in

Artisten Astrid S: ”Jag svär innan jag går på scen för att få bort nervositeten”

Astrid S
Universal Music

Norska stjärnskottet Astrid S om att bli nervös inför varje gig, om arbetet som krävs för att kunna representera det hon gör och det knäppaste ett fan gjort. Mer

Astrid S, 22, eller Astrid Smeplass som hon egentligen heter, har haft en riktig raketkarriär. Hon har hunnit med att samarbeta med världsartister som både Avicii och Shawn Mendes och gjort gästspel i norska succéserien Skam. Men även om hon nått stora framgångar och spelat på stora scener blir Astrid fortfarande nervös varje gång hon ska uppträda.

– Gud jag blir så trött på mig själv. Jag får typ hjärtklappning när jag tänker på gig. Jag är alltid nervös, skrattar Astrid.

Jag vet att du säger fula ord innan du går upp på scen, varför då?

– Jag svär för att lätta på trycket. Få bort stressen och nervositeten, då hjälper det att säga förbjudna ord.

Vad säger du för ord?

– Det kan jag inte säga, haha! Men det är norska ord, så mycket kan jag avslöja.

Astrid kom in i musikbranschen som 16-åring när hon medverkade i norska Idol, kanske var det redan där hon började svära innan hon gick på scenen.

Känner du att du behövt växa upp fort eftersom du kom in i branschen så ung?

– Jag kände nog inte att jag behövde, men jag har gjort det. Man får tidigt stort ansvar och får stå på egna ben. Jag har fått bestämma många stora och avgörande saker, jag har rest mycket själv. Det har gjort att jag naturligt blivit mer vuxen.

1 kredd universal music

Vad är det viktigaste du lärt dig som artist, så här långt?

– Det är att jag lärt mig göra mycket själv. Ingen annan än jag vet hur jag vill att saker ska göras och vem jag vill vara som artist, sådant viktigt. Jag är alltid en del av processen, kollar över allt och driver saker framåt. Det är extremt svårt och kan ta lång tid ibland, men jag vill kunna representera och stå för det jag gör.

Astrid berättar att hon ofta råkar ut för fördomen, från både vänner och andra i musikbranschen, att kvinnliga artister inte är involverade i arbetet när det kommer till deras karriärer.

– Många har intrycket och utgår från att man har folk runtomkring som skriver ens låtar och bestämmer allt. För min del är det självklart att vara med. Jag har märkt att folk blir överraskade av att jag gör så mycket själv och är med hela vägen.

Hur tycker du att musikbranschen är som kvinna när det kommer till utseende, känner du mycket press på att se ut på ett visst sätt?

– Både och. Jag känner inte av det varje dag, men ibland kan jag märka att folk har andra förväntningar på kvinnliga artister. P3 i Norge gjorde ett kul projekt där de ställde frågor till män på röda mattan som kvinnor brukar få. Det kunde vara vilken hudprodukt de gillade mest, hur det var med barnen, hur dejtinglivet var och andra frågor om privatlivet. Männen blev arga. Det var ett bevis på att man som kvinnlig artist tas mindre seriöst.

FICK HEMGJORD GÅSTAV FRÅN ETT FAN

Under sina år som artist har Astrid S hunnit turnera en hel del, även utanför Norge. Det knäppaste minnet hon har av ett fan var när hon gjorde ett stopp i Los Angeles.

– Det var på en meet and greet. En man, som var kanske 30, 40 år gammal, gav mig en gåstav i trä han gjort. Han hade ristat in mitt namn och ett porträtt på mig bland annat. Det är knäppt, men också fint att någon lagt ner så mycket tid och tanke på en gåva. Det får en att bli väldigt ödmjuk. Men, det var fortfarande en väldigt speciell gåva, haha.

Haha, ja det kan man säga. Tycker du det är jobbigt att vara hemifrån när du är på turné?

– Nja, det går bra. Jag har ett fint gäng med mig som känns som mina bästa vänner. Vi har bra sammanhållning. Mamma och pappa kommer också och besöker mig ibland, det känns bra.

Vad saknar du mest när du är på turné?

– Min pojkvän, vi har varit tillsammans lite mer än ett år nu. Honom saknar jag. Men också att bara få vara hemma, sova i min egen säng, norsk natur och den friheten man har.

 

5 SNABBA MED ASTRID S

Instagram eller Twitter

Middagsdejt eller Aktivitetsdejt

Katt eller Hund – Jag kan inte välja!

 Rennebu-vinter eller Oslo-sommar

Skam-William eller Penetrator-Chris