in

Därför har gifs försvunnit från Instagram Stories

gifar borta på instagram

Vi blev överlyckliga när vi såg att gifar kommit till Instagram Stories – och superledsna när de försvann. Men varför togs de bort egentligen? Anledningen är helt legitim. Mer

Var du en av alla som slaviskt började använda gifs i alla dina Instagram stories så fort funktionen lanserades? Vi med!

Det var därför förödande att inse att de en dag plötsligt var borta. Våra liv blev sååå mycket tråkigare!

tenor
Men varför försvann de egentligen?

Instagram (och Snapchat, där gif-funktionen försvann samtidigt) hade en bra anledning. Det hade nämligen upptäckts att en gif var rasistisk och hade slunkit igenom filtret på Giphy, den plattform som tillhandahåller gifar till Instagram och Snapchat. Det gjorde det alltså möjligt för alla användare på Instagram och Snapchat att lägga upp den och sprida rasismen.

När den rasistiska gifen upptäcktes undersökte Giphy genast vad som hänt och kom fram att det var en bugg i deras filter som gjort att gifen godkänts, trots att den bryter mot Giphys egna regler. Eftersom Giphy fungerar på så sätt att privatpersoner själva kan ladda upp gifs så är alla säkerhetsfiler och regler extra viktiga för att inte sexism och rasism ska slinka igenom.

Buggen ska nu vara åtgärdad, men varken Snapchat eller Instagram har vågat sig på att ta tillbaka gif-funktionen innan de är 100 procent säkra på att samma sak inte kommer att hända igen. Enligt TechCrunch planerar båda plattformarna att använda gif-funktionen igen, men hur och när är oklart.

 

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!