in

Danny Saucedo: ”Det skulle vara jättekul att bli farsa åt Mollys barn”

Danny Saucedo

Danny Saucedo är högaktuell – snart börjar årets säsong av Så mycket bättre och i januari har han premiär för sin soloshow ”Nu”. För Veckorevyn.com berättar Danny öppenhjärtigt om sin livskris, hur hans fästmö Molly Sandén har stöttat honom, om sin barnlängtan och sina bröllopsplaner. Mer

Det har hunnit gå tio år sedan Danny Saucedo medverkade i Idol och blev ”Danny” med hela svenska folket. Ett decennium kantat av succéer, men också av personliga kriser. Efter ett par år ”på flykt” i Los Angeles är Danny nu tillbaka, liksom pånyttfödd, och har massor av planer för framtiden. Bland annat en stor soloshow på Hamburger Börs och så ett bröllop som han hoppas blir av under nästa år. Vi träffade Danny för ett snack om livet, kärleken och karriären.

Danny Saucedo
Foto: Morgan Norman

Du firar tio år som artist, och allt började ju med Idol som nu är inne på sin 12:e säsong. Saknar du något från den tiden?
– Det var en så lustfylld tid, med mycket förväntan inför framtiden. Det är som om man har blivit rätt härdad på de här tio åren. Man var väldigt lättimponerad då när allt var så nytt, man var nyförälskad i hela mediasvängen och musiksvängen. Det kan jag sakna!

Känner du dig så härdad och erfaren att du blivit cynisk?
– För att orka vara artist och fortfarande tycka att det är kul, och inte bli cynisk, så måste man hela tiden utmana sig själv och göra nya saker, som den här showen jag ska göra till exempel. Jag skulle ju lika gärna kunna vara ute och spela på olika ställen Sverige runt fredag-lördag varje helg, år ut och år in. Men då satsar jag hellre på ett lite osäkert kort som en egen show där jag verkligen sticker ut hakan.

Artistvärlden konsumerar dig som människa och det är väldigt lätt att tappa bort sig själv.

Vad är ditt bästa råd till dem som är med i årets Idol?
– Försök att hela tiden hålla fast vid vem du är, och fråga dig själv varför du är så jävla sugen på att bli artist. Vad är det du har som ingen annan har? Försök inte vara som Usher, Justin Bieber eller Beyoncé – de finns ju redan! Artistvärlden konsumerar dig som människa och det är väldigt lätt att tappa bort sig själv.

Var det detta som hände efter Melodifestivalen 2013 och du flyttade till Los Angeles – att du tappade bort dig själv?
– Absolut. Jag hade ju varit med i Mello tre år i rad då, varav ett som programledare. Det var en slags flykt, jag ville bara komma bort ifrån allt. Visst hade det varit skönt om någon mer erfaren hade gett mig en liten varning om att det här nog skulle komma att hända, för när världen rasar under dina fötter och du inte ens orkar gå upp ur sängen kan det vara bra att veta att det finns en morgondag. Att du kommer att må bra igen. Men har ingen berättat det för dig tror du att livet är slut. Jag mår jävligt mycket bättre nu än då.

Danny Saucedo
Foto: Morgan Norman

Funderade du till och med på att byta spår helt i livet?
– Ja, jag ifrågasatte hela min tillvaro. Jag tänkte att om jag inte vill vara artist kan jag åtminstone fortsätta med mitt låtskrivande, eller kanske satsa på dansen, bli scenograf eller kanske producent… På senare år har jag blivit mer och mer intresserad av naturvetenskap. Jag vill veta hur saker och ting funkar och hänger ihop, från det lilla till det stora. Det har jag nog ”kraschen” att tacka för. Den blev en vändning och ett uppvaknade. Att jag fick en existentiell kris tror jag också hänger samman med att jag har en religiös balkgrund, båda mina föräldrar är troende katoliker och jag fick tidigt veta att det finns en Gud jag måste tro på.

[adSpace placement=”auto”]

Tror du på Gud i dag?
– Jag är jättetroende, men inte religiös. Det har jag lämnat bakom mig. Min andlighet yttrar sig i att jag vänder mig inåt, till mig själv, och försöker få kontakt med det som är gudomligt inom mig. Jag försöker ha en vördnad för ”Det stora”, det jag inte förstår. Jag känner att jag hela tiden har något med mig som ger mig trygghet.

Danny Saucedo:
”Har jag inte mediterat på morgonen kan jag fatta riktigt dumma beslut”

Mediterar eller ber du, till exempel?
– Jag både mediterar och ber. Meditationen är ett samtal med mig själv. Den är en nyckel för att må bra, och speciellt om det är en stressig dag är det viktigt att börja den med en stunds meditation. Har jag inte mediterat på morgonen kan jag fatta riktigt dumma beslut, det är stor skillnad.

I årets säsong av Så mycket bättre som drar igång den 22 oktober får Danny sällskap av Lisa Ekdahl, Little Jinder, Tommy Nilsson, Jill Johnson och Magnus Carlson.

