in

Clown-skräcken sprider sig! Når den vidriga trenden kulmen på Halloween?

laskiga clowner

De senaste veckorna har clown-skräcken spridit sig över världen, och nu har läskiga clowner börjat dyka upp även här hemma i Sverige. Varför? Ingen verka veta säkert. Mer

Den senaste tidens clown-hysteri började den 19 augusti när en pojke i Greenville, South Carolina, skräckslagen kom hem till sin mamma och sa ”Mamma, det är clowner ute i skogen som försöker få oss att gå ut dit”. Det dröjde inte länge förrän det via sociala medier rapporterades om läskiga clowner som siktats över hela USA – mer än 200 fall har registrerats de senaste två månaderna. I Ohio stängdes exempelvis flera skolor sedan clownutklädda personer spridit hotfulla budskap på Facebook, och i New Yorks tunnelbana blev en 16-årig kille jagad av en knivbeväpnad clown.

Man knivskuren av clown i Varberg

Clown-trenden spred sig snabbt vidare till Storbritannien där man har kunnat läsa tidningsrubriker i stil med ”’Mördar-clowner med machetes stalkar gatorna i Manchester”. De senaste veckorna har liknande incidenter rapporterats från hela världen och även här i Sverige har de läskiga clownerna börjat dyka upp. I onsdags natt attackerades exempelvis en ung kvinna i Mjölby av två personer i clowndräkt beväpnade med kniv – ”Spring för livet annars dödar vi dig” lär de ha sagt till henne. I torsdags kväll blev mardrömmen sann då en ung man i Varberg knivskars av en person med clownmask. Läskiga clowner har också dykt upp i bland annat Linköping och Västervik.

creepy clown

Polisen ställer sig frågande till varför detta copycat-beteende sprider sig. ”Vi kliar oss i huvudet och undrar vad folk håller på med” säger Torbjörn Lindqvist vid polisen i Östergötland till Aftonbladet. Förhoppningsvis vill de flesta som klär ut sig till clown på detta sätt ”bara skrämmas”, men vem vill möta en läskig clown på en enslig gata eller kanske i en park efter mörkrets inbrott?
Upplever du eller ser något otäckt med clowniga förtecken så tveka inte att kontakta polisen!

Clown-kulmen nås på Halloween?

Den 31 oktober är det dags Halloween och det känns som en lågoddsare att clown blir årets populäraste utklädnad. Blir Halloween kulmen på clown-hysterin eller kommer den fortsätta att eskalera och bara bli värre och värre?

Vill du fortlöpande bli uppdaterad om vad som händer i clownvärlden så följ Twitter-kontot @ClownSightings

Tidernas 9 läskigaste clowner (enligt oss)

1. Clownen Twisty i tv-serien American Horror Story (2015).

[adSpace placement=”auto”]

Twisty Clown

 

2. Clownen Killjoy i filmen med samma namn (2000).

Killjoy clown

 

3. Killer Klowns from Outers Space i kultfilmen med samma namn (1989).

Killer Klowns from Outer Space

 

4. Den läskiga clownen som erbjuder gratis kramar.

free hugs clown

 

5. Clownen Krusty i tv-serien Simpsons – inte så snäll som han ser ut…

Clownen Krusty Simpsons

 

6. Leksaksclownen i filmen Poltergeist (1989) som plötsligt får liv.

[adSpace placement=”auto”]

Poltergeist clown
7. Clownen The Laugh i lågbudget-skräckisen Amusement (2008).

Amusement clown

 

8. Pennywise i Stephen Kings klassiska skräckroman Det som gjordes till mini-tv-serie 1990 – troligtvis den mest ikoniska av alla skräckclowner.

clown IT 1990

 

9. Pennywise dyker upp igen i den nya filmatiseringen av Det som kommer 2017 – denna gång spelad a ingen mindre än Bill Skarsgård.

Pennywise Bill Skarsgard

Kort clownhistorik

De tidigaste kända clownerna är från 1500-talets England. Ordet clown är inlånat från tyskan och betecknade början för en klumpig och ”bonnig” person. Vi kallar ju fortfarande en allmänt fånig person för just ”clown”.

Så småningom blev clowner en del av den uråldriga narr-traditionen, helt enkelt en sorts artist vars uppgift var och är att roa sin publik. Cirkusclownen är den mest arketypiska sortens clown – och fortfarande finns det alltid en clown i varje cirkusföreställning.

Den onda clownen är ursprungligen en amerikansk företeelse som blivit allt mer vanligt förekommande inom populärkulturen – i böcker, serier, filmer och tv-serier. Några av de mest kända är mördarclownen i Stephen Kings roman It (Det) och den onde skurken Jokern i Batman.