in

Cherrie: ”Jag är en svart tjej från Rinkeby – förutsättningarna finns inte för att jag ska lyckas”

Cherrie Hersi
Foto: Hannah Hedin

Hur är det att starta eget skivbolag, gå upp på scen och veta att ens vänner precis blivit skjutna och att lyckas, trots att man saknar förutsättningarna? VeckoRevyn har träffar Cherrie. Mer

R&B-stjärnan Cherrie Hersi, 27, har sjungit och skrivit låttexter sedan hon var liten. Som 13-åring började hon hänga i studion för att det var roligt, och genombrottet kom 2015 med första singeln Tabanja, slang för pistol, som fick stor uppmärksamhet. Cherrie sjunger om skjutningarna i förorterna, och hon sjunger för kvinnorna som förlorar personer de älskar.

Hade du förväntat dig den responsen du fick för Tabanja?

– Är det konstigt om jag säger ja? Det är en sjuk grej för en kvinna att säga så, det ses som kaxigt. Det var en udda låt men jag visste att den var kraftfull, jag visste att det skulle vara speciellt, säger Cherrie.

Varför var det viktigt för dig att göra just den låten?

– För mig var det viktigt att visa från början vad jag stod för. Jagville komma ut med något som jag representerade och visa den musiken jag älskar.

Cherrie flyttade från Finland till Sverige som 10-åring med sin mamma och syskon. Familjen bosatte sig i Stockholmsförorten Rinkeby, som är en av de förorter där många skjutningar har ägt rum.

Cherrie intervju omslag

Cherrie har tidigare berättat om att hon innan sitt allra första framträdande fick veta att två vänner skjutits till döds på ett café bakom hennes hus. När hon på P3 Guld-galan 2017 vann priset för ”Årets hiphop/soul”, fick hon senare samma kväll veta att två vänner omkommit efter att ha blivit skjutna.

– Jag kan säga att det är jobbigt, men jag vet att det är ännu jobbigare för vänner som är kvar där och behöver se det. Två vänner var inne på cafét när det händ, säger Cherrie och fortsätter:

– Jag kan inte jämföra det med vad jag går igenom men jag kan prata om det och hylla syskon, mammor och flickvänner som måste orka. Genom min musik har jag en flyktväg, jag har ett mål.

Cherrie säger att musiken hjälper henne att fokusera på det som är bra.

– Samtidigt som dåliga saker händer har jag så mycket att vara glad för. Musiken skickar jag ut i universum och sedan får jag tillbaka det i kärlek från vänner, familj och fans. Jag kan göra folk glada. Det är klart att mycket kan vara jobbigt men det finns goda krafter med. Det är bättre att koncentrera sig på det och jag har förstått att jag måste skydda min energi för att orka med.

cherrie
Foto: Hannah Hedin

Cherrie: ”Med tiden fattade jag att det kan bli något på riktigt med mitt bolag”

Cherrie släppte sitt andra album Araweelo sommaren 2018, från sitt eget bolag med samma namn. Araweelo är en uråldrig gudinna i Somalisk tradition. Hon var en av de första kvinnliga härskarna i världen och var också en symbol för att stärka kvinnor.

– Araweelo är symboliken av styrka. Hon gjorde lite saker som var knas också, typ kastrerade män. Min pappa brukade berätta historier om henne när jag var barn för att skrämma mig men jag blev fascinerad av henne. En kvinna som härskat över Somalia, det är coolt.

Hur kommer det sig att du startat eget skivbolag?

– Jag har alltid släppt själv, men tidigare var det genom gamla musikkollektivet RMH. I början ville jag signa med någon men sedan visade det sig att det inte behövdes. Med tiden fattade jag att det kan bli något på riktigt med mitt bolag. Min lillebror gör musik också under namnet K27, så bolaget är även som en familjegrej.

Vad är svårast med att producera musik?

– Det är mycket som är svårt men allt går att lära sig, det tar tid. Det stör mig inte att jobba mycket, det är bara bra med utmaningar.

Både dina låtar och din röst har väldigt mycket känsla i sig, är du en känslosam person?

– Ja, det är jag. Jag har jobbat på att förmedla känslor länge. Många som lyssnar på min musik förstår inte svenska men de gillar den ändå. Jag tror 100 procent på att det beror på känslan. Det är min största tillgång.

