in

Artisten LNKAY om sin ångest-pop: ”Jag är gärna en röst för psysisk ohälsa”

lnkay dragare

LNKAY, eller Ellen Stokstad som hon heter, släpper idag singel Keep my head up som handlar om psykisk ohälsa. Vi tog ett snack med den coola 24-åringen! Mer

Ellen Stokstad beskriver sig själv som en introvert extrovert person. Hon älskar folk och är väldigt social, men har också ett stort behov av egentid och tid för återhämtning.

­– Musik är ett sätt för mig att återhämta mig, liksom det är ett sätt för mig att hantera ångest och allt det som är jobbigt, säger hon.

Hennes nya singel Keep my head up var ett sätt att sig ur en depression.

– Jag kraschade i maj förra året, och detta är den första låten som jag skrev efter det. Under tre månader så hade jag ingenting med musik att göra. Jag skrev inte, jag spelade inte, jag lyssnade inte ens. Jag hatade musik, det var långt ner på min prioritetslista. Jag fokuserade bara på att gå ur sängen. Det är då man förstår vad en depression kan göra med en. Keep my head up fick mig att komma igång igen. De första två månaderna jag jobbade med låten hette den dock ”Keep my head down”, haha, för det var så jag kände då.

Vad handlar låten om?

– Den handlar om ensamhet, utanförskap och att hantera att må dåligt. Det är okej att må dåligt, och ibland får man ha kortsiktiga lösningar för att klara av vardagen. Jag hoppas låten fungerar för andra som den gjorde för mig, den hjälpte mig. Jag gjorde en positiv grej av att jag inte mådde bra. Jag tycker inte att det är jobbigt att prata om, därför är jag också gärna en röst för psykisk ohälsa.

LNKAY gör ångest-pop

Ellen kallar låten för ångest-pop. Hon beskriver det som musik som man både vill gråta och dansa till.

– Ångest-pop är världens bästa begrepp, det tar pop till en ny nivå. Det är två världar som gifter sig, liksom.

Och det verkar som om vi kan förvänta oss mer ångest-pop från Ellen i framtiden. I sommar kommer hon åka runt och spela i Sverige, men hon kommer också befinna sig mycket i studion för att skriva klart och spela in låtar som hon har skrivit efter sin depression.

Ellen-S

[adSpace placement=”auto”]

Startat musikkollektiv för icke-män

Samtidigt som Ellen jobbade på Keep my head up startade hon också Facebook-gruppen MusikGäris för tjejer, ickebinära och transpersoner som verkar på olika sätt inom musikindustrin.

– Jag kände att jag saknade ett sammanhang och polare att dela musik med. De flesta jag kunde prata med musik om var snubbar. Så det var rent egoistiskt att jag vill ha ett place att kunna göra det på. En grupp som denna har saknats, det märks. Folk vill kunna snacka om musik och teknik utan att behöva bli mansplainade. Då är man oftast tyst istället för att man inte vill ha en massa snubbar som försöker sätta en på plats, säger Ellen.

Musikindustrin är till stor del mansdominerad, och Ellen berättar att hon ofta får höra argumentet att ”det finns ju inga” när hon funderat över varför man sällan ser till exempel kvinnliga ljud- och ljustekniker på livespelningar.

– Jag köper inte det, och verkligen inte nu när jag har en hel grupp med supergrymma icke-män.

Tycker du det är svårt att vara tjej i branschen?

– Nej, inte svårt. Men det förväntas olika saker av killar och tjejer. Du förväntas vara på ett visst sätt, du förväntas vara snygg, folk antar att du sjunger och inte producerar, man får inte frågan om man skriver eget.

Har du hamnat i frustrerande situationer på grund av förväntningar andra haft på dig?

– Absolut. Om man har en session i studion och någon kommer förbi, så tittar de på min producent och säger att beatet är najs även om jag är medproducent och varit med och gjort beatet. Den typen av fördomar måste man jobba aktivt med hela tiden. Det gör ju jag med. Sådant sitter djupt i ryggraden.

”Jag för den feministiska kampen”

Feminism är något som genomsyrar allt som Ellen gör. Hennes artistnamn, LNKAY, är inspirerat av Ellen Kay, en svensk feminist som verkade under 1880-talet.

– Jag är namngiven efter henne, så det var självklart att jag skulle ha det artistnamnet. Mitt artisteri är feminism och jag pratar gärna om psykisk ohälsa och saker som andra kan bli obekväma av. Jag tycker till exempel det är kul att prata om mens med medelåldersmän, för de klarar inte av det. Det provocerar mig eftersom hälften av jordens befolkning har mens. Jag för den feministiska kampen i allt jag gör.

[adSpace placement=”auto”]

Lyssna på Ellens nya singel Keep my head up här nedan.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss