in

Bella Hadid om sjukdomen: ”Ens liv är inte alltid som det verkar om man bara dömer efter utsidan”

Bella Hadid

Den fästingspridna bakteriesjukdomen borrelia gör ingen urskiljning när det gäller sina offer – nu har den världsberömda modellen Bella Hadid ”kommit ut” som borreliadrabbad och berättar öppet om hur hon lider bakom den vackra fasaden. Mer

Ett vackert leende och ett elegant yttre kan ibland effektivt dölja en jobbig sjukdom, det är den amerikanska supermodellen Bella Hadid, 20, ett talande exempel på. Det var på en välgörenhetsgala i New York för att samla in pengar till borreliaforskning som Hadid i förra veckan tog bladet från munnen och berättade att hon diagnostiserades med borrelia redan 2012.

Bella Hadid berättade under sitt tal på galan att hon lever med kronisk trötthet och inte blir pigg trots att hon kan sova 14 timmar per dygn, och att hon ofta vaknar på grund av svår värk orsakad av borrelian.

– Ens liv är inte alltid som det verkar om man bara dömer efter utsidan. Det kan vara jobbigt att alltid bli bedömd för hur du ser ut istället för hur du mår, sa Hadid efteråt till Us Weekly.

Det var efter att Bella Hadids mamma Yolanda fick diagnosen borrelia som även hon själv och brodern Anwar fick samma diagnos. Borrelia är dock ingen ärftlig sjukdom – att flera personer inom samma familj drabbas av borrelia är inget ovanligt eftersom man ju ofta vistas på samma platser där det om man har otur finns många fästingar som bär på borreliabakterier. Det är också vanligt, som i familjen Hadids fall, att sjukdomen till en början inte upptäcks då symptom som trötthet, muskelvärk och koncentrationssvårigheter kan ha många orsaker.

Borrelia bör behandlas tidigt

Borrelia är en infektionssjukdom som sprids via fästingar och finns i stora delar av Sverige. Sjukdomen behandlas med antibiotika och det är bra att få vård så tidigt som möjligt, dröjer det kan den blir mer svårbehandlad. Det första tecknet på infektion brukar vara en ringformad hudrodnad som är större än fem centimeter. Andra vanliga symtom är trötthet och muskelvärk. Behandlas inte sjukdomen kan den sprida sig till nervsystemet och kan bland annat leda till ledvärk och tillfällig ansiktsförlamning. Läs mer om borrelia här.