Cherrie intervju musik rinkeby

”Jag är en svart tjej från Rinkeby, som är muslim och från Somalia. Förutsättningarna finns inte för att jag ska lyckas”

Låten som verkligen tog Cherrie utanför Sveriges gränser är singeln 163 För evigt, där 163 syftar till Rinkebys postnummer. Musikvideon har i skrivande stund nästan 4,4 miljoner visningar på Youtube och snart 1 miljon streams på Spotify. Låten har blivit uppmärksammad av världsstjärnor som Rihanna och SZA.

– 163 För evigt var till för 20 000 personer men folk över hela världen har hört den. Att det kan hända bevisar att om du är dig själv och jobbar för det du vill ha kan du få allt. Jag hoppas att folk som lyssnar på min musik förstår det och inspireras, säger Cherrie och fortsätter:

– Jag är en svart tjej från Rinkeby, som är muslim och från Somalia. Förutsättningarna finns inte för att jag ska lyckas. Jag och min familj hade ingen riktig plats att bo på förrän 2006, nu är jag här. Jag har krigat själv och släppt musik själv. Mycket av det som hänt har skett om man bortser från talangen. Jag har jobbat för det. Jag hoppas mina fans förstår att de också kan göra detta. Problemet är att tjejer blir tillsagda vad de ska göra och hur de ska vara. Men om man jobbar hårt kan man lyckas med vad man vill.

cherrie
Foto: Hannah Hedin

Hur känns det att vara flaggskepp för svensk R’n’B?

– Det är en genre jag älskar. Det finns ju många som gjort det innan mig men ofta på engelska. Det är den stora skillnaden, att jag kör på svenska. Eftersom jag nästan är ensam i det har jag bara mitt eget sound att utgå från. Det blir min grej och det är mäktigt. Jag är stolt över det. Att min musik spelas överallt gör mig fett glad. Det är kul att vara en av dem som tar R&B framåt, jag hoppas att genren kan bli större med tiden.

Cherrie berättar att när hon är i till exempel USA och Storbritannien märker hon att många där älskar R&B och att det ibland känns som om genren inte är uppskattad här i Sverige.

– Det är synd att det inte finns mer R&B här. Många som inte pratar svenska som lyssnar på min musik blir typ arga att jag inte gör musik på engelska. De undrar när jag ska byta språk. Men jag älskar att göra musik på svenska och jag älskar att de lyssnar. Det är synd att det inte finns så mycket plats för R&B här i Sverige, som det gör för pop.

Hur är det att göra musik som berör så många även om de inte förstår vad du säger?

– Jättemäktigt. Jag tror inte jag fattar helheten av det idag. När jag hade min första headline show i London sålde den slut samma dag. Det var väldigt flummigt att höra britter sjunga på svenska. Det lät typ som franska, haha. När jag är äldre och inte längre är mitt i det, kanske jag fattar vad jag har gjort för svenskspråkig urban musik. Det är en mäktig grej, att uppträda med svensk musik utomlands. Jag får visa världen vad vi kan göra.

cherrie
Foto: Hannah Hedin

Känner du att du har lyckats?

– Det beror på vad att lyckas är. Jag tror man lyckas vissa dagar men inte andra. Jag ville bygga ett hus med min mamma i vårt hemland, det har vi gjort. Jag ville att min lillebror skulle lämna gatan, det har han gjort. Mitt mål var att göra min tillvaro bättre, det har jag gjort, säger Cherrie.

– Vissa dagar händer allt, andra inte. Jag följde min dröm och har inte fått hjälp att nå den. Jag sa upp mig och det tog två år innan jag släppte musik. Jag har en ensamstående mamma som krigar, det kanske inte var rättvist mot henne att göra så. Säga upp mig så hon fick försörja mig. Men det startade något i min vänskapskrets. Att jag vågade göra det förändrade saker. Det ser bättre ut nu för oss än vad det gjorde för några år sedan. Men jag vet inte vad det betyder att lyckas, jag tror inte jag har något end game. Jag kan säga att jag är belåten.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?

– Jag har gjort ett mixtape, så jag kommer släppa det men sedan kommer jag nog inte göra något på svenska på ett tag utan köra på engelska. Det behöver hända något och jag måste utvecklas. Jag ska koncentrera mig mer utanför Sverige, det kommer bli jättekul.

TEXT: Fridah Johansson
FOTO: Hannah Hedin
STYLING: Annika Norman
MAKEUP & HÅR: Tove Dalsryd