in

Därför har ALLA människor egentligen bruna ögon – även om de ser blåa ut

blaa ogon

Har du blåa ögon? Nej, inte egentligen. Allas ögon är nämligen bruna – så här funkar det: Mer

Ögonfärgen hos människor varierar på en skala från riktigt klarblåa till mörkt, mörkt bruna. Däremellan kan vi hitta färger som grått, gulaktigt och grönt och vissa personer har till och med en blandning av alla färger.

Men egentligen är det inte riktigt så. Enligt CNN har alla människor egentligen bruna ögon. Japp, sjukt va?

b3c745bc7ff9f3424cf769b469c37ef7

Det som gör att vissas ögon uppfattas som blåa eller gröna har med ljuset att göra. Det är mängden melanin, det pigment som även färgar vår hud och hår, i ögats iris (den färgade delen i ögat) som avgör hur ögats färg kommer att uppfattas av dig själv och din omgivning.

Melaninet i sig är brunt, men beroende på hur stor mängd melanin som finns i irisen kommer olika mycket ljus att absorberas i ögat och reflekteras ut igen. Ju mindre melanin man har desto mindre ljus absorberas, men mer reflekteras och sprids ut. Ju mer ljus som reflekteras och sprids desto kortare våglängd har ljuset på den blå färgen i färgspektrumet. Det gör att ögat med lite melanin uppfattas som blåa!

Det är också på grund av den lilla mängden melanin och dess betydelse i samspel med ljus som blåa ögon ibland kan skifta färg beroende på till exempel ljussättning.

MIND BLOWN!