in

Att du behöver gå 10 000 steg om dagen är en myt

steg om dagen
Bildkälla: Nigel Cohen/Unsplash

Har du också hört att man ska gå minst 10 000 steg om dagen? Well, det har visat sig vara en myt. Mer

Att det är bra för både den fysiska och psykiska hälsan råder det inga tvivel om, men hur mycket ska man röra på sig varje dag egentligen? 10 000 steg har blivit ett vardagsmål för många, på Tiktok trendar hashtaggen #hotgirlwalking och stegräknare är mer populära än någonsin. På något sätt har vi kollektivt bestämt att 10 000 steg är idealet, men var kommer den siffran från egentligen?

Var kommer siffran ifrån?

Som så mycket annat började det med att ett företag gjorde reklam för en produkt. Det var under 1960-talet som ett japanskt företag skapade en stegräknare, eller rättare sagt en ”Manpo-kei”, som kan översättas till ”10 000 steg-mätare”. Då 10 000 ansågs vara ett ganska klatschigt nummer, började samma antal steg även gälla för andra stegräknare, vilket i sin tur fick användarna att tro att det var så många steg som gällde.

Hur många steg ska man gå om dagen och kan ålder påverka?

Enligt en studie som Refinery rapporterat om är siffran egentligen något helt annat än 10 000. Forskare från Jama Network följde cirka 2000 personers dagliga steg i över 10 års tid. Då kom de fram till att de som tog minst 7000 steg om dagen hade en lägre risk för en för tidig död, jämfört med de som tog färre steg. Forskningen visade dessutom att beroende på person och ålder kan fördelarna minska efter 7 500 steg, men det gällde främst för personer i de högre åldrarna.

steg
Bildkälla: Arek Adeoye/Unsplash

Alla steg är bättre än inga steg – men var rädd om din mentala hälsa

Att gå 10 000 steg kan för vissa kännas som ett stort och läskigt nummer, och det finns en risk att det kan kännas som ett misslyckande om man inte går sina steg varje dag. Detta kan i sin tur leda till stress och ångest och istället påverka ens hälsa negativt. Alla fungerar olika och för vissa kan det vara bra att sätta upp mål för att kunna hålla rutiner, men man ska inte vara för hård mot sig själv. Rör på dig för att det känns bra i kroppen – inte för att du ska prestera!