in

Cissi Wallin döms för grovt förtal – ska betala böter

Nu kommer domen mot Cissi WallinCissi Wallin
Cissi Wallin. Källa: SVT Faksimil

Cissi Wallin döms för grovt förtal efter att ha spridit våldtäktsanklagelser mot Fredrik Virtanen i samband med #Metoo 2017. Hon döms till villkorlig dom och till att betala böter. Mer

Idag måndag kom domen mot medieprofilen Cissi Wallin. Efter att ha spridit våldtäktsanklagelser på sina sociala medier mot journalisten Fredrik Virtanen mellan oktober 2017 och augusti 2018 i samband med #metoo åtalades Cissi Wallin för grovt förtal. Nu döms hon till villkorlig dom och tvingas betala böter och ett skadestånd till Fredrik Virtanen på 90 000 kronor. Fredrik Virtanen begärde 240.000 kronor i skadestånd, plus 26.000 kronor i ersättning för sveda och värk.

På sin hemsida skriver Fredrik Virtanen att en ”villkorlig fängelsedom och 100 dagsböter om 50 kronor samt 90 000 kronor i skadestånd” är ett ”straff som inte känns alls för en mångmiljonär”. Cissi Wallin, å andra sidan, kommer att överklaga domen.

Fredrik Virtanen meddelar också, via sin hemsida att han är kritisk mot svenska medier som återgav Cissi Wallins anklagelse för två år sedan och att han vet att de skäms. Han skriver att ”de borde säga högt att de skäms. De borde be om ursäkt. De borde häva straffet jag fått för att bli förtalad: yrkesförbud. Aftonbladet borde återanställa mig.”

Idag faller domen mot Cissi Wallin
Cissi Wallin och Fredrik Virtanen. Faksimil SVT

Ängla Eklund, som är jurist och ordförande för Institutet för juridik och internet, säger till Dagens Nyheter att domen var väntad men att skadeståndet på 90 000 kronor var oväntat högt. Hon säger också att hon är rädd att domen kommer att användas för att sprida information om att staten belägger kvinnor med munkavel och att de inte får berätta sina berättelser.

– Man måste skilja på den prövning som görs i samband med sexualmål och den som görs i samband med förtalsmål. Sakfrågan måste prövas av domstol, och man har alltid rätt som människa att berätta sin berättelse för den närmsta kretsen, terapeuter eller rättsväsende, men inte att sprida till en större krets. Du har rätt till din egen sanning men inte att sprida den till vem som helst, säger Ängla Eklund till Dagens Nyheter.

Fredrik Virtanen anmälde Wallin för grovt förtal i januari förra året. Rättegången mot medieprofilen inleddes den 21 november i Stockholms Tingsrätt och pågick under två dagar. Cissi Wallin menar att Fredrik Virtanen våldtog och drogade henne i Stockholm 2006. Anklagelsen har tidigare utretts av polis men lagts ner i brist på bevisning. Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till brott och menar att han har tagit stor skada av att Cissi Wallin anklagat honom på sociala medier.

Artikeln uppdateras