in

Här är det bevattningsförbud just nu (och vilka regler som gäller!)

Bevattningsförbud regler
Bildkälla: Unsplash

Varmt och torrt väder kan leda till vattenbrist, vilket i sin tur kan leda till ett bevattningsförbud. Men vad innebär det egentligen, och vad händer om man inte följer reglerna? Mer

Var är det bevattningsförbud och vattenbrist just nu?

Om det råder vattenbrist är det kommunerna som har ansvar för att införa bevattningsförbud eller uppmana boende i kommunen att vara sparsamma med vattnet. Vill du veta vad som gäller hos dig hittar du all info på din kommuns hemsida. Även SMHI informerar om var det är vattenbrist, och hos Krisinformation kan du se var i landet det råder bevattningsförbud.

Vad innebär bevattningsförbud?

Om det är ett bevattningsförbud där du bor får vatten endast användas till mat, dryck och personlig hygien. Du får alltså inte vattna blommor eller liknande. Även om det inte råder ett bevattningsförbud kan kommunen uppmana till att spara på vatten. Våra bäst tips på hur du gör det hittar du längre ner i artikeln!

Vattenbrist
Bildkälla: Unsplash

Så sparar du vatten – 6 tips

  1. Du sparar vatten genom att duscha istället för att bada, och stäng av vattnet medan du tvålar in dig och schamponerar håret.
  2. Samma sak gäller när du borstar tänderna – låt inte vattnet stå och rinna under tiden som du borstar.
  3. Diska inte under rinnande vatten.
  4. Måste din kran stå och rinna ett tag innan vattnet blir kallt? Ett enkelt knep är att fylla vattenflaskor och lägga i kylen, så slipper massa vatten gå till spillo.
  5. Sätt bara igång disk- och tvättmaskinen om de är helt fulla.
  6. Placera krukor på skuggiga platser så behöver du inte vattna dem lika ofta.

Fler tips hittar du i videon nedan!

Vad händer om man bryter mot bevattningsförbudet?

Om du bryter mot reglerna kan din kommun stänga av ditt vatten. Du blir i så fall meddelad om detta innan, och du ska få möjlighet att bli bättre. Men om detta inte sker har kommunen rätt att stänga av vattnet, enligt Lagen om allmänna vattentjänster.