som Sofia stött på är att informationen kring vilka rättigheter man har är knapphändig och ibland förvirrande. Hon är med i facket och A-kassan, men har inte jobbat tillräckligt länge och i den omfattning som behövs för att ha rätt till ersättning. 

– Det är svårt att hitta rätt information, och jag upplever att ansvariga mest pratar om att jobba hemifrån. Men jag kan inte städa hotellrum hemifrån. Jag vet inte vad som gäller och det är krångligt när man är timanställd, säger hon. 

– Jag vill ta fighten och stå upp för det jag har rätt till, men vågar man det? 

Ida, 22: “Måste flytta om det håller i sig en eller två månader”

ida case corona 1
Ida Hein Olsson.

En person som inte har tryggheten av att kunna bo hemma är 22-åriga studenten Ida Hein Olsson. Hon kommer från Lund men bor idag i Göteborg, där hon pluggar grafik och jobbar extra på en stor klubb. Ofta står hon i garderoben och många av de evenemang som hon jobbar på är konserter. I onsdags blev hennes jobbpass inställt och vad som gäller framåt är oklart. Cheferna har svårt att lämna besked, och trots att Ida har rätt till pengar för de pass hon redan är bokad på så är det inte säkert att hon kommer få de pengarna. 

– Jag fick höra att det ska gå på företagets försäkring, men ingenting var klart än. Det är mycket press utifrån på min arbetsplats, eftersom många undrar om köpta biljetter och så, så allt är lite kaos just nu, säger Ida.

Idag har Ida några arbetspass bokade mars ut, sedan är det tomt. Om även dessa skulle ställas in, och inga nya tillkomma på ytterligare en månad skulle det bli svårt att få ihop ekonomin. Ida säger att hon är glad att hon har CSN som hon kan förlita sig på, men även där gnager en oro.

– Om min skola stänger och jag inte kan ha undervisning på distans, vilket är svårt med det jag pluggar, så förlorar jag CSN också. Då kan jag inte behålla min lägenhet. Skulle det här hålla i sig en till två månader skulle jag behöva flytta till en kompis eller tillbaka hem till Lund. 

– Men alla mina kompisar är också studenter, så det är inte säkert att de heller kan bo kvar.

Ida flyttade hemifrån för två år sedan och känner sig fortfarande lite osäker på vuxenlivet och alla måsten det för med sig, vilket minst sagt ställs på sin spets i samband med coronasmittan. 

– Det ekonomiska och allt ansvar det för med sig är svårt som det är. Det är klart att det här skapar ännu mer oro. 

Precis som Sofia så känner Ida att det är få bra översikt över vad det är som egentligen gäller och vilka rättigheter man har. 

– Det gör att man måste vända sig till sociala medier med sina frågor, och det är ju inte alltid så bra eller pålitligt. 

Nikki, 28: “Jag letar nya jobb – men ingen vill anställa nu”

nikki case corona
Ida Hein Olsson.

28-åriga Nikki Fager Myrholm fick under fredagen besked om att hennes provanställning som kassör i en butik i Stockholm avbryts med omedelbar verkan. Butiken har helt enkelt inte råd att ha kvar henne, menar de. För Nikki, som är utbildad konstnär men inte kan försörja sig som det ännu, är det ett ekonomiskt slag i magen. 

– Jag lyckades i alla fall ta reda på att jag hade rätt till två veckors lön till, och fick igenom det med chefen, säger Nikki till Expressen/VeckoRevyvn.

Nikki berättar att hon vid sidan av butiksjobbet även har ett annat extraknäck, men att det rör sig om några få dagar i månad. Hennes ekonomi var och är helt och hållet beroende av det jobb som hon nu inte längre har. 

– Jag bor i andra hand och det är såklart en kostnad, jag betalar också el, gas och internet och allt sånt. Jag klarar mig ett litet tag på mina sparpengar, men sen vet jag inte hur det blir. 

Nikki hoppas att hennes andra arbete ska ge fler timmar till sommaren, men om coronaviruset fortsätter spridas och människor behöver hålla sig hemma är det möjligt att hon förlorar det jobbet också. 

– Efter att jag blev uppsagd idag började jag direkt leta efter nya jobb, men det är svårt just nu. Dels är det nog inte många som kan eller vill anställa någon nu, och samtidigt är det många som befinner sig i min situation och söker jobb, säger Nikki och berättar att det bara är en tidsfråga innan flera av hennes vänner drabbas. 

Nikki känner en frustration över den knapphändiga informationen som ges och efterfrågar agerande från politikernas sida. Vad ska de som inte kan jobba hemifrån eller har osäkra anställningar göra, undrar hon.

– Jag har googlat så mycket jag kan och försökt leta svar, men ingenstans hittar jag något om vad man vill göra åt den här situationen, säger hon och berättar att hon precis gått med i facket och A-kassan för att ha mer trygghet nästa gång något liknande händer.

Amanda, 31: ”Måste använda Klarna för att handla mat”

amanda case corona
Amanda Birath.

Två andra som drabbats hårt av det nuvarande ekonomiska läget och de effekter coronavirusets spridning har haft är Amanda Birath och Nora*, som båda blivit av jobb som de som räknat med för att kunna försörja sig.

Amanda, 31, jobbar som värd och säkerhetspersonal vid evenemang i Stockholm. I takt med att allt fler arrangörer ställer in evenemang förlorar Amanda arbetstillfällen. I dagsläget är allt fram till slutet av april avbokat. 

– Jag är inte orolig för corona eller en samhällskollaps, men jag är väldigt stressad över att förlora min inkomst och för mina vänner som helt livnär sig på gig-jobb, säger Amanda.

Hon är helt och hållet beroende av extrainkomsten som jobbet har gett henne och kommer ha svårt att klara sig ekonomiskt kommande månader.

– Det kommer få bli Klarna och kredit för att jag ska kunna handla mat, säger hon och påpekar att det i sig kommer bli en långdragen process, eftersom hon kommer ha svårt att betala tillbaka pengarna.

– Jag går plus minus noll varje månad när jag jobbar extra. 

Nora, 20: ”Jag är arg och ledsen”

20-åriga Nora blev i veckan av med sitt jobb på en stor restaurangkoncern i Stockholm, där hon jobbat som servitris och haft sin huvudsakliga inkomst. Hon hade inte en fast anställning och var därmed en av de första som fick ryka när nedskärningar på grund av coronaviruset annonserades. Tack vare att hon kan bo hemma och inte behöver betala hyra har hon i alla fall tak över huvudet, men oron finns där ändå. 

– Jag befinner mig i en så maktlös position och vet inte riktigt vad jag ska göra framöver. Jag kommer behöva leva snålt, men inte lida. Mitt hjärta går verkligen ut till andra som drabbas hårdare än jag. 

Nora har i den här intervjun valt att vara anonym, dels för att hon tycker det är jobbigt att behöva säga att hon är arbetslös men också för att hon är orolig att hennes arbetsgivare ska ta illa vid sig. 

– Jag förstår arbetsgivarens beslut och hyser inget agg mot dem, men jag är arg och ledsen på situationen. 

*Nora heter egentligen något annat.