in

Så blir du en mingelpingla!

mingeltips1

Är du bjuden på fest, men känner dig osäker eftersom du knappt känner någon som ska dit? Känner du dig obekväm i stora sällskap och är rädd för att få tunghäfta? Ta det lugnt, här kommer tipsen som hjälper dig att mingla som proffsen.

Mer

Klädsel

Klä dig rätt! Det vill säga, klä dig efter tillfälle och din personlighet. Om du är obekväm i din outfit syns det på långa vägar. Visst är det ganska skönt att slippa bry sig om att behöva dra upp strumpbyxorna eller rätta till tubtoppen hela tiden? Om du vill sticka ut – satsa på en glad färg, ett roligt mönster eller en spexig accessoar (då har du dessutom ett givet samtalsämne).

Ta med en present

Ta med en liten present, kanske ett roligt spel eller en chokladask? Det beror såklart på hur väl du känner värden eller värdinnan och vad det är för slags fest.

Hälsa på värden/värdinnan

När du kommer till festen, hälsa alltid på värden eller värdinnan först, presentera dig själv och prata en liten stund. Det räcker med ett par minuter, sedan kan du gå vidare och leta upp dina kompisar eller någon annan trevlig person att hälsa på.

Utnyttja dina bekantskaper

Utnyttja de du faktiskt känner (eller känner igen) på festen, låt dig bli presenterad för deras vänner och bekanta – och vips så har du kanske ett helt nytt kontaktnät! Om det är någon speciell person du verkligen vill prata med, ta reda på vilka som verkar känna honom eller henne och se till att befinna dig i närheten så att ni till slut får chansen att hälsa. Eller gå fram och hälsa på en gång, om du känner dig modig.

Ha en positiv inställning

Kom med en positiv attityd! Ingen vill väl prata med en surpuppa? Om du känner dig blyg, tänk på att du säkert inte är ensam och om du bara har rätt inställning kommer det nog att släppa när du väl kommer igång med minglandet. I början kan du ställa dig lite på sidan och observera, till exempel vid ett fönster. När du känner dig redo, välj ut en grupp eller person och skrid till verket. Och helt plötsligt kanske det är någon som kommer fram till dig, innan du ens har hunnit börja mingla?

Lyssna på folk – och tänk på vilka signaler du sänder ut

När du hälsar på folk, lyssna noga på vad de har att säga och – viktigast av allt – kom ihåg deras namn! Glöm heller inte att le – och tänk på ditt kroppspråk. Stå inte med armarna i kors, det kan ge ett avvisande intryck. Visa dig intresserad av vad personen har att berätta och fråga mycket, men var heller inte rädd för att ta plats och berätta lite om dig själv. Hitta en balans, det är ganska tråkigt att lyssna på någon som bara pladdrar på om sig själv hela tiden, samtidigt som det är jobbigt att prata med någon som inte säger någonting alls.

Planera – men våga vara spontan

Försök att ”planera” ditt nästa samtal, då är risken mindre att det blir pinsam tystnad. Kom på en bra öppningsreplik innan du går fram och hälsar. Det behöver inte vara något speciellt eller klyschigt. Ge honom eller henne en komplimang, som till exempel ”snygg klocka, var har du köpt den?” eller ”snygga skor, de passar verkligen till din klänning”. Sedan behöver du såklart inte ha ett manus, det är viktigt att vara spontan, men det kan vara skönt att memorera några frågor i bakhuvudet som du kan ta till om det krisar.

Avsluta snyggt

Ge alla en chans! Men om du verkligen inte vill prata med någon längre – ursäkta dig snyggt. Säg att det var trevligt att träffas men att du måste leta upp någon annan, ringa ett samtal eller gå på toaletten.

Håll dig på banan

Drick inte för mycket! No more comments needed. Visa dig från ditt bästa jag!