in

Katrin Zytomierska döms att betala miljonbelopp

Katrin Zytomierska
Bildkälla: @katrinzytomierska på Instagram och Unsplash

Katrin Zytomierska och hennes varumärke Clean Eating har återigen dömts för dold marknadsföring. De tvingas betala ett miljonvite för brottet. Mer

I slutet av 2020 dömdes Katrin Zytomierska och hennes varumärke Clean Eating för dold marknadsföring, och så sent som i juli stämdes hon av musikgruppen ABBAs rättighetsinnehavare, efter att olovligen ha använt låten The Winner Takes It All i ett reklaminlägg. Det har med andra ord stormat kring influencern och hennes företag de senaste åren – och nu har hon blivit dömd i rätten igen.

Den här gången handlar det om två instagraminlägg från hösten 2022, där Konsumentverket menar att hon marknadsfört sitt företag – utan att ha reklammarkerat inläggen. Därmed yrkade Konsumentverket att hon återigen brutit mot lagen och gjort sig skyldig till dold marknadsföring. Konsumentombudsmannen yrkade på att företaget ska betala 1 000 000 kronor i vite och Katrin Zytomierska ska betala 250 000 kronor i vite till staten.

Katrina Zytomierska bestred yrkandet

De tilltalade parterna bestred yrkandet och menade att det tydligt framgått att inläggen utgjorde marknadsföring. Vid publicering av inläggen var Katrin Zytomierskas Instagramkonto privat. Hon menade då att personerna som följer henne vet vilken roll hon har i företaget och det är vanligt att hon delar med sig om bolaget på sin privata Instagram. Vidare menar hon att Instagrams etikett för betalda samarbeten är bristfällig och att den ibland kan försvinna.

Döms till miljonbelopp

Patent- och marknadsdomstolen bedömer att syftet med inläggen var att bidra till omsättningen av Clean Eating AB:s produkter och det klassas därmed som marknadsföring. Den har gjorts för att både främja bolaget och Katrin Zytomierskas egen näringsverksamhet. Därmed är både bolaget och Katrin Zytomierska ansvariga för inläggen. Domstolen bedömer att inläggen inte tydligt är markerade som marknadsföring.

Rätten beslutar därmed att Katrin Zytomierska och bolaget Clean Eating ska betala totalt 1 250 000 kronor.

Innan huvudförhandlingen ägde rum talade influencerns advokat Mark Safaryan med Aftonbladet och menade då att det hela handlar om tekniska problem hos Instagram, och att inläggen varit reklammarkerade, men att markören fallit bort.

– Vi vet inte anledningen till att reklammarkeringen vid tillfälle försvunnit och sedan kommit tillbaka. Den frågan bör rimligtvis ställas till behöriga på Instagram. Tekniskt strul hos Instagram förekommer alltjämt och det inte går att utesluta att markeringarna faller bort, säger han till tidningen.

Domslutet kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen inom tre veckor.