Bianca Ingrosso startade det nya året med att checka in på kursgården Baravara, i hopp om att förbättra sin psykiska hälsa. Nu har hon kommit hem och har bara positivt att säga om besöket. Samtidigt har Baravara på vissa ställen anklagats för att ha kopplingar till kontroversiella Bhagwanrörelsen – något de nu vill bemöta.
– Vi har inget samröre med Bhagwanrörelsen och tar fullkomligt avstånd ifrån denna, säger Niclas Hallstener på Baravara. Mer
Det var i början av januari som Bianca Ingrosso öppnade upp om sitt psykiska mående på Instagram: ”Jag har inte mått så här dåligt på väldigt länge som jag gjort senaste veckorna. Varit vilsen, känt mig extremt nedstämd, tom, ifrågasatt hela mig, hela mitt liv och haft vidrigt självförtroende”. Hon berättade att hon under den senaste tiden dragit sig undan från allt, stängt sig inne med ångest och att hennes kärlek till sig själv varit på minus.
Som en start på det nya året valde Bianca Ingrosso därför att checka in på kursgården Baravara – och nu, efter en fyra dagars kurs, är hon hemma igen och verkar bara ha positivt att säga om besöket. I en instagram-story skriver hon att det varit hennes livs resa: ”Just nu låter jag ordet WOW få lysa genom mina ögon av värme, trygghet, harmoni, kärlek och ett djupt lugn”. Under en frågestund berättar hon mer om besöket: ”Jag tyckte det var painful men så värt det, en investering för sig själv.” Hennes kollega och vän, Lovisa Worge, fyller i: ”Jag tycker du har kommit hem med ett väldigt, väldigt, väldigt lugn och en helt annan syn på ditt liv”.
Baravara: “Ibland behöver man en paus i livet utan telefon”
Så vad är det för ställe som förändrat Bianca Ingrossos syn på livet? Med utsikt över Siljan, bara en bit utanför Rättvik, ligger kursgården Baravara. Här kombinerar man österländsk meditation med västerländsk terapi.
– Viktigast på Baravaras kurser är den medmänskliga empati som uppstår när vi vågar mötas bortom prestige, titlar och bedrifter. När vi vågar stanna upp, känna efter och lyssna på oss själva och varandra, säger Niclas Hallstener, administratör på Baravara.
Det är många som kämpar med stress, oro och prestationsångest och på Baravars kursgård vill de erbjuda besökarna en möjlighet att reflektera, känna och uttrycka sina känslor och tankar. Och att, som namnet antyder, bara vara.
– Ibland behöver man en paus i livet utan telefon och med tystnad i pauserna så att man får en chans att höra sig själv.
“Vi är ingen sekt”
Sedan Bianca Ingrosso berättade om Baravara för sina följare har det spekulerats om kursgårdens kopplingar till Bhagwanrörelsen, som av kritiker kallats för en sexsekt. På vissa ställen har även Baravara anklagats för att vara en sekt. Men det slår kursgården ifrån sig.
– Vi har inget samröre med Bhagwanrörelsen och tar fullkomligt avstånd ifrån denna, säger Niclas Hallstener och fortsätter:
– Att Baravara liknas vid en sekt är felaktigt. Vi är en kursgård som erbjuder kurser. En sekt är per definition en grupp människor som är sammanbundna av någon slags ideologi, religion eller ledare. Vi har ingen ideologi, religion eller ledare. Vi står inte bakom någon religion, trossats eller filosofi.
Att dessa rykten börjat florera beror på att Baravara på sin hemsida skriver att de är inspirerade av den indiske mystikern Oshos syn på terapi och meditation.
– Att vi skriver att vi är inspirerade av Oshos syn på terapi, betyder inte att vi står bakom den rörelse som uppstod kring honom i början av 80-talet.
Under 70- och 80-talet var Osho mer känd som Bhagwan, och gurun skapade då en internationell rörelse som kallas Bhagwanrörelsen. Bhagwan förespråkade fritt sex och fri kärlek. Graviditeter var däremot inte önskvärt, och därför genomfördes både steriliseringar och aborter inom rörelsen.
Det var den här sekten som Ted Gärdestad gick med i (och bytte namn till Swami Sangit Upasani). I en ny SR-dokumentär ”Bhagwanrörelsen – sekten som fångade Ted Gärdestad” vittnar en tidigare medlem om att hennes dotter som 12-åring blev sexuellt utnyttjad av en 20 år äldre man. När dottern var 17 år steriliserades hon.
Baravara vill understryka att de tar avstånd för rörelsen, och att de dessutom är inspirerade av en rad andra tänkare, psykologer och författare, som till exempel Carl Rogers, Eckhart Tolle och Byron Katie. De alla pratar om samma sak – nämligen om hur viktigt det är att stanna upp, andas och vara närvarande. Och det är den här devisen som Baravara bygger sitt kursupplägg på.
Så mycket kostar ett besök
Baravara erbjuder flera olika kurser, men alla uppmanas att börja med en kurs de kallar för Dörröppnare 1. Det är en fyra dagars kurs och i beskrivningen går att läsa: ”Stress, utbrändhet och relationsproblem beror oftast på att vi har glömt bort oss själva och lever för att vara duktiga, bli omtyckta och tillfredsställa andra människors behov. Att upptäcka och erkänna att vi alla bär på ilska och sorg är ett stort steg, eftersom vi vanligtvis förnekar dessa känslor”.
Andningsövningar och aktiva meditationer ska, enligt beskrivningen, bidra till att deltagarna börjar relatera till sig själv och andra på ett mer kärleksfullt sätt. Kursen, som är själva basen och introduktionen till deras kursprogram, kostar 11 900 kronor.
Mår du dåligt? Här kan du få hjälp
Att man mår dåligt kan bero på en rad olika faktorer och ibland kan det vara svårt att veta varför man känner sig nere. Alla mår dåligt ibland, men om du känner att du mår så dåligt att du behöver söka hjälp kan du vända dig hit:
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om läget är akut, om du mår mycket dåligt eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv.
Ring 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.
Självmordslinjen Mind har öppet dygnet runt och du når dem på 90101. Det är en ideell förening, och du kan även chatta med någon där.
Du kan både chatta med och ringa till den ideella föreningen Jourhavande medmänniska. De nås på telefonnummer 08-702 16 80 och finns till för dig som behöver någon att snacka med.
Jourhavande kompis är en anonym stödchatt för dig upp till 25 år. Chatten bemannas ej av psykologer, utan av unga personer som finns för dig som behöver prata med någon. Chatten bedrivs av Röda Korsets ungdomsförbund.