Så mycket bättre
Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Var inspelningsveckan på Gotland lika jobbig som det påstås, att ni exempelvis filmar från tidig morgon till sen kväll utan pauser?
– Nej, det är nog mest gamla artister som inte är vana vid tempot som har gnällt, haha. Jag är ju van vid tv redan från Idol-tiden då vi hade en kamera uppkörd i ansiktet hela tiden. Visst var det tidiga morgnar och ett hektiskt schema, men det var inte särskilt jobbigt utan mest bara kul.

Vem bondade du mest med?
– Jag klickade bra med allihop, men kanske lite extra med Josefine (Little Jinder), vilket jag kanske inte riktigt trodde i förväg. Vi hade bra samtal, och kul tillsammans.

Lisas fantastiska tolkning fick mina tårar att spruta.

Var det någon dag eller tillfälle som berörde dig extra mycket känslomässigt?
– Ja, min egen dag var helt fantastiskt, att få höra så många olika tolkningar av ens låtar. Det går inte en att föreställa sig i förväg hur det känns att få dem levererade på ett så privat och intimt sätt bara några meter ifrån dig.  Det är en känslomässig bergochdalbana. Lisa gjorde till exempel en fantastisk tolkning av en av mina låtar som fick mina tårar att spruta…

Danny Saucedo
Foto: Morgan Norman

Just nu är Danny mitt uppe i förberedelserna inför sin stora soloshow ”Nu” som har premiär på Hamburger Börs den 25 januari och håller på hela våren. Danny är den första i sin artistgeneration att göra en egen show av det här formatet. Till sin hjälp har han bland andra Fredrik ”Benke” Rydman, känd fån dansgruppen Bounce, som ska se till att det blir dans- och shownummer av hög klass.

Har du den erfarenhet som krävs för att göra en show helt på egen hand?

[adSpace placement=”auto”]

– Ja, jag känner mig faktiskt väldigt erfaren. Jag har varit soloartist, varit del i en konstellation (E.M.D.), och jag har återuppfunnit mig själv som artist och bytt språk från engelska till svenska. Jag har hunnit släppa väldigt mycket musik och har haft turen att få många hits. Till stöd har jag ju Benke som har galna idéer, och dessutom grymma dansare. Och jag har tagit hjälp av Martin Luuk, känd från Killinggänget, för att skriva manus.

Danny Saucedo:
”Det är en högteknologisk show; jag kommer att flytta markörerna framåt”

Vad kommer att göra just din show unik?
– Jag tror att folk kommer att få en ny syn på mig genom showen. Nyckeln är att jag får berätta vem jag har varit hur jag har blivit den jag är i dag. Jag vill lyfta lite frågor och få folk att fundera över vilka de är. Och så vill jag lägga till att det är en högteknologisk show; jag kommer att flytta markörerna framåt.

Danny och Molly Sandén har varit ett par i snart fyra år, och i våras förlovade de sig. Under en stor del av sitt förhållande har de bott i Los Angeles, men nu bor de åter på Södermalm i Stockholm tillsammans med katten Santi som Molly gav Danny i 30-årspresent.

 

Midsummer luv ?

Ett foto publicerat av D A N N Y S A U C E D O (@dannysaucedo)


Kan man säga att du hittade Molly innan du hittade dig själv?
– Det kan man absolut. Molly hjälpte mig att hitta mig själv, och att komma ur min stora svacka. Hon har backat upp och byggt upp mig. Jag hoppas kunna finnas där för henne om hon någon gång skulle falla… Molly är en fantastisk tjej och jag är väldigt tacksam över att jag har henne. Hon är en energigivare, ja, helt underbar! Och hon är min bästa vän. Jag hänger hellre med henne än med någon annan.

Molly är ju sex år yngre så jag vill inte sätta någon press på henne.

Ni planerar ju bröllop – vad ser du mest fram emot när det gäller ert liv som man och hustru?
– Det kommer nog inte att bli så stor skillnad mot vad det är nu, men en sak jag ser fram emot är att få dela föräldraskap med henne. Det skulle vara jättekul att bli farsa åt Mollys barn. Jag är skittaggad på att bli farsa, det har jag nog varit sedan jag var 20, även om jag inte var mogen för det då. Nu känner jag mig mogen men måste såklart vänta på att även Molly känner sig redo. Hon är ju sex år yngre än vad jag är, 24, så jag vill inte sätta någon press på henne.

Danny Saucedo och Molly Sandén planerar bröllop nästa år

Har ni spikat dag för bröllopet?
– Inte än, vi är så jäkla dåliga på att planera med framförhållning, men vi skulle gärna gifta oss om ungefär ett år. Vi ska försöka hålla bröllopet så litet som möjligt och bara bjuda nära vänner och familj, kanske runt hundra pers. Och det skulle vara kul med ett utlandsbröllop, kanske på en strand med en mojito i handen istället för att vara här hemma och huttra, haha.